中考英语英语任务型阅读理解(及答案)一、英语任务型阅读1.根据短文及表格内容列要点。
In order to learn how the students in our school spend money, we made a survey by asking them some questions. First, we asked them how much money they spent last month. And then we asked how much money they spent on snacks, books, movies, computer games, phones, transportation and other things last month. Our maths teacher helped us make a graph(图表) of their answers as follows.In our school, each student spent about________yuan on average(平均) last month. According to the graph made by our________, teacher, we know how much money the students spent on different things in our school. As the graph shows, they spent most on________, covering 22% of all. It was followed by computer games and movies. Each of them was________. But to our surprise, the students spent________on books, only 6%.【答案】 a hundred/ one hundred/100;maths;Snacks;18%/ eighteen percent/18 percent;least【解析】【分析】本文介绍了我们学校的学生是如何花钱。
(1)根据表格第一行信息,可知每个学生平均花费大约100元,故答案是a hundred/ one hundred/100。
(2)根据Our maths teacher helped us make a graph(图表) of their answers as follows,可知我们的数学老师帮助我们制作了一张图表,故答案是maths。
(3)根据表格第二行信息,可知花了最多的钱在小吃上,占总数的22%,故答案是S nacks。
(4)根据表格第四和五行信息,可知,接下来是电脑游戏和电影。
他们每个人都是18%,故答案是18%/ eighteen percent/18 percent。
(5)根据表格第三行信息,可知但令我们惊讶的是,学生们只花了最少的6%的钱买书,least是最少的,故答案是least。
【点评】考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。
在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。
2.阅读下面材料,归纳主旨大意并完成表格。
每空限填一词。
Traveling can teach us a lot in our life. It gives us valuable lessons that schools may not teach. Experiences, skills or challenges we learn through journeys make us wiser and stronger. So let's see some lessons that traveling can bring to us.Throw ourselves into the surroundings (周围的事物).The world is a wide classroom of life and traveling teaches us how to throw ourselves in a situation and enjoy the surroundings fully. This lesson is especially good for those searching for freedom ( 自由) in heart.Don't allow unpleasant things to influence us.A journey is not always full of happy moments. Sometimes it is an unpleasant memory: Being a traveler has its own difficulties such as missing planes, losing money, getting sick, and so on. However, don't let these things make our days unhappy. Everything will be OK, so enjoy the journey no matter what happens.Just do it.We need to give some things that we may not experience a try. In other words, whether we have done it or not, just do it.【解析】【分析】主要讲了旅行可以教给我们许多生活中的东西。
(1)根据Traveling can teach us a lot in our life.可知旅行可以教给我们迅速、许多东西,即旅行是我们的老师,即teacher,故填teacher。
(2)根据It gives us valuable lessons that schools may not teach.可知旅行可以给我们重要的课程,故填(valuable) lessons。
(3)根据traveling teaches us how to throw ourselves in a situation可知旅行教给我们怎样适应情境,即situation,故填situation。
(4)根据Don't allow unpleasant things to influence us,可知不要允许不高兴的事情影响我们,should后接动词原形,故填influence。
(5)根据We need to give some things that we may not experience a try.可知我们应该给我们没有经历的一些事情一个尝试,即try,故填try。
【点评】考查任务型阅读,首先读懂题意,然后带着问题仔细从文中寻找答案。
3.阅读下面短文,根据短文内容填写表格,每空限填一词。
A large numbers of emojis (表情符号) are sent online every day. Emojis are pictures used in texts and web pages. Since emojis were invented in the late 1990s, they have been used as a modern international languages.We like emojis for different reasons. A written message is always black and white, but emojis show meanings beautifully. Sometimes emojis also change the way we write. The more emojis we use, the fewer words we use.There are many emojis with different meanings. They are easy to understand. For example, a smiling face means "I'm happy". A cake with candles means "Happy birthday". When we want to say "Goodbye", we use a smiling face with a waving hand. When we are in a terrible situation but we have to laugh to cheer ourselves up, we can use a "cry laugh" emoji.Now emojis have great influence on us. Sometimes, emojis can be helpful to people from different countries in understanding each other. And when we are feeling exchange. Then the invention of emojis helps change the situation. For example, when we receive a smiling face from our friends online, we try to exchange our feelings by sending the same picture.It seems that emojis change as time goes by. However, we should be careful when we use them online. EmojisBrief introduction ●Emojis are ________ that we use in texts and web pages.●Emojis have been used as a ________international languages.Reasons for their popularity●Emojis can show ________beautifully. ●Emojis change the way we ________.Examples of emojis ●A smiling face means "I'm happy."●A cake with ________ means "Happy birthday."●A smiling face with waving hand means "Goodbye".●A "cry—laugh" emoji means we want to ________up.The ________ of emojis ●Emojis can ________ people from different countries to understandeach other.●Emojis can allow us to exchange our ________.ConclusionWe should be ________when we use emojis. feelings ;careful4.阅读下面一段短文,并根据所读内容在文章后表格中的空格里填入一个最恰当的单词,每个空格只填一个单词。