最新中考英语英语阅读理解试题(及答案)一、英语阅读理解专项练习试卷1.阅读理解That cold January night, I was growing sick of my life in San Francisco. There I was, walking home at one in the morning after a tiring practice at the theatre. With opening night only a week away, I was still learning my lines. I was having trouble dealing with my part-time job at the bank and my acting at night at the same time. As I walked, I thought seriously about giving up both acting and San Francisco. City life had become too much for me.As I walked down empty streets under tall buildings, I felt very small and cold. I began running, both to keep warm and to keep away from any possible robbers (抢劫犯). Very few people were still out except a few sad-looking homeless people under blankets.About a block from my apartment (公寓房间), I heard a sound behind me. I turned quickly, half expecting to see someone with a knife or a gun. The street was empty. All I saw was a shining street-light. Still, the noise had made me nervous, so I started to run faster. Not until I reached my apartment building and unlocked the door did I realize what the noise had been. It had been my wallet falling to the street.Suddenly I wasn't cold or tired any more, and I ran out of the door and back to where I'd heard the noise. Although I searched the street anxiously for fifteen minutes, my wallet was nowhere to be found.Just as I was about to give up the search, I heard the garbage truck (垃圾车) pull up to the street next to me. When a voice called from the inside, "Alisa Camacho?" I thought I was dreaming. How could this man know my name? The door opened, and out jumped a small red-haired man with an amused look in his eyes."Is this what you're looking for?" he asked, holding up a small square shape.It was nearly 3 a.m. by the time I got into bed. I wouldn't get much sleep that night, but I had got my wallet back. I also had got back some enjoyment of city life. I realized that the city couldn't be a bad place as long as people were willing to help each other.(1)How did the writer feel when she was walking home after work?A. Cold and sick.B. Fortunate and helpful.C. Disappointed and helpless.D. Satisfied and cheerful.(2)From the first paragraph, we learn that the writer was busy _________.A. solving her problem at the bankB. preparing for the first night showC. learning acting in an evening schoolD. taking part in various city activities(3)On her way home the writer __________.A. lost her wallet unknowinglyB. was stopped by a garbage truck driverC. was robbed of her wallet by an armed manD. found some homeless people following her (4)In the fifth paragraph, why did the writer say she was dreaming?A. Someone offered to take her back home.B. A red-haired man came to see her.C. Her wallet was found in a garbage truck.D. She heard someone call her name.(5)From the text, we can infer that the writer _________.A. would stop working at nightB. would give up her job at the bankC. would stay on in San FranciscoD. would make friends with cleaners【答案】(1)C(2)B(3)A(4)D(5)C【解析】【分析】文章大意:本文属于说明文阅读,作者通过这篇文章主要向我们描述了作者在忙碌的工作之后感觉十分的失望无奈,只是在她回家的路上她的钱包在不知不觉中丢了,她在回去找钱包的路上遇到了归还钱包的清洁工,这份善良唤回了她对城市的信心。
(1)推理判断题。
根据文章第一段"I thought seriously about giving up both acting and San Francisco.City life had become too much for me"我想过放弃表演和旧金山,城市生活对我来说真是变化太大了,可推测此时的作者是失望和无奈的;故选C。
(2)细节理解题。
根据文章第一段"I was having trouble dealing with my part-time job at the bank and my acting at night at the same time"可知我忙于准备晚上的表演;故选B。
(3)细节理解题。
根据文章第三段"Not until I reached my apartment building and unlocked the door did I realize what the noise had been.It had been my wallet falling to the sidewalk."可知在她回家的路上她的钱包在不知不觉中丢了;故选A。
38.细节理解题。
根据文章第五段"Alisa Camacho?"I thought I was dreaming.How could this man know my name"可知作者觉得在做梦因为她听到了有人在喊她的名字;故选D。
(4)推理判断题。
根据文章最后一段"I realized that the city couldn't be a bad place as long as people were willing to help each other"可知作者改变了对城市的态度,不再那么失望了,因此她很可能会留在旧金山;故选C。
【点评】做题时不必拘泥于书中所呈现的语篇顺序,应遵循先易后难的原则。
如可先做细节题再做推断题,因为细节题大多能直接从文中找到答案,而推断题则需对短文进行深层理解,再作判断。
2.阅读理解As a kid, I read a story of a bird. It described a male bird which takes a lot of pain to build a house and the female bird takes care of the baby in it. When the baby bird learns to fly, the whole family flies off to a different place leaving behind the beautiful nest for other birds to grow their family in it. It made me confused(困惑的): How could they so easily give up their house built with so much effort?One night, I got this dream. I was walking on the endless road with beautiful trees on the either side. Attracted by the greenery, I went on, then I saw a wonderful house. I explored the house. There was a sloping(斜的) roof which matched with the greenery around;the large central open yard reminded me of the activities that might have taken place there which feltlively even now. The small water body that kept the house cool added to the beauty of the house — of course, it was all dried up now. Such liveliness turns the house into a home. People say “THE HOME IS WHERE THE HEART IS”, and now I felt it and was attracted deeply.When I woke up from the dream, I was clear about everything. I realized what message my dream wanted to convey(传递) me. And years later, when I chose my career, I thought of the story of the bird and my dream, then I was sure what to do. I decided to choose architecture as my career. I wanted to do the same thing that the male bird in the story did, to take pain in building a beautiful house and let others stay in it. My dream comes true and the happiness that I gain now from this career is great.(1)When the writer read the story of the bird,he felt _______.A. boredB. confusedC. amazedD. worried(2)In the writer's dream, what part of the house attracted him most?A. The sloping roof of the house.B. The body of water that keeps the house cool.C. The large central open yard.D. The liveliness that he felt around the house.(3)The underlined word “architecture” in Paragraph 3 means _______ in Chinese.A. 考古B. 天文C. 建筑D. 艺术(4)The passage is mainly about _______.A. how the bird could give up their house easilyB. how the writer finally becomes an honest citizenC. what we need to do when we choose our careerD. why the writer chooses architecture as his career【答案】(1)B(2)D(3)C(4)D【解析】【分析】本文主要内容是作者小时候听到一个关于一种小鸟的故事,这种鸟的公鸟负责搭窝,母鸟负责抚养后代,小鸟长大后,他们飞走了,把鸟窝留给其他鸟。