当前位置:文档之家› 2017中考英语阅读理解-专题三、环境保护

2017中考英语阅读理解-专题三、环境保护

专题三、环境保护(2017·山东莱芜)CHow do you deal with plastic bags from the supermarket? Throw them away or recycle them? How about eating them?The bags are no harmful to the environment. Humans and animals can safely eat them. Indian company EnviGreen has made a bag with naturalmaterials. It looks and feels just like plastic, but can broken down(分解)easily.Ashwath Hedge who set up the EnviGreen company spent four years doing experiments(实验)with 12 natural materials. They include potato, corn,vegetable oil and banana. He made the material into liquid(液体)and used the liquid to make the bag.Although the EnviGreen bag is more expensive than a common plastic bag, it has many advantages. According to the Wall Street Journal, it takes 1,000 years for common plastic bags to break down. But an EnviGreen bag can naturally break down in less than 180 days.It also breaks down in less than a day in water, and in less than a minute in boiling water. Hedge was happy to show it in his interview, he put an EnviGreen bag in water and ate it with a smile.There are more than 15,000 tons of pla s tic waste in India every day. But only 9,000 tons are processed. In China, 3 billion plastic bags are used every day. Maybe the EnviGreen bag could bea solution(解决方法)to be world problem of plastic pollution.46. According to paragraph 2, we can know the following EXCEPT ________.A. the EnviGreen bag can break down easilyB. the EnviGreen bag is made from natural materialsC. the EnviGreen bag can be eaten by humans and animalsD. the EnviGreen bag is a little harmful to the environment47. The main idea of the third paragraph is “ ________ ”.A. What Hedge thinks of the new bagB. How Hedge makes the EnviGreen bagC. Who sets up the EnviGreen companyD. How long it takes Hedge to make the bag48. The underlined sentence in paragraph 4 shows that the EnviGreen bag ______.A. is safe and can break down quicklyB. is useful although it is more expensiveC. looks and feels like a common plastic bagD. will be used more widely than a common bag49. The EnviGreen bag breaks down fastest in _______.A. hot airB. cold waterC. boiling waterD. natural air50. From the last paragraph, we can infer(推断) ________.A. all of India’s plastic waste is processedB. India has the most plastic waste in the worldC. China produces more plastic waste than IndiaD. the EnviGreen bag may help solve the problem of plastic pollution题材:环境保护【主旨大意】本文是一篇说明文,主要介绍了Ashwath Hedge实验发明了一种人们和动物可以食用的包装袋,这种包装袋对环境不再有危害,易溶解,特别是在水中溶解得更快。

它虽然比普通塑料包装袋价格贵一点,但是其优点很多。

这种包装袋可能是解决世界上塑料污染的有效办法。

46. D 【解析】细节理解题。

题干意为:根据第二段,我们可以了解到下列(信息中)除了______之外。

根据第二段第一句“The bags are no harmful to the environment”可知,这种包装袋对环境没有危害。

故选项D说法“the EnviGreen bag对环境有点危害”错误。

故选D。

47. B 【解析】段落大意题。

题干意为:第三段的主要观点是“_______”。

通读第三段可知,该段主要介绍的是Ashwath Hedge四年来如何实验研究了12种天然物质,制作出这种环保包装袋的。

故选B。

48. A 【解析】推理判断题。

题干意为:第四段中的画线句子表明the EnviGreen bag_____。

选项A.“安全,并且溶解快”;选项B.“尽管有点贵,但是很有用”;选项C.“看起来、摸起来像普通的塑料袋”;选项D“将会比普通塑料袋使用更广泛”。

画线句意为“Hedge在采访中很开心地展示了他的这项发明,他把这种包装袋放在水里,微笑地吃掉它”。

故推断该包装袋安全无毒,人们可以食用,消化溶解快。

故选A。

49. C 【解析】细节理解题。

题干意为:the EnviGreen bag在_____ 情况下溶解得最快。

根据第四段中的“It also breaks down in less than a day in water, and in less than a minute in boiling water”可知,这种包装袋在沸水里溶解得最快,不到一分钟便溶解了。

故选C。

50. D 【解析】推理判断题。

题干意为:从最后一段我们可以推断______。

通读最后一段可知,印度每天使用的大量塑料袋只有一多半被特殊处理过,不是全部被处理过;该段并未提到“在世界上印度浪费塑料最多”,印度塑料浪费数量用的是重量单位;中国每天塑料袋的使用量用的是数量单位,二者无法直接比较,故选项A,B和C都错误;由最后一段最后一句Maybe the EnviGreen bag could be a solution to be world problem of plastic pollution.可知,the EnviGreen bag可能会帮助人们解决塑料污染问题。

故选D。

(2017·浙江衢州)DHeritage(遗产)is traditional customs, culture and beliefs(信仰). We use the world “heritage”in many different ways. People talk about their family heritage, their city’s heritage, and their country’s heritage.Today, heritage is changing. The Internet connects people around the world. In many ways this is a good thing, because we can learn about the heritage of other countries, and we can show our own heritage to the world. However, some people worry that traditional heritage is disappearing. Think about it. In many ways, countries are becoming more and more alike(相似的). In just about every country around the world, you can find MacDonald’s, Nike Shoes, Starbucks coffee, and American movies. Some people think this is a good change, and others don’t like it. You can decide whether or not you think it’s a good thing. However, everyone wants to protect their traditional heritage, and sometimes this is hard. For example, when a new MacDonald’s opens in your town, a traditional restaurant might have to close.This is why heritage protection is so important. Heritage protection is a simple idea. It means keeping your country’s or your city’s heritage alive. People do this in many ways. The biggest part of heritage protection is probably preserving(保护)old buildings. A few other examples ofheritage protection are making sure your children speak your traditional language, and teaching your heritage to children.The world is changing very fast. This change brings a lot of good things. But as the world is changing, it is important to remember the heritage of our parents and our grandparents.42. The examples in the second paragraph are used to__________.A. describe people’s love for heritageB. show the importance of heritageC. help people better understand heritageD. express the writer’s feeling about heritage43. According to the passage, many countries are becoming_________.A. greatB. similarC. largeD. friendly44. Which of the following is part of heritage protection?A. Learning from each otherB. Using the InternetC. Keeping traditional language aliveD. Building new houses45. Which of the following is the writer’s opinion?A. Heritage is changing a lot nowadays.B. The Internet connects people around the world.C. It is important to remember the heritage of our parents.D. People watch American movies in about every country.题材:遗产保护【主旨大意】遗产指传统的风俗习惯、文化和信仰。

相关主题