八年级英语阅读理解试题及答案讲解01A meteorite (陨石) almost hit an 80-year-old man named Arthur Pettifer in Britain when he was working in his garden. The meteorite was the biggest in the past 26 ye ars in Britain.The meteorite weighed (重量) one kilo, and might be over four thousand million (百万) years old.“I hear the big noise in the air. I looked up and saw the tops of the trees coming and going,” he said. “I didn't know what it was.”Meteorites are small things from the small planets in space. About 3,500 meteorite s may fall on earth every year, but only very few are found. Mr. Pettifer's meteorite is the fifth to fall in Britain since the Second World War.Mr. Pettifer is glad. “When you think about it coming from so far away, it reallyis something strange.”1. The meteorite was Mr Pettifer when it fell down.A. close toB. far fromC. hittingD. coming to2. The meteorite was already years old.A. 40,000,000,000B. 40,000,000C. 400,000,000D. 4,000,000,0003. Mr. Pettifer found the tops of the trees coming and going because .A. the trees were afraidB. the fast falling meteorite kept the tree tops movingC. it was going to rainD. the moving was made by wind4. people see a meteorite fall although they visit the earth often each year.A. Quite a fewB. someC. FewD. Many5. Mr. Pettifer was to see the falling of the meteorite.A. happyB. afraidC. sorryD. angry参考答案1. 从短文第1 句看出陨石落下时几乎砸着Mr Pettifer,故答案应选A。
2. 由短文第2 段中“…,and might be over four thousand million”4000 百万即40 亿,故答案应是D。
3. Mr Pettifer 发现树梢来回摇摆是因为下落的陨石使它来回动,故答案选B。
4. 由短文第4 段“About 3,500 meteorites may fall on earth every year, but only v ery few are found.”一句可推断,答案选C。
5. 由短文最后一段第1 句“Mr Pettifer is glad ”可以看出,且happy 与glad 意思相近,故答案应选A。
八年级英语阅读理解试题及答案讲解02One of the things I always believe is that no matter how bad something is, you c an take something positive out of it. The one time I wasn’t sure of that was on Sept ember 11.I usually wake up a 6:30 or 7:00 in the morning. That day, I happened to wakeup earlier. I turned on the TV and I saw that a plane had crashed (撞击) into the N orth Tower of the World Trade Center. My first reaction (反应)was that it was a ter rible accident. Then I saw another plane fly into the South Tower and I realized thatI was witnessing (目击) an act of terrorism.My wife and I spent the day watching the terrible pictures over again. When I watched family members looking for their loved ones, the pain in their eyes was somet hing I would never forget. I couldn’t understand how something this terrible could ha ve happened.It wasn’t until a few weeks after September 11 that I began to see that perhaps some good did come from this tragedy (悲剧). People seem different now, more under standing, more tolerant( 宽容的). Little things that seemed to be such a trouble beforeare no longer big things. Personally, I am more tolerant than I was. I realize life is t oo short, and too precious(珍贵的), to let myself get worried over small things. I’ve l earned also that you can’t take things for granted. Things change in the blink of an eye. People go to work and don’t come back. One moment they’re living and the next minute they’re not. And, it doesn’t matter who you are, there is nothing you can do a bout it. We never know when our time here will be over, so we all need to m a k e the most of every minute we have.You try to learn from what happened. You can’t be used up by it. You can’t liv e by it. All you can do is just live.1. The word “positive” in the passage probably means .A. terribleB. badC. goodD. real2. What did the writer see after he turned on the TV that morning?A. A fire startingB. A plane flyingC. A terrible accidentD. An act of terrorism.3. From September 11, the writer had realized that .A. people should make the most of every minute they haveB. he has become less tolerant towards othersC. he should get worried about little thingsD. life is too short to care about others.4. What’s the best title of this passage?A. A Report about September 11B. The Tragedy of September 11C. September 11 and My FamilyD. September 11 and My Turn.参考答案讲解:1. C 见第一行,不管(no matter)事情多糟,总能发现有益的东西。
2. D 见第六行。
3. A 见倒数第三行。
So we all need to make the most of every minute we have.4. D八年级英语阅读理解试题及答案讲解03Mrs. Weeks was reading a newspaper story to her class. The story said:Were you ever in a hospital when you were small? How did you feel? The doctors in Children’ s Hospital are asking for money for children’s toys(玩具). Some children in the hospit al must stay in bed for many weeks. Toys are needed to keep these sick(生病的)child ren happy and quiet. Money for them can be sent to the hospital.After Mrs. Weeks read the story,she said,“This story gave me an idea.”“You want us to bring some money for the toys.” “We could bring some of our o wn toys for the children in the hospital.” said the boys and girls one after another.“Well,your ideas would be nice,” Mrs Weeks said,“but mine is different.”“We could make some toys.” shouted one of them.Mrs. Weeks smiled. “Do you think you could make toys?” she asked.“Yes, yes.” the whole class answered.“Great! Let’s begin to make toys tomorrow.” said Mrs. Weeks.On Saturday afternoon,Mrs. Weeks took children to the hospital with the toys ma de by her students. The children in the class felt happy,too.A few days later,Mrs. Weeks read another newspaper story to the class:Some school pupils brought toys to Children’s Hospital last week. The toys were made by the pupils of Grade Three in Green Street School. The doctor said,“We have never had so many wonderful toys. Our children are very happy with them. They say,‘THANK YOU,GRADE THREE.’”1. What was the first newspaper story mainly(主要)about?A. Sick children in Children’s HospitalB. Doctors in Children’s Hospital.C. Mrs. Weeks and her students.D. Toys made by the boys and girls.2. What “idea” did Mrs. Weeks have in mind?A. Ask the class to give some money to the children in the hospital.B. Ask the class to send some of their own toys to the children in the hospi tal.C. Let the class make some toys themselves and give them to the children in the hospital.D. Tell the class to go to see the children in the hospital.3. Doctors in Children’s Hospital didn’t have to keep the children happy and quiet.A. enough timeB. enough boys and girlsC. get money to buy toys forD. enough doctors4.At first,the doctors in Children’s Hospital wanted to the sick children.A. give some money toB. make some toys forC. get money to buy toys forD. borrow some toys for5. What Mrs Weeks really wanted to do is to .A. let everyone know her classB. save some money for toysC. make herself famousD. teach the pupils to do things themselves and be helpful to others参考答案: 1. A 2. C 3. C 4. C 5. D讲解:1. 根据第1 段newspaper story 的内容得知,文章主要讲的是在儿童医院生病住院的孩子,故答案为A。