当前位置:文档之家› 初中英语阅读理解试题训练

初中英语阅读理解试题训练

详解阅读题--选词One day, John was back home after work. He found that his wife was shaking their daughter who was only half a year old. She said "Da-Dy" to the baby many times. John felt very happy because he thought his wife chose the word "Dady" to teach their baby.During one night several weeks later, John and his wife were waken up by the cry "Dady". His wife said to him, "Darling, she is calling you." Then she turned to sleep.Notes:(1) shake v.摇晃(2) wake up唤醒;吵醒Exercises:根据短文填空:① John was back home _____work.② He found his wife was _____their daughter who was only half a ear old.③ She said "Da-Dy" _____ the baby many times.④ During on night several weeks later, John and his wife were waken _____ by the cry "Dady".⑤ Then she turned _____sleep.117.选词一天下班回家,约翰发现妻子在摇半岁的女儿,嘴里反复念道:“爸-爸。

”约翰心里感到美滋滋的,他的妻子选择了“爸爸”这个词首先教孩子。

几周后的一天夜里,约翰和妻子被一阵哭声惊醒了,“爸-爸!”“她在叫你,亲爱的。

”妻子说,然后翻身竟自睡了。

练习参考答案:① after ② shaking ③ to ④ up ⑤ to初一英语阅读技巧阅读理解是英语学习中一个很重要的方面,它反映了学生直接应用英语的能力。

英语试题中对学生阅读能力的测试主要通过完形填空和阅读理解两种题型。

今天就阅读理解这一题型加以解析。

阅读理解题一般有以下几种形式:1)根据短文内容,判断正、误2)根据短文内容,选择最佳答案3)根据短文内容,回答问题4)根据短文内容,填写表格5)根据短文内容,在改写后的短文中填词阅读理解部分的短文内容非常广泛,有人物传记、政治经济、天文史地、社会文化、科普小品、风土人情、幽默故事及日常生活的各个方面。

试题往往就短文中容易误解和忽略之处灵活地提出问题,所用的句型和词语也往往不同于短文中相应部分的句型和词语。

掌握丰富的词汇及必要的语法知识是提高阅读理解能力的先决条件,而了解文化差异及历史背景常常是十分重要的。

因此,同学们应该对讲英语国家的风土人情及历史发展有一般的常识,同时对科普、科幻、天文、地理等都要有所了解。

你们还必须经常进行大量的各种体裁、各种风格的课外阅读,逐步加快阅读速度,不断增进阅读技巧。

下面向同学们介绍阅读理解的解题步骤和方法:1.通读全文,掌握大意做阅读理解题一定要学会通过快速阅读,从整体上理解短文的大意及中心思想,领会出题人的意图。

切忌人为地将短文搞得支离破碎,逐词逐句地去感知材料,看一句或几句做一个题目,这样会影响答题的正确率。

但是对于一些长句和难句要作语法分析,以便掌握短文的大意和每个句子的确切含义。

短文的开头和结尾往往是全文内容的概括,对理解、推理都会有很大的帮助。

2.细审题意,获取信息认真审阅文后的理解题。

在审题时要弄清楚试题问的是细节(如人物、时间、地点)还是主题大意;是事实还是观点;是从正面问还是从反面问。

看清试题后,带着问题再回到正文中去寻找有关的句子、段落,获取重要的信息。

然后把所获得的信息点与所给的答案逐一进行认真的比较,以便作出正确的判断。

3.分层推理,正确答题有些理解题可以直接从短文中找到答案。

有些深层次的理解题在短文中找不到直接的信息点,要经过分析推理,从已有的信息链中判断文章的意思,即应以短文中提供的间接信息点为依据,根据作者的意图,凭借你们自己的社会文化知识和生活经验,加进短文中所没有明确表述的却又与主题有联系的思想和信息,进行合乎逻辑的推理,从而确定正确的选项。

世界上最好的售货员Harry saw an ad in a window. It said: "Wanted. The Best Sales- man in the World. Top Pay."" I' m a great salesman." Harry told himself." I can sell anything. I'll go in and ask for that job."He went into the building and spoke to the manager."I'm the best salesman in the world," he said. "Give me the job. ""You must prove you're the best," the manager said."I'll pass every test you give me." Harry told him."Good."The manager took a box of candy out of his desk ."Last week, I bought a thousand boxes of this candy. If you can sell them all before the end of the week, you can have the job."That's easy," Harry said.He took the box of candy and left the office.Every day and all day, he went from shop to shop, trying to sell boxes of the candy .He couldn't sell one.The candy was so bad he couldn't even give it away.At the end of the week he went back to the manager."I'm sorry, sir, " he said," I was wrong about myself . I'm not the best salesman in the world, but I know who is."Oh," said the manager. "Who?""The person who sold you a thousand boxes of this candy, " Harry said.Notes:(1) candy n. 糖果(2) give away赠送Exercises:根据短文选择正确答案:① The manager told Harry_____ .A. he was the best salesman in the worldB. he wasn't a good salesmanC. he had to show how good he wasD. he could start work immediately② Harry could have the job if_____ .A. he sold a thousand boxes of candyB. he sold a hundred boxes of candyC. he gave away two hundred boxes of candyD. he gave away a thousand boxes of candy③ Harry could not sell the candy because_____ .A. he was a very bad salesmanB. the candy was very badC. he did' t try to sell itD. nobody liked candy④ Who was the best salesman in the world?A. HarryB. the managerC. nobodyD. the man who sold the candy to the manager⑤ So we can infer from the story that_____ .A. Harry got the jobB. Harry wasn't accepted by the managerC. Harry was very stupidD. the manager was very clever115.世界上最好的售货员哈里在橱窗上看到一则广告。

上面写着:“招聘世界上最好的售货员,报酬优厚。

”“我是一名了不起的售货员,”哈里自言自语,“任何东西我都能卖出去,我要进去应聘这份工作。

”他走进大楼去和经理说这件事。

“我是世界上最好的售货员,”他说,“把这件工作给我吧。

”“你必须证明你是最好的,”经理说。

“我会通过你给我的每一次考验的。

”哈里告诉他。

“好。

”经理从桌子里取出一箱糖果。

“我上星期买了一千箱这种糖果。

如果你能在周末之前把这些全卖出去,你就能得到这份工作。

”“这很简单。

”哈里说。

他拿着这箱糖果离开了办公室。

每天从早到晚,他从这家店走到那家店,竭力想卖出一千箱糖果。

结果他一箱也没卖出去。

糖果质量太差,以至于送人都没人要。

周末他回去见经理。

“很抱歉,先生,”他说,“我搞错了。

我不是世界上最好的售货员,但我知道谁是最好的。

相关主题