当前位置:文档之家› 深圳 中考英语阅读理解含答案

深圳 中考英语阅读理解含答案

中考专项复习——阅读理解含答案目录一.分类训练 (3)细节识别题 (3)词义猜测题 (6)主旨大意题 (9)推测判断题 (13)数字计算题 (16)图表题 (19)排序题 (22)二.综合能力培养 (25)综合训练(一) (25)综合训练(二) (30)综合训练(三) (34)一.分类训练细节识别题【训练1】Once there was a king who never ate a meal unless there was a fish with it, but one day there was a big storm and the fishermen were not able to go out to catch fish, so the king had no breakfast and no lunch. Then he ordered his servants to tell everybody in his capital that if anyone brought him a fish, he would give him anything that he asked for.At last, a fisherman caught a big fish late in the afternoon and hurried to the king’s palace with it. But the king’s prime minister would not let him in until he promised to give him half of whatever the king gave him for the fish.The king was very happy when he saw the fish. To his surprise, the fisherman said, “I want you to beat me twenty times with s stick.”When the king had hit him ten times, the fisherman jumped away and said, “That is enough for me. I promised the other ten times to your prime minister.” Then he told the king what had happened between the prime minister and the ten hits. The king was very angry. He not only gave the prime minister ten hits, but also said,“Because you have been dishonest, you will not be my prime minister any more. The fisherman will take your place.”1.The king did not have breakfast and lunch because ________.A. there was a big stormB. the prime minister didn’t bring him foodC. there was no fishD. his servants didn’t know how to cook well2. The fisherman took his fish to the king’s palace because ________A. the king had promised to give him anything he wantedB. the king was dying from hungerC. he wanted to teach the prime minister a lessonD. he wanted to be the prime minister3. When the fisherman told the king what he wanted, the king ________.A. was very angryB. was very surprisedC. was very angryD. gave him what he wanted at once4. Which statements is true?A. The king wanted to make the fisherman kingB. The king had nothing to eat for a whole dayC. The king ate a dish of fish every dayD. The king was hungry when the fisherman came.5. The king got rid of(除掉)the prime minister because ________A. the fisherman was cleverer than his prime ministerB. the prime minister did not know how to catch fishC. the prime minister was not an honest manD. the prime minister took half of what the king gave the fisherman【答案与剖析】1.C。

细节题。

由本文第一自然段可知。

2.A。

推断题。

渔夫将捕捉到的鱼亲自送到王宫,是因为国王有旨在先,这一点在第一自然段末尾有描述。

C,D并非他送鱼之前曾料想过的。

3.B。

细节题。

见原文:To his surprise, the fisherman said, “I want you to beat metwenty times with a stick.”4.D。

本题为推断题。

因为国王没吃早餐和午餐,所以当天下午渔夫送鱼到时,国王应该感到饥饿。

5.C。

细节题。

见短文倒数第二句。

【训练2】In the sea there are many islands. In its warm waters there are some little ones. We call th em “Coral Islands “(珊瑚岛).A coral island is very nice to look at. It looks like a ring of land(一圈陆地) with trees, grass, and flowers on it. One part of the ring is open to the water. There is a little round lake inside the island.If you look into this lake, you will see beautiful coral. You may think they are flowers.If you look at a piece of coral, you will see many little holes in it. In each of these holes a very small sea animal has lived. These sea animals make the coral.They began to build under the water. Year after year, the coral grew higher and higher. At last it grew out of the water.Then the sea brought to it small trees and something else. After some years, these things changed into earth. Sometimes the wind brought seeds to this earth. Sometimes birds flew over it and brought seeds(种子) to the island.The little seeds grew. In a few years there were plants all over the island. In a few more years there were trees growing there.So you see, these islands were built little by little. The workers were very small. Do they not teach us a lesson? Can you think what the lesson is?1. In the sea _______.A. there are coral islands in all placeB. there are some coral islandsC. the water is always warmD. we can see many flowers2. A coral island looks like _______.A. a round cakeB. trees, grass and flowersC. a ring of landD. a round lake3. There are _______in the holes in corals.A. flowersB. little coralsC. grassD. sea animals4. How did seeds of trees, grass and flowers come to the coral islands?________.A. The wind and birds brought them to the coral islandsB. Only the wind brought them thereC. People brought them thereD. Fishes brought them there5. From the story we learn that ________.A. small workers can’t do big thingsB. only big workers can do big thingsC. small workers can do big things if they work hard and work a long timeD. all small things can do big things【答案】1.B 2.C 3.D 4.A 5.C【训练3】After I had had lunch at a village inn, I looked for my bag. I had left it on a chair beside the door and now it wasn’t there! As I was looking for it, the inn-keeper came in.“Did you have a good meal?” he asked,“Yes, thank you,” I answered.” But I can’t pay the bill. I haven’t got my bag.”The inn-keeper smiled and immediately went out. In a few minutes he returned with my bag and gave it back to me.“I’m very sorry,” he said,” My dog had taken it into the garden. He often does this.”1. The writer ________.A. didn’t have her bag with her when she went to the innB. had her bag with her when she went to the innC. lost her bag on the way to the innD. lost her bag after she left the inn2. The writer looked for her bag because she wanted to _____.A. leave the innB. see if there was money in itC. take some money out and pay the billD. give it to the inn-keeper3. The phrase “inn-keeper” means _____.A. a man who watches over the innB. a man who will not have the inn robbedC. a man who owns the innD. a man who breaks into the inn so often4. The inn-keeper smiled and immediately went out for _____.A. he had a lot of work to doB. he was happy that the writer had lost her bagC. he heard his dog making a great noise outsideD. he knew who had stolen the bag5. The inn-keeper _____.A. was angry because the writer couldn’t pay her billB. was sorry that the writer couldn’t pay her billC. knew that the writer couldn’t pay her billD. knew that the writer could pay her bill【答案】1.B 2.C 3.C 4.D 5.D词义猜测题根据上下文猜测词义,一般分为两种情况,一种是根据生词所在句子的内容就可以断定词义;另一种是必须掌握一个段落或一篇文章的内容才能推断生词的词义。

相关主题