当前位置:文档之家› 高考英语阅读理解解题技巧和方法

高考英语阅读理解解题技巧和方法


B
15
(2) 考查某处细节的写作意图 A. The writer uses the example of…to show that _____. B. The writer uses the two questions at the beginning of the passage to _____. C. …are mentioned in the first paragraph to _____.
B
10
1. Question forms: The writer’s attitude toward… is______. The writer thought that______. According to the author ______.
2.技巧点拨 注意作者表达感情色彩的形容词、副词、 动词及所举的例子,推断出作者的弦外 之音。
clock? If so, it may have been made by a
beetle. Long ago people thought the
Hale Waihona Puke ticking meant that someone was about to
die. Thus the beetle is called "the
deathwatch beetle." (1分钟)
B
11
1.(江西卷)Just as crying can be healthy, not crying—
holding back tears of anger, pain or suffering—can be
bad for physical(身体的) health. Studies have shown
that too much control of emotions can lead to high
blood pressure, heart problems and some other
illnesses. If you have a health problem, doctors will
certainly not ask you to cry. But when you feel like
●The writer uses the two questions at the beginning of the passage to ______.
A. test the readers’ knowledge about waves
B. draw the readers’ attention to the topic
2这.技类巧题干点中拨通常含有infer, suggest, imply,
1c)o.n全c面lud分e等析标2)志.忠性实词原语文。B 3).不要选择表层信息8
Practice:
1.Did you ever hear a strange sound
coming from the wall? Did it sound like a
A. complain B. apologize
C. amuse
D. inform
B
13
Taking notes:
说明文中作者的态度: objective 客观的
neutral 中立的
在议论文中,有: (1)positive 积极的
(2)negative 消极的
(3)neutral 中立的
(4)approval 赞成的
Three months later the woman went back to her parents' home, having quarreled with her husband. Soon the elephant refused to eat or work. It appeared to be ill and heart-broken. One morning after several weeks the animal disappeared from the house.
beach. Make sure you turn the rock back
to the position it was in after you moved it.
If you don’t turn it back over, all the sea
animals under it or clinging to(依附)the
B
1
阅读理解
高三解题指导
B
2
高考大纲中关于阅读理解的要求
要求考生读懂简易的英语文学作品、科普文章、 公告、说明、广告以及书、报、杂志中关于一般 性话题的简短文章并回答相关问题。考生应能:
1、理解主旨要义; 2、理解文中具体信息; 3、根据上下文推断生词的词义; 4、作出简单判断和理解; 5、理解文章的基本结构; 6、理解作者的意图和态度; 7、根据所读,用恰当的词语补全文章提纲、 概括关键内容或作要词词语转换。
It went to the woman‘s home. On seeing her, the elephant waved its trunk and touched her with it. The young woman was so moved by the act of the animal that she returned to her husband’s home. (3分钟)
(5) disapproval 不赞成的
(6) indifferent 漠不关心的
(7)ironic 讽刺的 (8)critical 批评的
(9)optimistic 乐观的 (10)pessimistic 悲观的
B
14
1. Question forms:
(1) 考查整篇文章的写作目的 A. The writer’s purpose of writing this passage is to _____. B. What is the purpose of writing this article? C. In writing the passage, the author intends to _____.
crying, don’t fight it. It’s a natural—and healthy—
emotional response(反应).
(2分钟)
●According to the author, which of the following statements is true?
A. Crying is the best way to get help from others.
B
6

1. 推断隐含意义

2.推断作者观点或态度


3.推断写作目的

4.推断文章出处


5.推断文脉逻辑关系
B
7
1. Question forms: It can be inferred from the text that . From the text we know that …is most likely . When the writer talks about …, what the writer really means is . The writer suggests that . The story implies that . We can infer [conclude] from the passage that .
B
3
因此有关阅读理解题目主要 有以下四种:

主旨大意型
事实细节型

词义猜测 型

推理判 断型
B
4
试卷 (江苏) 2008
2009
推理 判断
4
7
主旨 归纳
2
2
细节 理解
8
5
词义 猜测
1
1
2010年高考阅读理解推理判断题型中要
求考生能把握文脉逻辑关系—句与句、
段与段之间的逻辑关系。
B
5
阅读理解专题--推理判断题
B
12
2. Why isn’t your newspaper reporting any good news?All I read about is murder, bribery(行贿),and death. Frankly,I’m sick of all the bad news.
This author’s attitude towards the newspaper reporting is to _____.
underside will die. (1.5分钟)
You can tell that rocks ________.
A. hurt sea animals
B. protect sea animals
C. won’t be found on beaches
D. can’t be found on beaches
B
16
2. 常见的写作目的归纳 不同的文章可能有不同的写作目的, 但写 作目的通常有以下三种: 常(1见) to于e故nt事er类tai的n r文ea章de。rst(o m娱a乐ke读p者eo,p让le l人au发gh笑; )to tell an interesting experience
常(2见) to于p广er告su类ad的e文re章ad。ertso(s说el服l a读p者ro接du受ct o某r 种a s观e点rvi)ce; to attract more visitors / readers / audience
相关主题