当前位置:文档之家› 2020中考中考英语阅读理解专项攻略讲解三(含解析)

2020中考中考英语阅读理解专项攻略讲解三(含解析)

中考中考英语阅读理解专项攻略讲解三(含解析)最近几年,中考英语阅读理解猜词义题成了一种必考题型,它不但考查学生的阅读理解能力,而且还有逻辑推理能力。

学生要想做好这类题,除了足够的词汇量和平时的阅读训练外,掌握熟悉这个题型的特点及做题思路方法也是很必要的。

●命题特点分析①根据文章意思,逻辑性对文章中生词词义猜测,熟词新意的猜测.②根据上下文,对文章中出现的代词that, it, they, this代替文章中内容的猜测.③根据构词法,对文章中出现的生词猜词义.④对文章中出现的短语词义的猜测.●词义猜测题解题思路①根据定义,或释义猜测词义.②根据转折和对比关系猜词义.③根据同位语猜词义④根据句子之间的因果关系猜词义.⑤利用文章中举例子猜词义⑥根据构词法猜词义⑦根据语境逻辑推理猜词义.●主旨大意题设置方式① What does the underlined word phrase/sentence"."most probably mean② The underlined word/ phrase"."means③Which of the following can be used here to replace(ft)the underlined phrase "."④What does the word “_____” refer to?⑤ The underlined the word “---“ is the closest in the meaning to_______.词义猜测题解题思路实例分析●词义猜测题实例1. 根据转折和对比关系猜词义.(2019杭州中考)Children with the defect need all the help. Although many sufferers are accepted by their families, sadly, others are not. In some countries, children with this defect are often abandoned at birth because their parents feel ashamed of them or cannot afford the operations. The good news is that the operation is not difficult. It takes lessthan an hour and costs the family nothing. The charity raises money and finds the right medical volunteers to perform the operations.1.The underlined word "abandoned" in Paragraph 2 is closest in meaning to .A. given upB. dressed upC. called upD. brought up●词义猜测题实例2 .根据语境逻辑推理猜词义.(2019杭州中考)S ome parents are worried too —for example, Vanessa Holburn, thirty-two, who has two girls underthe age of four. Their bedrooms are a sea of pink and Vanessa is not happy. "Pink says that you are softand gentle.Blue says that you are strong and powerful. I want my daughters to be strong and powerful. I'mworried that pink will not help them with that." she says.1.The underlined word " that" in Paragraph 3 means .A. being soft and gentleB. being strong and powerfulC. being gentle but powerfulD. being cute and beautiful●猜词义题实例3.Green roofs are not just pretty. They also help to moderate the city temperature. The high temperatures on common roofs in the summer can make top floor flats uncomfortably hot. What is more, they play a part in making the cities hotter than the countryside around them, causing the“urban heat-island effect”. On a green roof, however, with its plants and water, temperatures change only a little, as they do in a park. This can greatly cut the costs of heating and cooling in the building below.1.Th e underlined word “moderate” in Paragraph 3 is the closest in meaning to “____”.A. raiseB. checkC. recordD. control●猜词义题实例4.利用文章中举例子猜词义(2018浙江衢州中考)I have read plenty of articles about self-improvement these past few months, and most of them tell you that you need to wake up and keep positive(积极的). When you wake up, you need to think that something great is going to happen today, and that you are going to have a great day. This kind of positive attitude(态度) is supposed to change your whole day.So this morning I woke up and decided to give it a whirl. The sun was shining brightly through my bedroomwindow, and it immediately gave me this warm feeling inside. I thought to myself, "Today is going to be a great day. One of the best days ever!"1.The meaning of the underlined phrase "give it a whirl" is probably similar to "_______".A. get dressedB. have e tryC. read booksD. make money●猜测词义题实例5.根据定义,或释义猜测词义.(2018湖州中考)But what happens if your tears don't work? What happens if the piece of sand has gotten stuck in your eye? Eyes are delicate. They can be scratched or cut easier than skin(皮肤). If the particle is not washed out by tears, you might have to go to the doctor. You could even have problems seeing out of that eye.1.The underlined word" delicate" in Paragraph 3 means ___________.A. easily hurtB. quite importantC. easily protectedD. quite special●猜测词义实例6. 释义猜测词义.(2018金华中考)But shyness is not the kind of thing that most people can get over overnight. Overcoming shyness take time and needs practice.1.What does the underlined word "overnight" in Paragraph 5 most probably mean?A. CorrectlyB. SuddenlyC. SlowlyD. Finally.●猜测词义题实例7.句子之间的因果关系猜词义.The flower in the vase was withered because they had no water.1.What is the meaning of the word “withered “?A.枯萎的B.活力的C.生命力的D.美丽的●猜测词义题实例8. 构词法猜词义The people from 150 countries live and work in Dubai, and foreigners now outnumber Dubai natives(本地人) by eight to one.1.What does the underlined word “ outnumber” mean?A.To be small in size than another group.B.To be more in number than another groupC.To be bigger in area than another groupD.To small in area than another group阅读理解猜测词义题经典习题练基础篇AA British man has learned the skills needed to perform Beijing Opera, making the audience (观众) enjoy his lively performance of the Monkey King.Ghaffar Pourazar, born in Iran, said he has been a big fan of Bruce Lee since he was a child and is full of interest about China. In 1993, he happened to watch Beijing Opera performed in London by professionals from Jingju Theatre Company of Beijing. Ghaffar said he fell in love with the beautiful voices, colorful costumes, excellent shows and so on. So after one year, he arrived in China alone and became a student of Beijing Opera at a Beijing school.At the age of 32, he had to learn with teenage students every day, starting from the most basic training of the legs and waist. At the time, he was mostly troubled by the dialogue in Beijing Opera. To him, it was the biggest obstacle. But he never gave up.Four years later, he began to learn to perform the Monkey King, a traditional character from the Chinese classic story Journey to the West. He said he arrived in the workroom an hour earlier than other performers and also bought books and CDs to better understand the character.Ghaffar today is not only good a speaking Beijing dialect (方言) but has also built a fame for Beijing Opera. He once got a top international prize for performing the Monkey King.To help more people enjoy Beijing Opera, Ghaffar often teaches the traditional art form in schools in the United States, Britain and other countries. When he found that the language was difficult to understand, he started to translate Beijing Opera song lyrics. Ghaffar led a group of actors to perform 66 times in a month and a half in the United States. He also led a 48-member team to perform in Malaysia. In the past 10 years, he has performed in more than 400 shows.1.In the year of 1994, Ghaffar began to ________.A. make friends with Bruce LeeB. take an interest in ChinaC. learn Beijing Opera in BeijingD. act the part of the Monkey King2.The underlined word "obstacle" in Paragraph 3 probably means "________".A. chanceB. problemC. topicD. dream3.It can be inferred from the passage that Ghaffar ________.A. is successful in performing Beijing OperaB. has written some books about Beijing OperaC. got a prize for translating Journey to the WestD. doesn't need any more members in his team4.The passage is most probably from the part of ________ in a newspaper.A. sportsB. businessC. cultureD. education提高篇(2017金华中考) BAlmost all animals need to sleep to stay healthy. But sleeping can also be dangerous because other animals may hurt those who are sleeping. This leads to many different ways of sleeping that help them stay safe. Some of these ways may surprise you!Almost all bats sleep upside down. They hang from a branch of a tree or the ceiling of a cave. Up high, bats are safe from most other animals. If they are in danger, they just fly away.A dolphin sleeps with just half its brain at a time. It must stay awake to breathe and to watch for danger. Dolphin mothers and babies can go without sleep for as long as two months to stay safe.Some ducks sleep with just half their brai ns, too. These ducks often sleep in a line. The ducks at both ends help to keep the group safe. They keep one eye open to watch for danger. The ducks in the middle sleep deeply with both eyes closed.Seals breathe air, but that doesn’t stop some of them from sleeping underwater. They hold their breath and dive deep to sleep for up to twenty minutes at a time. Sleeping deep underwater helps these seals stay safe from animals that hunt them near the surface.Horses often sleep standing up. Their legs lock in place so they don’t fall over. If a horse is lying down, it needs a long time to get up. A horse can run from danger more quickly if it is already standing.A flamingo can sleep while standing on one leg. The standing leg locks so it stays straight. The other leg remains close to the flamingo’s body. Its head rests on its back. A flamingo lives (and s leeps) near many other birds to stay safe.Some seabirds can sleep while they fly. These large birds spend most of their lives over the ocean. They are in danger on the water, but they are safe in the air. They fly for many hours without flapping(拍打)their wings. Sometimes they sleep while they are flying.Would you like to sleep how they sleep?1. The animals that sleep with half their brains are _______.A. ducks and sealsB. dolphins and ducksC. bats and dolphinsD. flamingos and seabirds2. Horses often stand up when they sleep because _______.A. they can run from danger quicklyB. they are afraid of falling overC. this helps them to sleep deeplyD. it takes them a long time to go to sleep3. The underlined word “hunt” in Paragraph 5 probably means _______.A. offer to helpB. come to teachC. refuse to protectD. want to kill4. Which of the following can be the best title for the passage?A. How animals sleepB. Sleep to stay healthyC. Sleep as animals doD. What sleeping animals are like(2017湖州中考) CI’m not kind of mother who normally brushes her daughter’s hair, and my daughter has never like sitting there, waiting for me to do it.But today, I’ve sat my daughter Sally on a kitchen stool(凳子). She’s sitting high w ith her eyes closed, skin still wet from the shower, and her longhair behind her back. I realize she is enjoying the moment. It’s the last time for a week that our bodies will connect. Today,I’m sending Sally away for a week of summer camp. This was all my idea. She’s nearly 12,and I noticed that I’m with my child nearly 24 hours a day.Living on a farm without any neighbors, I’ve chosen a life that is quieter than a normal family’s. But rather than expecting space away from me, Sally has become increasingly dependent. What frightens me most is that she has become a “mini-me”, even has the same hobbies, dreams, and opinions as me. That’s why I pulled her the summer camp: a nearby wilderness(荒野) camp called Hawk Circle.After eating, I drive Sally to Hawk Circle. Once there, we are introduced to her fellow campers, Sally stands by them, holding my hand, horror in her eyes,trying to work up the courage to join a game of soccer. “I need you for a few more minutes,” she tells me. I pull her away to walk to one of the camp’s workers.”Excuse me.”I say loudly, “I’d like to introduce you to my daughter. Maybe you could help her meet a few of these kids.” He comes over talk to Sally, and the I disappear before she realizes it.It is a hard time for me to drive back. When I arrive home, I calm down and remind myself why I chose this way. I want Sally to have a chance to find herself. I want to learn who she is. If I don’t set her free, I fear I’ll never really meet her real personality.1.Why did the writer send her daughter to the summer camp?A.Her daughter wanted to go to the summer camp.B.It was helpful for her daughter to make friends.C.She wanted to help build her daughter’s independence.D. Camp training was something common to her daughter.2.The underlined word “horror” in Paragraph 4 probably mean””.A.fearB. doubtC. hateD. pity3.How did the writer feel after leaving the camp?A.She was worried about her daughter’s health.B.She was proud that she had done something right.C. She was sorry and regretted sending her daughter away.D. She was upset but knew she had made the right decision.4The writer mainly wants to express .A.children are usually mirrors of parentsB.children always expect space from parentsC.parents sometimes need to let their children goD.parents should often send children to summer camps词义猜测题解题思路实例分析答案词义猜测题实例一解题思路分析:文章意思是尽管很多带有这种缺陷的孩子被父母接受,但是悲伤的是其它一些不被接受,在一些国家带有缺陷的孩子出生时就被 abandoned ,因为他们的父母感到羞愧和承担不起费用.根据although 转折关系,上句是接受accept 后句应该是give up.故答案:A词义猜测题实例二.解题思路分析:文章意思是粉红色pink代表的是温柔柔软,而蓝色blur代表强壮和力量strong and powerful .Vanessa的女儿喜欢pink ,但妈妈Vanessa想让女儿strong and powerful.最后一句I'mworried that pink will not help them with that." she says.妈妈担心pink不能在什么方面帮助. 显然答案是:B词义猜测题实例三。

相关主题