中考英语阅读理解测试题及答案一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)1.阅读理解Wonder what it is like to be a chef(厨师)? This weekend you will have your chance to find out. Two local chefs, Monica Sallier and Andrew Gleason, will hold an "open kitchen" at their restaurants this Saturday.Monica's restaurant, The Blue Hen, is small but comfortable. Wooden tables and chairs cover the dining area, and sweet music is always on. "I like to laugh and always tell jokes while I cook," Monica said. "Cooking brings people together. The cooks who work with me have become my best friends."At Monica's "open kitchen", she plans to teach her guests how to prepare country-style fried chicken. For it, she will use her family's secret spice(香料). She learned how to make it from her father. Monica seldom uses a measuring cup(量杯)when cooking. By doing so, she hopes to offer her guests a special dining experience. "If you come to my restaurant, you'll never get the same dish twice, "she said.Also opening his kitchen this Saturday in Shreveport is Andrew Gleason. He is the head chef at Quarter Bistro. "I am not the most talkative chef in the business," Andrew said. "Mostly because I prefer to give my full attention to the food. Every ingredient(食材)must be carefully measured. "Andrew's food also makes the dining experience special. He makes every dish look like a piece of art. At his "open kitchen", Andrew plans to teach his visitors how to prepare blackened catfish, a dish of his that has won much praise throughout the city.(1)While Monica is cooking, she ____.A. is never quietB. seldom uses spiceC. sometimes sits on a wooden chairD. always listens to her favorite songs(2)At Andrew's "open kitchen", he will ____.A. invite Monica to try his dishB. work with another head chefC. tell lots of jokes while cookingD. cook one much-praised dish(3)What do Monica and Andrew have in common?A. They work in the same restaurant.B. They both like using measuring cups.C. They graduated from the same cooking school.D. They both let guests have a special dining experience.(4)The passage is probably from ____.A. a city newspaperB. a restaurant noticeC. a cookbookD. a chef's diary【答案】(1)A(2)D(3)D(4)A【解析】【分析】本文讲述本周六,两位当地厨师莫妮卡·萨利尔和安德鲁·格里森将在他们的餐厅举行开放式厨房活动。
(1)推理题。
根据I like to laugh and always tell jokes while I cook我喜欢笑,做饭时总是讲笑话可知莫妮卡做饭时,她从不安静,故选A。
(2)细节题。
根据Andrew plans to teach his visitors how to prepare blackened catfish, a dish of his that has won much praise throughout the city安德鲁计划教他的游客如何准备熏制鲶鱼,这是他的一道菜,在全城广受好评可知在安德鲁的“开放式厨房”,他会做一道备受称赞的菜,故选D。
(3)推理题。
根据 she hopes to offer her guests a special dining experience她希望为客人提供一种特殊的用餐体验和Andrew's food also makes the dining experience special安德鲁的食物也让用餐体验与众不同可知,莫妮卡和安德鲁的共同点是他们都让客人有一个特殊的用餐体验,故选D。
(4)推理题。
根据本文讲述本周六,两位当地厨师莫妮卡·萨利尔和安德鲁·格里森将在他们的餐厅举行开放式厨房活动,可知这是新闻报道,故本文来自城市报纸,故选A。
【点评】考查阅读理解。
本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。
2.根据短文内容选择正确答案。
B“Do you believe in life after death?” Jack's boss asked Jack.“Yes, Sir.”“Well, then, that makes everything just fine,” the boss went on. “About an hour after you left yesterday to go to your grandfather's funeral(葬礼), he dropped in to see you.”(1)What do you think Jack did the day before?A. He attended his grandfather's funeral.B. He did nothing special and he worked as usual.C. He meant to attend a funeral but didn't.D. He told a lie to get the day off.(2)What do you guess Jack's grandfather was doing the day before?A. He had been dead for some days but suddenly came to life again.B. He was thought to be dead but in fact well and alive.C. He was doing his usual business.D. He learned that Jack had cheated his boss and came to see him.(3)When the boss said, "That makes everything just fine", he _______.A. meant he was glad that Jack’s grandfather was still aliveB. was, in fact, telling Jack that he had been found outC. was, in fact, telling Jack that everything was OKD. meant he was glad that Jack believed in life after death【答案】(1)D(2)C(3)B【解析】【分析】这是一个笑话,Jack借口参加祖父的葬礼而请假刚离开不久,他的祖父来看他。
老板借用人死后后灵魂来揭穿Jack的谎言。
(1)推理判断。
根据老板的话About an hour after you left yesterday to go to your grandfather’s funeral(葬礼), he dropped in to see you.可知他撒了谎,故选D。
(2)推理判断。
从对话中可知Jack 的祖父是顺便来看他,drop in顺便走访。
故选C。
(3)推理判断。
老板这样说的意思是他在告诉Jack这样就能解释“你的祖父来看你”了,也就是告诉Jack他知道Jack说谎了。
故选B。
【点评】故事类阅读要紧扣故事的时间线索,人物间的关系,故事的发展和结局,点明的主旨等信息。