一、英语阅读理解训练1.阅读理解读下两这封信,回答问题Dear Mum,How are you? Every day I had fun with my cousins. On Monday we went to a restaurant. We ate good food. On Tuesday we went to a park. We sang and danced. On Wednesday we played ping-pong. On Thursday we climbed a mountain. We took many pictures. Tomorrow I'll be back home!Miss you and dad.Love.John (1)What did John do on Monday?(2)Where did John go on Tuesday?(3)What did John do on Tuesday?(4)Did John play badminton on Wednesday?(5)Did John climb a mountain on Thursday?【答案】(1)He ate good food.(2)He went to a park.(3)He sang and danced.(4)No, he didn't.(5)Yes, he did.【考点】阅读理解【解析】【分析】这是写给父母,介绍自己一周生活情况的信。
(1)根据短文叙述 On Monday we went to a restaurant. We ate good food. (周一我们去了饭店。
我们吃了美食。
)可知周一吃美食。
故答案为: He ate good food.(2)根据短文叙述 On Tuesday we went to a park. (周二我们去了公园。
)可知是去了公园。
故答案为: He went to a park.(3)根据短文叙述We sang and danced. (我们唱歌和跳舞。
)可知是唱歌跳舞。
故答案为: He sang and danced.(4)根据短文叙述 On Wednesday we played ping-pong. (在星期三我们打乒乓球。
)可知不是打羽毛球,用否定回答。
故答案为: No, he didn't.(5)根据短文叙述 On Thursday we climbed a mountain. (周四我们爬山了。
)可知用肯定回答。
故答案为: Yes, he did.【点评】这是考查阅读理解的题目。
首先仔细阅读短文,然后根据题目问题的相关叙述,来回答问题。
2.阅读理解阅读短文,判断正误Mr. White has a daughter and a son. They live in the countryside. It is near a mountain. They were very poor before. They had little money. They bought some seeds. They planted rice, carrots and beans in the field. They worked very hard,and they were very happy.One day, some big birds came. They ate the rice, the beans and the carrots. Mr. White was very angry. He got the birds out of his field, and then he put some scarecrows(稻草人)in the field. There are no birds now. In autumn, Mr. White has got a lot of beans, carrots and rice. The Whites are happy again. They are not poor now.(1)Mr. White has two children.(2)The Whites live in the countryside and it is far from a mountain.(3)The Whites didn't buy any seeds with their money.(4)Mr. White put some scarecrows in the field.(5)Mr. White got lots of rice and vegetables in winter at last.【答案】(1)1(2)0(3)0(4)1(5)0【考点】阅读理解【解析】【分析】文章大意:介绍怀特先生一家在乡村种庄稼的事情。
(1)句意:怀特先生有两个孩子。
根据Mr. White has a daughter and a son.可知怀特先生有一个女儿和一个儿子。
故答案为:正确。
(2)句意:怀特一家住在乡村并且离山很远。
根据They live in the countryside. It is near a mountain.可知怀特一家住在乡村。
它在山附近。
故答案为:错误。
(3)句意:怀特一家没用他们的钱买种子。
根据They bought some seeds.可知他们买了些种子。
故答案为:错误。
(4)句意:怀特先生把稻草人放在田地里。
根据he put some scarecrows(稻草人)in the field.可知他把稻草人放在田地里。
故答案为:正确。
(5)句意:怀特先生最后在冬季收获了许多大米和蔬菜。
根据In autumn, Mr. White has got a lot of beans, carrots and rice.可知在秋季,他收获了许多豆荚,胡萝卜和大米。
故答案为:错误。
【点评】考查阅读理解,浏览文章大意把握细节。
答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确判断。
3.阅读理解阅读短文,判断下列句子正误It's Sunday today. Amy and Daming are having a picnic in the park. Look! The sun is shining. Amy and Daming are watching the ducks. The ducks are very hungry and noisy. Some ducks are swimming in the water. Some are eating Amy's food. It's a beautiful day today.(1)Today is Monday.(2)Amy and Daming are having a picnic in the park.(3)It's rainy today.(4)The ducks are noisy and hungry.(5)Amy and Daming are swimming in the water, too.【答案】(1)0(2)1(3)0(4)1(5)0【考点】阅读理解【解析】【分析】大意:短文讲述了星期天艾米和大明正在公园里野餐,看到鸭子们又饿又吵,一些鸭子在水里游泳,有些人在吃艾米的食物。
(1)句意:今天是星期一。
根据 It's Sunday today. 可知今天是星期天,故答案为错误。
(2)句意:艾米和大明正在公园里野餐。
根据Amy and Daming are having a picnic in the park. 可知艾米和大明正在公园里野餐,故答案为正确。
(3)句意:今天下雨。
根据 The sun is shining. 可知今天阳光明媚,故答案为错误。
(4)句意:鸭子们又吵又饿。
根据 The ducks are very hungry and noisy. 可知鸭子们又饿又吵,故答案为正确。
(5)句意:艾米和大明也在水里游泳。
根据 Some ducks are swimming in the water. 可知一些鸭子在水里游泳,故答案为错误。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
4.阅读理解阅读理解Dear John,I saw your name in the newspaper. You asked for a pen friend in China. I would like to be your pen friend.I am twelve years old. I live in Shanghai. I am a student at Pudong Primary School. We study Chinese, English, maths, science, art, PE and some other subjects. My favourite subjects are PE and maths. I like playing basketball with my friends after school. I like collecting stamps, too. I have a lot of beautiful stamps. I will finish primary school soon and go to middle school.I'd like to know everything about you. Please write to me soon. My e-mail address is gaoshan@.Best wishes,Gao Shan (1)How old is Gao Shan?A. Ten.B. Twelve.C. Eleven(2)Which school does Gao Shan study at?A. Jingling Primary School.B. Pudong Primary School.C. a middle school(3)What are Gao Shan's favourite subjects?A. Chinese and English.B. English and maths.C. Maths and PE.(4)Does Gao Shan like collecting stamps?A. Yes, he does.B. No, he doesn't.C. Sorry, I don't know.(5)What's Gao Shan's e-mail address?A. It's gaoshan@.B. It's gaoshan@.C. It's gaoshan@.【答案】(1)B(2)B(3)C(4)A(5)C【考点】阅读理解【解析】【分析】这是一篇应聘笔友的书信。