当前位置:文档之家› (英语)中考英语阅读理解试题经典及解析

(英语)中考英语阅读理解试题经典及解析

一、中考英语阅读理解汇编1.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。

Meiyu, born in 1995, is from Turkey (土耳其). She is the youngest child of her family. After high school, many people learned English or Japanese, but Meiyu decided to learn Chinese in university. She learned Chinese for four years in Ankara University in Turkey, and got her name Meiyu there.Meiyu fell in love with Chinese after going to university. She became more interested after she knew more about Chinese history. She graduated (毕业) from Ankara University in 2017. Since then, more Chinese have been visiting Turkey. The trade between the two countries also needs Chinese-speaking people. "Speaking Chinese means more job opportunities" said Meiyu.Now Meiyu has been in Wuhan, China for about two years.Besides going on studying Chinese, she shows great interest in Chinese kung fu as well, so she spends her free time on kung fu training with her coaches. Not only can kung fu help improve (改善) her health, but she is also interested in the history and culture behind it. Meiyu said, "The more I know about China, the luckier I feel to have been here. But the truth is that fun and pain go together in the process of learning."In the future, Meiyu decides to go back to Turkey to teach more students to learn Chinese.(1)Where did Meiyu learn Chinese at first?A. In China.B. In Turkey.C. In India.D. In Australia.(2)How old was Meuyu when she graduated from Ankara University in 2017?A. 22B. 25C. 27D. 18(3)What's probably the meaning of the word "opportunities" in this passage?A. decisionsB. ordersC. meaningsD. chances(4)Why does Meiyu spend her free time on kung fu training with her coaches?A. Because she shows great interest in Chinese kung fu.B. Because she has to learn kung fu to graduate.C. Because she wants to teach kung fu in Turkey.D. Because she wants to take part in kung fu competitions.(5)What can you learn from the passage?A. Meiyu is the only child of her family.B. Meiyu is not interested in Chinese now.C. Chinese culture has greatly influenced Meiyu.D. Meiyu decides to stay in China in the future.【答案】(1)B(2)A(3)D(4)A(5)C【解析】【分析】大意:中国文化深深影响了了一位土耳其大学生,美玉。

(1)细节题。

根据 She learned Chinese for four years in Ankara University in Turkey, 可知,他最初是在土耳其大学学习汉语,故选B。

(2)细节题。

根据 Meiyu, born in 1995,可知,2017年她22岁,故选A。

(3)词义猜测题。

根据The trade between the two countries also needs Chinese-speaking people. "Speaking Chinese means more job opportunities" said Meiyu.可知,两国贸易需要会说汉语的人,说汉语意味着有更多就业机会,推出oportunities意思为机会,故选D。

(4)细节题。

根据 she shows great interest in Chinese kung fu as well, so she spends her free time on kung fu training with her coaches.可知,因为她喜欢中国功夫,所以才和教练用空闲时间学中国功夫,故选A。

(5)主旨题。

本文主要讲述一位土耳其大学生,美玉深受中国文化的影响,故选A。

【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题的关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。

2.阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。

(1)Totally Wild Hotel is special because of ________.A. its high priceB. its good breakfastC. the lovely giraffesD. the old buildings (2)According to the text, people can ________ in Kenya.A. cheer on camels in Lamu Old TownB. have breakfast with zebras in Totally Wild HotelC. see lions. Zebras. elephants in East National ParkD. watch the bright pink birds near Lake Nakuru(3)________ will most probably be interested in the text above.A. People who enjoy travellingB. Scientists who study birdsC. Players who are good at runningD. People who have a pain in the neck【答案】(1)C(2)D(3)A【解析】【分析】文章大意:主要介绍非洲肯尼亚全野生旅馆包括地点、一夜的价格、特点、最酷的事情和能做的事情。

(1)细节理解题。

由The feeling you're being watched that's because a giraffe might be at your hotel wndows! The hotel is home to about 10 Ronschids giraffes that walk around the house. And they're surely not shy. Some of thegiraffes may stick their heads into your second-story bedroom wingows...可知到处都有可爱的长颈鹿,故选C。

(2)细节理解题。

由bird-watch on the banks of Lake Nakuru, where hundreds of thousands of the bright pink birds get together each year.可知看那库鲁湖附近的粉红色小鸟,故选D。

(3)推理判断题。

根据本文主要介绍非洲肯尼亚全野生旅馆的特色,可知只有喜欢旅游的人才会感兴趣,故选A。

【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。

3.阅读下列短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个最佳选项。

Once there was a small hotel whose keeper was always caring about money.One day, a businessman arrived. The keeper looked at the man's thick wallet and thought, "Oh, I wish that all the money could be mine!" The businessman didn't notice that, so he ordered the most expensive room and went to his room to dress for dinner.Around the hotel, there were some beautiful ginger(姜)plants. Many people said that eating the buds(芽) of ginger would make a person forgetful.The keeper thought, "If I serve some buds of ginger to the businessman, he may be forgetful to take his wallet!" Then she went to the kitchen.Soon, businessman came downstairs and asked for dinner. The keeper was very excited as she served the dish to him. "Delicious!" said the rich man. When dinner was finished, he went to bed happily.In the next morning, the keeper saw the businessman leaving from the front door. As soon as he was out of sight, she ran up to his room. She looked all over the room for the wallet, but she couldn't find it. Suddenly, she noticed a piece of paper on the floor. It was the businessman's bill (账单). He had forgotten to pay it! She ran down the stairs, out of the front door, and across the road until she was out of breath, but the businessman was already far, far away. "I'm so silly!”" cried the keeper.(1)The keeper came up with an idea to own the businessman's money when __________.A. she dressed herselfB. she cooked the meal in the kitchenC. the businessman went upstairs happilyD. she thought of the buds of ginger around her hotel(2)The keeper ran into the businessman's room as soon as he left because __________.A. she wanted to find the man's billB. she wanted to find the key to the man's roomC. she wanted to check if the man had left his money thereD. she wanted to see if the man had broken anything in the room(3)Which if the following is NOT true according to this passage?A. The keeper realized the buds of ginger didn't work in the end.B. The keeper ran after the businessman because of the bill.C. The businessman didn't know the rumor (谣言) about the buds of ginger.D. The businessman didn't pay the keeper's bill because he lost his money.【答案】(1)D(2)C(3)D【解析】【分析】文章大意:一个贪财的旅店老板整天惦记着钱,一天一个商人来住店了,他认为商人有很多钱,于是就动了心思,他记着有些人说吃了姜芽可以让人失去记忆,于是他就给商人吃了姜芽,第二天当商人出门之后,他去了房间找钱,但是啥也没有,只发现了一个账单,那是住店的账单,这是他想起来了,商人还没有结账就走了。

相关主题