中考英语阅读理解题集锦(word)一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)1.阅读理解Once there was an emperor. He had a beautiful garden. In the garden, there was a little nightingale(夜莺) singing very beautifully.One day, the emperor heard about this little bird's beautiful voice. He asked his guards to bring her to him. When the emperor heard the nightingale's voice, he said, "Put her in a golden cage, so she can stay and sing for me whenever I want to hear her."The little bird was so unhappy about being kept in the cage that she stopped singing one day. The emperor was very angry. He ordered the scientists in his palace to make a robot bird for him. The bird could sing very beautifully too. The emperor was pleased.Soon the robot bird became old. It no longer sang beautiful songs. Just at that time, the emperor was ill and he became very weak. One morning, while lying in bed, the emperor wanted it to sing once again. But the robot bird could not sing any more. Suddenly, the nightingale landed on the window. She began to sing her most beautiful song. The emperor was very happy! He became better and better each day.After the emperor was well, he changed a lot and became kind to his people. From then on, all his people cherished(爱戴) him for his love and kindness.(1)Why did the little bird stop singing?A. Because she was ill.B. Because she was not free.C. Because she was hungry.D. Because she was too excited.(2)What made the emperor become better and better?A. The robot's beautiful voice.B. His men's voice.C. The little bird's nice dance.D. The little bird's beautiful song.(3)According to the passage, which of the following is TRUE?A. A little nightingale lived in the emperor's beautiful garden.B. The nightingale went on singing songs for the emperor after she was kept in a cage.C. One day, the robot bird was broken and it couldn't sing.D. The emperor gave up listening to songs after he got sick.(4)What can we learn from the passage?A. If we keep a bird, we can enjoy the beautiful songs.B. Don't make a robot because it can get broken easily.C. A bird can help people get away from illness.D. If we are kind to someone, he or she will be also kind to us.【答案】(1)B(2)D(3)A(4)D【解析】【分析】主要讲了国王因为小夜莺动听的歌声把小鸟关在笼子里,结果小鸟难过不再唱歌,国王让科学家做了一只机器小鸟,一天机器小鸟也不唱歌了,国王病了,原来的小鸟唱了最动听的歌,国王变得越来越好了,并且变得对他的人民友好了。
(1)细节题。
根据The little bird was so unhappy about being kept in the cage that she stopped singing one day.可知小鸟被关在笼子里不高兴,所以停止唱歌,故选B。
(2)细节题。
根据Suddenly, the nightingale landed on the window. She began to sing her most beautiful song. The emperor was very happy! He became better and better each day.可知小鸟动听的歌曲让国王好起来,故选D。
(3)细节题。
根据In the garden, there was a little nightingale(夜莺)singing very beautifully.可知小夜莺住在花园里,故选A。
(4)细节题。
根据全文可知国王在小夜莺的帮助下慢慢好起来,最终对人民友好,所以我们可以学到如果我们对他人友好,他人也会对我们友好,故选D。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
2.阅读理解Some people think only school children do not agree with their parents.However, it is not true.Communication is a problem for parents and children of all ages. If it's hard for you to communicate with your parents, don't worry about it. Here is some advice for you to bridge the generation gap(消除代沟).Don't argue with your parents. Don't get to your parents when you are angry. Your parents probably won't consider your ideas if you are shouting at them. And you can't express yourself well if you are angry. Go to some-place to calm down. Make sure you understand why you are unhappy. Then think about what you want to say to your parents. If you don't think you can speak to them at the moment, try writing a letter.Try to reach a compromise(和解).Perhaps you and your parents disagree on something. You can keep your disagreement and try your best to accept each other. Michael's mother didn't agree with him about buying a motorcycle. They argued over it. But they finally came to a compromise. Michael bought the motorcycle, but only drove it on certain days. Of course, your parents might refuse to compromise on something. In these situations, it is especially important to show love and respect to them. Showing respect will keep your relationship strong.Talk about your values. The values of your parents are probably different from those of your own. Tell your parents what you care about and why. Understanding your values might help them see your purposes in life.A good relationship with your parents can make you a better and happier person. Please have a try!(1)The passage tells us have a communication problem.A. parents and other peopleB. school kids and their parentsC. teachers and their studentsD. parents and their children of all ages(2)Your parents probably won't consider your ideas if you .A. don't often get to themB. write a letter to themC. don't speak to them politelyD. express yourself well(3)The underlined phrase "calm down" in the passage means " ".A. make yourself happyB. get yourself quiet and relaxedC. have a good restD. hide yourself quickly(4)From the passage we can learn that .A. parents and children should not have a generation gapB. parents should show love and respect to their childrenC. there are some good ways to bridge the generation gapD. there are so many serious problems in families today【答案】(1)D(2)C(3)B(4)C【解析】【分析】文章大意:有些人认为只有学校的孩子不同意他们的父母。