当前位置:文档之家› 中考英语英语阅读理解训练经典题目

中考英语英语阅读理解训练经典题目

中考英语英语阅读理解训练经典题目一、英语阅读理解专项练习试卷1.阅读理解When I was about 12, I had an enemy, a girl who liked to point out my shortcomings (缺点). Sometimes she said I was thin. Sometimes she said I was lazy. Sometimes she said I wasn't a good student. Sometimes she said I talked too much, and so on. I tried to put up with(忍受) her as long as I could. At last, I became very angry. I ran to my father with tears in my eyes. He listened to me quietly, and then he asked, "Are the things she said true or not? Mary, didn't you ever wonder what you're really like? Go and make a list of everything she said and mark the points that are true. Pay no attention to the other things she said." I did as he told me and to my surprise, I found that about half the things were true. I brought the list back to my dad. He refused to take it. "That's just for you," he said. "You know better than anyone else the truth about yourself. When something said about you is true, you'll find it will be helpful to you. Don't shut your ears. Listen to them all, but hear the truth and do what you think is right. "Many years have passed. The situation often appears in my mind. In our life we often meet with some trouble and we often go to someone and ask for advice. For some advice you will treasure all your life!(1)How did the writer feel when her friend pointed out her shortcomings at first?A. Happy.B. Thankful.C. Unhappy.D. Nothing.(2)What did the writer's father do after he heard her complaints(抱怨)?A. He agreed with her "enemy".B. He let her continue to put up with her "enemy".C. He told her to write down all her "enemy" had said about her.D. He told her not to pay attention to what her "enemy" had said.(3)The writer felt _______ when she did the things as her father had told her.A. surprisedB. angryC. disappointedD. sad(4)Which of the following can we know from the passage?A. The "enemy" thought the writer was pretty.B. The "enemy" thought the writer studied hard.C. The writer and her "enemy" became best friends at last.D. The writer is thankful to her father.(5)Which of the following can be the best title of the passage?A. My ParentsB. A Good FriendC. An EnemyD. The Best Advice【答案】(1)C(2)C(3)A(4)D(5)D【解析】【分析】短文大意:本文主要讲述了作者得到爸爸给她的让她终身受益的建议。

(1)细节题,根据文章When I was about 12, I had an enemy, a girl who liked to point out my shortcomings (缺点)和I tried to put up with(忍受) her as long as I could.可知,作者当她的朋友指出她的缺点时,她非常的不开心,A开心的,B感激的,D没什么,均不符合题意,故选C。

(2)推断题,根据文中Go and make a list of everything she said and mark the points that are true.可知,爸爸建议作者把朋友提到的这些缺点列出来,标出哪些是正确的。

可知C项与原文意思一致,故选C。

(3)细节题,根据文章I did as he told me and to my surprise, I found that about half the things were true.可知,作者按照爸爸告诉她的去做后,感到非常惊讶。

A惊讶的,B生气的,C失望的,D伤心的,A符合题意,故选A。

(4)推断题,根据文章末句For some advice you will treasure all your life!可知,作者认为爸爸的建议很珍贵。

D项作者很感激她的爸爸,所以该选项正确。

根据文章内容可知,The "enemy"指出了作者的很多缺点,所以A项错误。

B和C项文章并未提到,故选D。

(5)主旨题,纵观全文以及文章的末尾两句点题,主要介绍了爸爸给自己提的很珍贵并让自己受益终生的建议。

A、B、C项文章均有提到,但是都很片面,不是全文的主旨,所以The best advice最符合题意,故选D。

【点评】考查阅读理解。

本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,注意细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

2.阅读理解One year, a college in the United States announced that it would offer a lot of money for the pure white marigold(金盏花). The high reward attracted so many people, but in the nature, besides golden, the marigold is brown, and it is not easy to get the white one. So after they were excited for a time, many people had forgotten the announcement.One normal day after 20 years, the college received a letter and 100 seeds of pure white marigold. It was an old woman of over 70 years old. Some experts in the college doubted it, but in order not to let her down, those seeds finally took root (根)in the earth. The miracle appeared after one year; the field was covered by pure white marigold.Therefore, the old woman who was always unknown to the public became a new focus.The old woman was a flower-lover. When she read the announcement 20 years ago, she got very excited like others. But her eight children were totally against her decision. After all, a woman who never knew the seed genetics(遗传学) couldn't complete what the experts could never do, so her thought was only a day dream.Still, the old woman didn't change her mind and went on working. She planted some of themost common seeds and took good care of them. A year later, when the marigold came out, she chose one faintest(最暗淡的) from those golden and brown flowers and got the best seed. The next year, she again grew them and chose...Day after day, year after year, through many seasons, the old woman's husband died, her children flew far, a lot of things happened in her life, but only the wish to grow the pure white marigold took root in her heart.Finally, after 20 years on the day we all know, in the garden she saw a marigold, which was nearly white, but as white as silver or snow.A problem even experts couldn't deal with was solved by an old woman who didn't understand genetics. Was it a miracle (奇迹)?To take root in the heart, even the most common seed, can grow into a miracle!(1)According to the passage, _____ marigold is unusual.A. whiteB. purpleC. brownD. golden(2)It can be learned from the passage that___________.A. the children didn't agree on their mother's decisionB. the woman needed the great reward for her big familyC. the experts also succeeded in growing the white marigoldD. the woman took good care of the flowers instead of her family(3)The woman successfully grew the white marigold at last because she______A. was luckier than expertsB. put her heart into flowersC. got support from her familyD. studied the seed genetics well(4)The passage mainly talks about_______.A. the difficulties of getting the white marigoldB. the possibility of going beyond expertsC. the unforgettable development of marigoldD. the importance of holding on to dreams【答案】(1)A(2)A(3)B(4)D【解析】【分析】这篇短文主要介绍了关于金盏花的故事。

相关主题