当前位置:文档之家› 【英语】中考英语阅读理解基础练习题含解析

【英语】中考英语阅读理解基础练习题含解析

一、中考英语阅读理解汇编1.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。

For many years, sales of garlic in California had been little because of the much cheaper garlic from China. This year, however, California garlic sales are rising because American government increases tariffs (关税) on Chinese products.Christopher, a garlic grower in California, is manager of his company and he said, "In a perfect world, we would love to see the tariffs on China."Tariffs on Chinese garlic rose from 10% to 25% on May 9, 2019, and the reason is that U.S President Donald Trump increased tariffs on Chinese products worth of $200 billion. Since then, Chinese buyers have almost stopped buying soybeans from the United States and American soybean farmers are now getting worried.Not everyone likes the garlic tariffs in the U.S. Last July Christopher expressed his support on Trump's policy (政策). However, officials from McCormick and Company Inc. didn't agree with the policy. McCormick's CEO, Lawrence told Reuters (路透社)that without Chinese garlic America can't go. Actually ,the trade war (贸易战) between China and America is a sign of American hegemony (霸权), and it will destroy American economy and U.S government will lose its trust from other countries in the world.(1)From the passage we infer (推理) that ________.A. America is buying garlic from China as much as beforeB. American soybean farmers make money as much as beforeC. China is still buying crops from America as much as beforeD. Garlic growers in California are making more money than before(2)Why is less Chinese garlic bought by America this year?A. Because enough garlic is grown in California.B. Because American government has increased tax (税收) on Chinese garlic.C. Because China is not buying soybeans from America.D. Because companies support American government.(3)What does the underlined word "it" in the last paragraph refer to?A. ChinaB. the tradeC. American hegemonyD. a sign(4)How much tariff did American government increase on Chinese garlic On May 9, 2019?A. 15%B. 25%C. 10%D. 35%(5)According to the passage, who disagrees with the America policy of having tariffs on Chinese products?A. ChristopherB. Donald TrumpC. California garlic growersD. Lawrence【答案】(1)D(2)B(3)C(4)A(5)D【解析】【分析】主要讲了中美间的贸易战。

(1)细节题。

根据This year, however, California garlic sales are rising because American government increases tariffs (关税) on Chinese products.可知加利福尼亚的大蒜销售额正在增长,即比以前赚到更多的钱,故选D。

(2)细节题。

根据This year, however, California garlic sales are rising because American government increases tariffs (关税) on Chinese products.可知美国政府增加了对中国产品的关税,故选B。

(3)细节题。

根据前句the trade war (贸易战)between China and America is a sign of American hegemony (霸权)可知中美贸易战是美国霸权的一个标志,美国的霸权将破坏美国经济,所以it代指美国霸权,故选C。

(4)细节题。

根据Tariffs on Chinese garlic rose from 10% to 25% on May 9, 2019可知关税增加了10%到25%之间,故选A。

(5)细节题。

根据However, officials from McCormick and Company Inc. didn't agree with the policy. McCormick's CEO, Lawrence told Reuters (路透社) that without Chinese garlic America can't go.可知Lawrence不同意美国对中国产品实施关税,故选D。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

2.阅读短文,判断下列句子正误。

Zak's grandfather, Stan was very famous. Why? Because he had a very, very, very long white beard (胡子).One day, Zak asked his grandfather, "When you sleep, do you put your beard over or under the quilt (被子)?" "I'm not sure. I never care about that," said his grandfather, "I'll look tonight." Stan got into bed that night and pulled up the quilt. Then he remembered his grandson's question. Aha! His beard was under the quilt. But wait. Did that feel right?He lift his beard from under the quilt and put it above it. This also didn't feel right. Si he put the beard under the quilt again. But he soon felt it would be better if it were out. The beard went in and out—first under the quilt, then over it, under, over, all night long.Stan spent a sleepless night. In the morning, he was so tired and unhappy that he cut his long beard right off!Stan's wife was so happy. She advised Stan to cut that beard off many times, but he never did it. Now a simple question made him do that.(1)Stan was very famous for his long white beard.(2)Stan never cared about Zak, his grandson.(3)At the very beginning, Stan's beard was under the quilt.(4)That night Stan was sleepless and tired because of the question.(5)Stan listened to his wife's advice to cut the beard off.【答案】(1)1(2)0(3)1(4)0(5)1【解析】【分析】主要讲了Zak的爷爷因为长胡子而出名,一天Zak问爷爷睡觉把胡子放在被子上面还是下面,结果爷爷放了一晚,最终把胡子剪了。

相关主题