当前位置:文档之家› 中考英语英语阅读理解试题(及答案)

中考英语英语阅读理解试题(及答案)

中考英语英语阅读理解试题(及答案)一、英语阅读理解专项练习试卷1.阅读短文,从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳答案。

A man sees a butterfly. The butterfly tries to get out of its chrysalis (蛹). Feeling sorry for it, the man decides to help. He cuts the chrysalis and the butterfly comes out easily. Surprisingly enough, the butterfly is unable to fly. If the butterfly doesn't struggle (奋斗) to leave the chrysalis, it can't fly! The struggle develops the energy in the butterfly which makes it fly. Similarly, the challenges of life bring out the best in young people and make them fly.When people are young, meeting and overcoming challenges will make them strong and ready to face life. When we 1oюk at successful people, we see that the most successful of them are people who have had to struggle. One famous businessman, who now owns many big supermarkets, used to carry clothes on his back and sell them from door to door when he was young. Another successful man is Dennis. His father died when he was only twenty. His father's death forced him to mature fast. He had to bring up a family of nine people. He took up the challenges and overcame them. Today his brothers and sisters are leading successful lives.Sometimes challenges do not appear to us because we keep away from them. So some parents and teachers actively encourage young people to face challenges. They might organize some activities for young people which provide them with challenges, like rock-climbing, camping, volunteer work and so on. However, just passing exams will not prepare a person for life. We must meet and overcome challenges. The young people of today will become the leaders of tomorrow. For countries to continue to become successful, it is important that the young people learn to meet challenges and overcome them.(1)From the story we know that the butterfly can't fly because ________.A. it gets out by itselfB. the man feels sorry for itC. it doesn't want to challenge itselfD. the man helps it come out(2)Dennis' example shows that success people should ________.A. overcome the difficultiesB. take up business earlyC. become the leaders of tomorrowD. sell clothes from door to door(3)Which statement is TRUE?A. Young people should face challenges because they are strong.B. Losing his father made Dennis mature in a slow way.C. Rock-climbing and camping can shape the strong will.D. The most successful people don't need to struggle.(4)What is the best title for this passage?A. God Helps Those Who Help ThemselvesB. Young People Must Deal With Difficulties AloneC. Nothing Is Impossible To A Willing HeartD. Challenges of Life Bring Out the Best in Young People【答案】(1)D(2)A(3)C(4)D【解析】【分析】本文通过蝴蝶破茧而出、一位成功的商人的经历讲述了勇敢面对生活中的苦难的重要性。

(1)细节题。

He cuts the chrysalis and the butterfly comes out easily.他切割了蛹,蝴蝶很容易出来。

可知因为人帮助它出来的,导致了蝴蝶不能飞,故选D。

(2)推理题。

根据He took up the challenges and overcame them.他接受了挑战并战胜了他们可知,丹尼斯的例子表明成功的人应该克服困难,故选A。

(3)推理题。

根据 They might organize some activities for young people which provide them with challenges, like rock-climbing, camping 他们可能会为年轻人组织一些给他们带来挑战的活动,比如攀岩、露营可知,攀岩和露营可以塑造坚强的意志是对的,故选C。

(4)主旨题。

根据本文通过蝴蝶破茧而出、一位成功的商人的经历讲述了勇敢面对生活中的苦难的重要性可知, Challenges of Life Bring Out the Best in Young People 生活的挑战让年轻人展现出最好的一面适合做标题,故选D。

【点评】考查阅读理解。

本文涉及细节题、推断题和主旨题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

2.阅读下列短文,从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。

During the 2016 Rio Olympic Games, many Chinese sports fans sat in front of the TV and cheered our athletes on, hoping that they would get as many gold medals as possible.But sometimes our hope for getting more gold medals can result in our more disappointment (失望) if the athletes fail to get them. For example, when Liu Xiang, China's track hero, pulled out of the 2008 Beijing Olympics because of his injury (伤势), he greatly disappointed many Chinese sports fans.But things are different now. In the 2016 Rio Olympic Games, we saw a healthier and more lenient (宽容的) Chinese attitude towards the sportspeople, fully in line with the Olympic spirit—that is—friendship, participation, fair play and never give up.China didn't win any gold medals on the first day. But, instead of criticizing (批评) the athletes, most of the fans were happy with their efforts. "They have tried their best. Athletes don't feel good after they miss the gold medal." That's the attitude of most audience. It shows the maturity (成熟) of a person, and is also a development of a country.Swimmer Fu Yuanhui won fans' hearts, even though she only won a bronze medal in the 100m backstroke final. Her fans on her Sina Weibo have increased from 100,000 to over 6 million. Many sports fans like her straightforward character and attitude towards competitions."The attitude towards the Olympics has got to a higher level. We are happy to see this warmchange." said an article in People's Daily.(1)When sports fans were watching the Olympic Games on TV, they ________.A. cheered for themselvesB. had a celebration partyC. wished their athletes to winD. played sports with the family(2)What can we know about Liu Xiang from the passage?A. He didn't complete his event in the Beijing Olympics.B. He was asked to give up the competition.C. The audience had little hope for him.D. He never disappointed Chinese sports fans.(3)People like Fu Yuanhui because of her ________.A. winning a bronze medalB. kindness to the fansC. Sina WeiboD. attitude to competitions(4)The passage is mainly about ________.A. the changing attitude towards sportspeople in ChinaB. the importance of winning gold medalsC. the maturity of a person and a countryD. the development of sports in China【答案】(1)C(2)A(3)D(4)A【解析】【分析】主要讲了2016年里约奥运会中国人对运动态度的变化。

相关主题