中考英语英语阅读理解精选及答案100一、英语阅读理解1.阅读理解They keep telling me:Make the correct plan;Think the correct way;Ask the right question;Follow the right way.Are things as simple as black or white?Can we really find in life any clear line?I'm not happy with what they say;I believe there is another way.Listen to me!Listen to me!Can I have my own voice?Can't I tell my own stories?I'll know what I feel. I'll say what I think.I'll start my own trip.Then I'll make my own history. by Harley M.(1)What is the passage?A.A jokeB.A poemC.A posterD.A letter (2)Which of the following don't they keep telling to the writer?A.making the correct planB.thinking the correct wayC.asking the right questionsD.starting the trip alone(3)Why does the writer mention "black or white"?A.Because he wants people to know they are his favorite colors.B.Because he wants people to know black is more beautiful than white.C.Because he wants to show not all the things are easy.D.Because he wants to show all things are very difficult.(4)What does the writer want to do?A.He wants to have a talk with the teacher.B.He wants to discuss with his parents.C.He wants to speak out his feelings.D.He wants to know more about history.【答案】(1)B(2)D(3)C(4)C【解析】【分析】主要讲了由Harley M.写的一首诗。
(1)细节题。
根据全文特点可知是一首诗,故选B。
(2)细节题。
根据Make the correct plan;Think the correct way;Ask the right question;Follow the right way.制定正确的计划;用正确的方式思考;问正确的问题;用正确的方式跟随,没有D,故选D。
(3)细节题。
根据Are things as simple as black or white?可知事情像黑或者白一样简单吗?作者想告诉我们不是所有的事情都是简单的,故选C。
(4)细节题。
根据Can I have my own voice?Can't I tell my own stories?I'll know what I feel. I'll say what I think.可知作者像说出自己的心声,故选C。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
2.阅读理解Once upon a time, there was a little bird named Birdie. She was afraid to fly and always hid in the bushes. Some big crows(乌鸦) often made fun of her by saying, "You can't flyyyy. You are afraid to flyyyy. " Near the bushes, there lived some squirrels (松鼠). Every day, they would "fly" around the branches and "fly" up and down all the trees in the forest.One day, these squirrels asked Birdie to join them. Birdie came out of the bushes and wanted to have a try. The crows noticed that and started to laugh at her. They cried, "You can't flyyyy. You are afraid to flyyyy. " Birdie was so sad that she began to flap (拍打) her wings and shouted loudly, "I can fly!" The little bird flapped her wings so hard that she began to fly. These squirrels couldn't believe their eyes. They shouted cheerfully, "Birdie, you're flying! I'm flying?" Birdie said, "I am flying!" She was so excited that she flew up and down, and in and out of all the branches. Then she flapped her wings as hard as she could and flew all the way to the top of the tallest tree. Birdie wasn't afraid of flying anymore, and those big crows never came to bother her ever again.(1)What was Birdie's problem?A.She didn't like the crows.B.She was afraid to fly.C.She wanted to become a squirrel.D.She had a fight with the crows.(2)We know from the passage that the crows were .A.not friendly to BirdieB.Birdie's good friendsC.not good at flyingD.always encouraging Birdie to fly(3)Which of the following things is NOT what the squirrels did?A.They watched Birdie fly.B.They encouraged Birdie to fly.C.They always made fun of Birdie.D.They "flew" in the forest every day.(4)What does the underlined word "bother" mean in Chinese?A.庆贺B.邀请C.放弃D.烦扰【答案】(1)B(2)A(3)C(4)D【解析】【分析】主要讲了叫做Birdie的小鸟在松鼠的帮助下怎样学会飞的。
(1)细节题。
根据She was afraid to fly可知Birdie害怕飞,故选B。
(2)细节题。
根据Some big crows(乌鸦) often made fun of her可知一些乌鸦取笑Birdie,所以乌鸦是不友好的,故选A。
(3)细节题。
根据One day, these squirrels asked Birdie to join them可知松鼠让Birdie加入它们,所以松鼠没有取笑Birdie,故选C。
(4)细节题。
根据Birdie wasn't afraid of flying anymore可知Birdie不再害怕飞,所以乌鸦不来烦扰它了,故选D。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
3.阅读理解Light and shadow(影子)are friends. They usually go together. We receive light every day. At the same time, we produce shadow.Light cannot shine through you. Your body stops it from passing. There is a dark spot on the ground next to you. The light cannot reach the dark spot. This is your shadow.At noon the Sun shines over your head. Your body stops very little light from reaching the ground.We love light, especially sunlight. Without sunlight, life on the Earth is impossible. Most of us like to stand in the shadow of a tree in summer. But some people are afraid of their own shadow at night. They do not want to walk in a dark street. They do not want to see the shadow either. But still light and shadow usually go together.(1)The sentence "Light and shadow are friends." means "".A.The shadow produces light.B.The light usually follows the shadow.C.Light and shadow usually get on well with each other.D.When we get light, we can get shadow. They are always together.(2)Light CANNOT shine through you Because.A.it is too weakB.your body stops it from travelling onC.your body is tall and strongD.there is a dark spot on the ground next to you (3)It is in the shadow of a tree in summer, so many people like to stay there.A.hotB.warmC.coolD.cold (4)Which of the following is NOT true?A.There will be no shadow without light.B.Shadow is produced when something stops light from passing.C.We produce light when we receive it.D.Man, animals and plants have to live on sunlight.【答案】(1)D(2)B(3)C(4)C【解析】【分析】短文大意:这篇短文讲的是光和影子。