当前位置:文档之家› 【初中英语】七年级英语阅读理解训练题

【初中英语】七年级英语阅读理解训练题

必备英语【初中英语】七年级英语阅读理解训练题一、七年级英语阅读理解1.阅读理解One day, Tom is swimming in a river. He doesn't swim well and will be drown(淹死). He calls out loud for help. A man is just passing by. He doesn't help the boy, but stands by and says to him. “It is dangerous to swim in the river.” “Oh, yes sir,” cries the boy, “ Please save me and scold (责备)me later.”Counsel without help is useless.(1)Tom is bad at swimming.(2)Tom doesn't call out loud for help.(3)The man stands by the river,but he doesn't help Tom.(4)It's dangerous to swim in the river.(5)The underlined sentence means“只有忠告而不给予帮助是无济于事的。

”【答案】(1)1(2)0(3)1(4)1(5)1【解析】【分析】主要讲了Tom游泳游得不好,游泳时差点被淹死,一个路人路过时不帮助他反而告诫他,告诫我们只有忠告而不给予帮助是无济于事的。

(1)细节题。

根据He doesn't swim well可知Tom游泳游得不好,故答案正确。

(2)细节题。

根据He calls out loud for help.可知Tom大声求救了,故答案错误。

(3)细节题。

根据A man is just passing by. He doesn't help the boy可知这个男的没有帮助男孩,故答案正确。

(4)细节题。

根据It is dangerous to swim in the river.可知在河里游泳是危险的,故答案正确。

(5)细节题。

根据A man is just passing by. He doesn't help the boy, but stands by and says to him. “It is dangerous to swim in the river.” “Oh, yes sir,” cries the boy, “ Please save me and scold (责备)me later.”可知这个男的没有救Tom,而在那里指责Tom,无济于事,故答案正确。

【点评】考查阅读理解,注意理解句意,从文中仔细寻找答案,选择正确答案。

2.阅读理解During the day we work and play, and at night we sleep. Our bodies rest while we sleep. In the morning we are ready to work and play again. When we are asleep, our bodies grow most. Too little sleep will make us tired. Tired children need sleep.We can get better at our lessons after having plenty of rest. Boys and girls of eight or nine years old need ten hours of sleep every night. Our bodies need lots of air when we sleep. If we do not get enough fresh air we'll feel tired when we wake up. While in bed, we must not cover our heads.If we do, our lungs(肺) will not get enough fresh air. If we open our windows at night, we can have plenty of fresh air. Cool air is good for us. Boys and girls who want to be strong must get lots of sleep.(1)Our bodies grow most while we are ______.A. eatingB. playingC. sleepingD. waking(2)Which is the best air for us?A. Hot air.B. Cool air.C. Warm air.D. Dry air.(3)Too little sleep makes us .A. happyB. hungryC. tiredD. grow(4)How much sleep should boys and girls of nine years have every night?A. Eight hours.B. Nine hours.C. Ten hours.D. Seven hours.(5)What do the lungs need most?A. Fresh air.B. Food.C. Rest.D. Exercise.【答案】(1)C(2)B(3)C(4)C(5)A【解析】【分析】这篇短文主要介绍睡眠对人们身体健康的重要性。

(1)细节理解题。

根据第一段When we are asleep, our bodies grow most.可知当我们睡觉时,身体长得最多,故选C。

(2)细节理解题。

根据第二段Cool air is good for us可知,凉爽的空气对我们最好,故选B。

(3)细节理解题。

根据第一段Too little sleep will make us tired.可知睡眠不足会导致我们感到劳累,故选C。

(4)细节理解题。

根据第二段Boys and girls of eight or nine years old need ten hours of sleep every night.可知8、9岁的孩子没问需要10个小时的睡眠,故选C,(5)细节理解题。

根据第二段If we do, our lungs(肺) will not get enough fresh air.可知我们的肺需要新鲜的空气,故选A。

【点评】考查阅读理解。

本文涉及细节题,细节题要注意从文中寻找答案。

3.阅读理解When a fire happens, what should you do? You may be worried, but you must keep calm(平静的).Call 119 for help. Tell them where the fire is. Then try to tell others about the fire. You can shout or use the fire alarm (报警器).Next, you must get out quickly. Don't try to take away things. Go out through a window if you are on the ground floor.If you can't get out of the burning building, just stay with others in one room. Close the door. Put clothes around it closely. Then open the window and call for help.Don't use a lift (电梯). The lift may stop at any time. You have to run down the stairs(楼梯) quickly. You can take a piece of wet cloth with you. Put it over your mouth. The water in it can protect you from the smoke and fire.(1)How may you feel at first if a fire happens?A. Happy and excited.B. Worried and afraid.C. Interested and sad.D. Surprised and sad.(2)What shouldn't you do when a fire happens?A. Call 119 for help.B. Try to get out quickly.C. Run down the stairs quickly.D. Take your things in the burning building away quickly.(3)The underlined word "it" in the last paragraph of the passage refers to .A. A piece of wet clothB. A liftC. A glass of waterD. Smoke(4)Why shouldn't we use a lift when a fire happens?A. Because it takes a lot of time to the ground floor.B. Because it may stop at any time.C. Because you may take the fire into the lift.D. Because it can't run as fast as(和……一样快) you.(5)Which of the following is NOT RIGHT?A. When a fire happens, we need to keep clam.B. You must tell them where to catch fire when you call 119 for help.C. Go out through the window quickly when a fire happens.D. Stay with others in one room and close the door if you can't get out of the burning building.【答案】(1)B(2)D(3)A(4)B(5)C【解析】【分析】文章大意:当火灾发生时首先要保持镇静人,然后报警,再告诉其他人,接着要尽快离开,如果你出不去,你应该跟别人待在一间房子里,关闭好门,然后打开窗户求救。

相关主题