2014年湖南省长沙市中考真题英语Ⅱ.知识运用(两部分,共20小题,计20分)第一节单项选择从A B C三个选项中选出最佳答案。
21. My sister is old enough to dress ____________ now.A. himselfB. herselfC. myself解析:从my sister可以推断出是“女的她”,锁定herself。
答案:B22. Mothers’ Day is____________ the second Sunday in May in the United States.A. onB. inC. at解析:具体某一天用介词on,锁定A。
答案:A23. ____________ of us wants to go to the park today, because we have to finish so much homework.A. EitherB. BothC. Neither解析:根据动词“wants”,推出主语为单数,根据句意推出答案为“两者都不”,锁定neither。
答案:C24. ----Is the school bag under the desk yours?----No, it’s my ____________.He left it there just now.A. brotherB. brother’sC. brothers’解析:根据句意,这个书包是我哥哥的,只有一个哥哥,锁定B。
答案:B25. ____________ nervous the girl was! She could not fall asleep all night.A. WhatB. What aC. How解析:根据感叹句的句型How +adj.+主语+谓语,锁定C。
答案:C26.----Oh, it was fantastic! Lily danced so well.----Well, I think Kate danced ____________ than Lily.A. wellB. betterC. best解析:根据比较级提示词“than”锁定比较级better。
答案:B27. The shop ____________ sells flowers is at the end of the street.A. whoB. whereC. which解析:定语从句缺主语,the shop 用which来指代。
答案:C28. It’s going to rain. You’d better take a umbrella ____________ you may get wet.A. orB. andC. but解析:根据句意,你最好带伞,否则你就会淋湿,锁定A。
答案:A29. Little Tom ____________ computer games when his mother got home.A. is playingB. playsC. was playing解析:根据句中动词got,推出本题应该选择与过去时相对应的时态,锁定C。
答案:C30.----Who’s singing in the garden?----It ____________ be Mr. Brown. He always practices singing at this time.A. mustB. can’tC. need解析:根据句意,他总是在这个时候练习唱歌,可推出是肯定的推测,锁定A。
答案:A31.----It’s getting cold. Would you mind ____________ the window?----Of course not.A. closingB. to closeC. closed解析:考查mind doing 的用法。
答案:A32.I’ m not going to tomorrow’s party ____________ I’m invited.A. ifB. unlessC. when解析:根据句意,我不会去明天的party,“除非”我被邀请,锁定B。
答案:B33. ----I’m afraid I can’t finish the task successfully.----Don’t worry. You ____________ plenty of time to do it.A. will be givenB. giveC. will give解析:根据句意,主语 you 和 give 应该是被动关系,你将“被给予”很多时间去做这件事情。
锁定A。
答案:A34.----Your brother is an excellent basketball player.----So he is. He ____________ to play basketball three years ago.A. has startedB. startsC. started解析:根据时间提示词three years ago 三年前,推出时间为过去时,锁定C。
答案:C35.----Excuse me, could you please tell me ____________?----Sure. It’s about ten minutes’ walkA. how long it takes to go to the zooB. how far it is from here to the zooC. how far is it from here to the zoo解析:宾语从句的语序应该用陈述语序,锁定A和B,根据答句中10分钟的路程,可推出问句是问距离,锁定B “how far”。
答案:B第二节完形填空。
This morning I got an-email from Roy. It seems that my boy really enjoyshis new life at Harvard University. The 36 made me think of the firstday when we moved into this house.Little Roy ran around the new house with great excitement and tried to move his own things into the house, such as his toys, books and clothes. 37 his little hand knocked over a bottle of paint on the shelves. The paint madethe tidy floor and the white wall a terrible mess.“Oh, my god!”My wife rushedin angrily. I looked at my son and his small face was filled with 38 .I 39 and held his hand. “Take it easy, Roy. Now let’s do something to make it look 40 ”. I took out a 41 . “You see, Dad is a magician. I can change it into a big tree.”His mother soon helped paint some butterflies and flowers on the wall.We spent the whole morning 42 and laughing. The wall became a beautiful forest with plants, birds and small animals. Blue sky and white clouds were also painted by Roy. On that day, everybody in the house knew something 43 happened.The night before Roy left for Harvard, he asked me if I still rememberedthe day when he had knocked over the paint. “Since then I’v e 44 worried about making mistakes,”he continued, “I believe I can alway s 45 ways to solve the problems.”36.A. callB. e-mailC. card37.A. SuddenlyB. LuckilyC. Gladly38.A. happinessB. hopeC. fear39.A. criedB. smiledC. shouted40.A. niceB. badC. wrong41.A. drumB. brushC. clock42.A. washingB. cookingC. painting43.A. dangerousB. boringC. special44.A. neverB. alwaysC. sometimes45.A. put outB. hand outC. find out解析:36. 文章第一句话即提到了收到Roy的e-mail,同义复现。
37. 考查上下文。
后一句话“a terrible mess”说明是不好的事情,所以用suddenly。
38. 考查上下文。
前一句话提到Roy的妈妈非常生气,这让Roy很害怕。
39. 考查上下文。
从下文作者的态度看出他并没有对Roy生气,而是鼓舞他。
40. 考查上下文。
根据上文,作者是想出了让墙变得更漂亮的办法。
41. 考查上下文。
根据下文,作者将墙上的污渍画成了一棵树。
所以是用刷子在墙上画。
42. 考查上下文。
根据上文,作者全家一起在墙上画画。
43. 考查语境。
根据文章的逻辑关系,这次的事让全家都很开心很团结,所以应该选择一个中性词或褒义词,故选special。
44. 考查副词。
根据下文,Roy从此可以找出很多办法解决问题,所以是不再担心犯错误。
45. 考查词组。
找出解决办法find out ways。
答案:36-40 BACBA 41-45 BCCACⅢ. 阅读技能(三部分,共20小题,计40分)第一节阅读选择(共10小题,计20分)A阅读下面的短文,从每题所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项回答问题或完成句子。