上海外语口译证书考试:2021英语高级口译岗位资格证书考试真题模拟及答案(3)1、According to the passage, it would appear that most sore throats ______.(单选题)A. require an immediate visit to a doctorB. respond quickly to treatment with an antibioticC. rarely turn out to be serious illnessesD. result in tonsillitis even when treated试题答案:C2、Why does the author cite wallpaper and wall as examples?(单选题)A. To demonstrate the interdependence between economy and environment.B. To call for the government’s attention to ecological crisis.C. To emphasize economy’s reliance on environment.D. To explain the importance of controlling carbon emission.试题答案:C3、The sound-on-film system guaranteed synchronization because the recording was ______.(单选题)A. made during the filming of the pictureB. edited by an optical sensorC. inserted on the filmD. marked on the gramophone试题答案:C4、The forum’s official theme this year “shaping the post-crisis world” ______.(单选题)A. will be handed over to the coming G20 summitB. proves impracticalC. is supported by the achievementD. proves encouraging试题答案:B5、Borglum’s mixture for filling cracks was ______.(单选题)A. very expensiveB. bought at the Black Hills minesC. invented by the sculptor himselfD. uncovered during carving试题答案:C6、Which of the following is NOT true according to the passage?(单选题)A. Politicians are obsessed with inputs and outputs, targets and controls.B. short-termism leads to the pursuit of immediate and quantifiable measurements.C. Center-right political parties have long focused on the increase of GDP.D. The cause of building GWB can be led by the center-left political parties.试题答案:D7、We may learn from the sentence “But the glamour of the “First World” pledge appealed to middle-class consumers with money to burn” in para. 4 that ______.(单选题)A. Brazilian went to Pao de Acucar because it was a brand from the “First World”B. Pao de Acucar was kind of local corner shops and thus cheaperC. Middle-class Brazilian went to Pao de Acucar instead of the cheaper local corner shops because of its sloganD. Pao de Acucar targeted middle-class consumers试题答案:C8、The author of the text is primarily concerned with ______.(单选题)A. countering a flawed argument that dismisses a possible solution to a problemB. reconciling contradictory points of view about the nature of a problemC. identifying the strengths of possible solutions to a problemD. discussing a problem and arguing in favor of one solution to it试题答案:C9、Towards the issue, what the writer is most concerned about is ______.(单选题)A. to advocate radically reforming government policiesB. to take into account the benefits upon retirementC. to put in practice what Hudson researchers believe inD. to prolong the practicability of older experienced employees试题答案:D10、When the author uses the automobile industry as an example, she argues that ______.(单选题)A. Japan’s auto industry is exceeding America’s auto industryB. the public schooling has stagnated because of competitionC. the current American education system is better than the Japanese oneD. competition must be introduced into the public education system试题答案:D11、This report ______.(单选题)A. was commissioned by the governmentB. agrees new ways of workingC. aims to find out how much the universities in the UK have been affected by the economy crisisD. represents universities aiming to get more government funds on education试题答案:B12、According to the passage, which of the following sayings about trains and movies is NOT true?(单选题)A. When you think about trains and the movies, it is easy to first think of romance and glamour.B. Film-makers love trains because an extremely compact space usually generate dramatic tension.C. Action, romance, comedy and documentary are the main theme of train movies.D. Some companies use trains as a tool of advert.试题答案:C13、The place that might have the lowest survival chance of cardiac arrest is ______.(单选题)A. Seattle.B. Alabama.C. Detroit.D. Alaska.试题答案:C14、What is expected to be the best title of this passage?(单选题)A. EU United to Fight Against AlcoholB. Alcohol Leading TroublesC. Comparison of Alcohol Consumption in the EUD. Alcohol and Policies in the EU试题答案:D15、It can be inferred from the passage that more people will ______.(单选题)A. use both non-renewable and renewable energyB. stick to the use of local utilityC. not be used to renewable energyD. use renewable energy only试题答案:A16、What does “this” in “Even expecting this... ” (para.2) refer to?(单选题)A. The distance between San Francisco and New York.B. The vastness of the country.C. The size of the Mediterranean Sea.D. The country’s borders.试题答案:B17、When the author uses the automobile industry as an example, she argues that ______.(单选题)A. Japan’s auto industry is exceeding America’s auto industryB. the public schooling has stagnated because of competitionC. the current American education system is better than the Japanese oneD. competition must be introduced into the public education system试题答案:D18、We may learn from the sentence “But the glamour of the “First World”pledge appealed to middle-class consumers with money to burn” in para. 4 that ______.(单选题)A. Brazilian went to Pao de Acucar because it was a brand from the “First World”B. Pao de Acucar was kind of local corner shops and thus cheaperC. Middle-class Brazilian went to Pao de Acucar instead of the cheaper local corner shops because of its sloganD. Pao de Acucar targeted middle-class consumers试题答案:C19、The main idea of this passage is ______.(单选题)A. how to distinguish people’s facesB. how to describe people’s personalityC. how to distinguish people both inwardly and outwardlyD. how to tell good persons from bad persons without wearing masks试题答案:C20、The function of the sentence “Don’t cut your ties to the local utility just yet.” in para. 2 is ______.(单选题)A. to state the thesis of the passageB. to serve as a summary of the passageC. to play the role of transitionD. to lead to a counter-argument in the following paragraphs试题答案:C21、The expression “fared best” in the sentence “During the 1960s and 1970s, and again after 1992, the poorest groups fared best.” in para. 8 can be paraphrased by which of the following?(单选题)A. obtained higher incomeB. lived a better lifeC. enjoyed more equalityD. paid lower income tax试题答案:B22、The word “muscle” (Line 5, Para. 1) probably means ______.(单选题)A. strengthen with pressure.B. replace with force.C. stop by law.D. take charge.试题答案:B23、Which of the following is NOT true about Gordon Brown’s recent agenda?(单选题)A. He has been negotiating on a tougher regulation of tax havens.B. He had a talk with Obama before the summit.C. He made a speech at St Paul’s Cathedral.D. He had an interview with the Financial Times.试题答案:D24、The deficit would probably affect the following EXCEPT ______.(单选题)A. HEIs projectionB. Source of foreign studentsC. International standing of UK higher educationD. Students’ job opportunities试题答案:D25、According to the passage, the British Library ______.(单选题)A. is going to buy back Rushdie’s personal archive from Amory UniversityB. opposes the American universities’ acquisition of archives from British literary peopleC. has discussed with Salman Rushdie about the acquisition of his personal archiveD. has expressed much concern over foreign buyers’ acquisition of Britain’s literary heritage试题答案:D26、According to the passage, the British Library ______.(单选题)A. is going to buy back Rushdie’s personal archive from Amory UniversityB. opposes the American universities’ acquisition of archives from British literary peopleC. has discussed with Salman Rushdie about the acquisition of his personal archiveD. has expressed much concern over foreign buyers’ acquisition of Britain’s literary heritage试题答案:D27、Which of the following is NOT included in the mission?(单选题)A. Switch on gradiometer.B. Develop delicate technologies so the very fragile mechanisms could also survive the intense shaking.C. Fire up the T5 that will help maintain orbit.D. Forecast climate change.试题答案:D28、The following contribute to the expected 4% “real terms” deficit EXPECT the fact that ______.(单选题)A. industry has provided less cost fundingB. staffing costs has risen too fastC. global economy crisis has occurredD. some countries have overtaken the UK in terms of investment in higher education试题答案:D29、Why was Salman Rushdie ambivalent about the idea of scholars studying his papers?(单选题)A. He was afraid that he would be pursued by Islamic extremists again.B. The scholars might use the papers to write a biography about himC. He felt that his privacy might be easily exposed to the public.D. He could not imagine what kind of consequences would be following.试题答案:C30、It can be learned from the passage that the British author Salman Rushdie ______.(单选题)A. lived in hiding under the protection of Scotland Yard for a decadeB. had spent the decade living in Scotland Yard until 1998C. lived in hiding in New York for one decadeD. had moved from place to place since the publication of The Satanic Verses试题答案:A31、Which of the following is the correct relationship between train and movie according to the passage?(单选题)A. From Russia With Love featured mainly within a train.B. Movie industry started before the train was invented.C. Mission: Impossible featured a brutal fight within a train.D. Untouchables featured a gunfight in a station.试题答案:A32、The function of the sentence “Don’t cut your ties to the local utility just yet.” in para. 2 is ______.(单选题)A. to state the thesis of the passageB. to serve as a summary of the passageC. to play the role of transitionD. to lead to a counter-argument in the following paragraphs试题答案:C33、The passage implies that protectionism ______.(单选题)A. shall not be put to useB. will help protect the rich countriesC. is frequently used by poor countriesD. is somehow helpful for the recovery of global trade试题答案:A34、According to the passage, which of the following is NOT true about Andry Rajoelina?(单选题)A. He represents Antananarivo’s poor urban residents.B. He is not accepted by most countries.C. He was mayor of Antananarivo.D. He has been a famous orator throughout Madagascar.试题答案:D35、下列哪些设备是建筑施工中常见的垂直运输设备?()(多选题)A. 塔式起重机B. 搅拌机C. 施工升降机D. 打桩机E. 龙门架及井架物料提升机试题答案:A,C,E36、The birthday phenomenon found among soccer players is mentioned to ______.(单选题)A. stress the importance of professional trainingB. spotlight the soccer superstars in the World CupC. introduce the topic of what makes expert performanceD. explain why some soccer teams play better than others试题答案:C37、From which country could Obama expect a warm welcome?(单选题)A. France.B. Germany.C. Turkey.D. Czech.试题答案:C38、The best definition of “claustrophobia” in “One of the classic train fights took advantage of rail claustrophobia, when James Bond fought Red Grant in From Russia With Love” is ______.(单选题)A. fear of close-in roomB. high speedC. difficulty to stopD. link with romance试题答案:A39、According to the passage, which of the following should be considered sources of renewable energy?(单选题)A. Petroleum, sunlight and wind power.B. Gas, water and fossil fuels.C. Coal, natural gas and hydropower.D. Sunlight, water and wind power.试题答案:D40、The author mentions that Marinnation would be all the following EXCEPT ______.(单选题)A. a circular city attached to the seabedB. a home for international organizationsC. a monumental engineering taskD. a place where people would want to live试题答案:D41、The Netherlands’ highest rates in Europe of babies dying during or just after birth ______.(单选题)A. are the reseason why the research was carried outB. have something to do with their high rates of home birthsC. suggest hospital birth is a better choiceD. have changed the government’s attitude towards home birth试题答案:A42、Which of the following is NOT true according to the passage?(单选题)A. Politicians are obsessed with inputs and outputs, targets and controls.B. short-termism leads to the pursuit of immediate and quantifiable measurements.C. Center-right political parties have long focused on the increase of GDP.D. The cause of building GWB can be led by the center-left political parties.试题答案:D43、The passage states that the operas of the Florentine Camerata are ______.(单选题)A. unjustifiably ignored by musicologistsB. not generally considered to be of high aesthetic valueC. among those great works in which popular historical themes were portrayedD. often inappropriately cited as examples of great musical works试题答案:B44、The second paragraph is written chiefly to show that ______.(单选题)A. there will be an acute labor shortage in the near futureB. baby-boomers contribute much to the U. S. economic outputC. government policies concerning older people are out-datedD. older workers are enthusiastic about collecting social benefits试题答案:A45、In order to treat a sore throat one should ______.(单选题)A. prevent the patient from eating too muchB. give the patient up to 4 aspirin tablets every hourC. make sure the patient takes in plenty of liquidD. make the patient gargle with soft drink试题答案:C46、Which of the following statements is true?(单选题)A. Pupils will form relationships with old pupils rather than teachers.B. The setting of the primary school is comparatively simpler than that of the secondary school.C. All the teachers in the secondary school are rather frightening-looking.D. Pupils have opportunities to get help from any teacher in the secondary school.试题答案:B47、Which of the following best expresses the main idea of the passage?(单选题)A. The extra increase in benefit rates for families with young children is more important than other issues.B. To reduce poverty, the most important thing is to lower unemployment.C. To narrow the gap between rich and poor, the benefit rates should be raised higher than inflation rate.D. The government’s welfare reform programme has met strong criticism and opposition.试题答案:C48、We can conclude from the passage about nuclear fusion EXCEPT ______.(单选题)A. it has great potential to produce abundant clean energyB. NIF has just finished constructing a practical fusion reactorC. extreme temperatures are needed to work itD. it has not been successfully used to produce net energy gain in labs试题答案:B49、According to the passage, the men whom Borglum hired were ______.(单选题)A. trained sculptorsB. laid-off stone masonsC. Black Hills volunteersD. visitors to Mount Rushmore试题答案:A50、This passage is mainly about ______.(单选题)A. deforestation in the rural agricultural societiesB. use of rice husks as an insulation materialC. design and use of a solar ovenD. maintenance of temperature in a solar oven试题答案:C51、What is the reaction of the international society towards Andry Rajoelina’s coming into power?(单选题)A. The US has cut all its aid.B. International donor funds stop completely.C. Norway reduces its donation to only $14m.D. The US still gives its humanitarian aid to Madagascar.试题答案:D52、The author quotes U. N. Secretary General’s remark in the last paragraph mainly to demonstrate that ______.(单选题)A. telephone is more important to the poor than the WebB. digital revolution will be welcomed by the poorC. the gap between the rich and the poor can be wider in the information ageD. half the world’s population will benefit from knowledge explosion试题答案:C53、According to the passage, law-abiding citizens ______.(单选题)A. can possibly steal things because of their povertyB. can possibly take away goods without payingC. have never stolen goods from the supermarketsD. are difficult to be caught when they steal things试题答案:B54、According to the passage, law-abiding citizens ______.(单选题)A. can possibly steal things because of their povertyB. can possibly take away goods without payingC. have never stolen goods from the supermarketsD. are difficult to be caught when they steal things试题答案:B55、The expression “phasing-out” in the sentence “But the phasing-out of benefit premiums for lone parents is hitting one of the biggest groups of people relying on social security.” in para. 12 can best be replaced by ______.(单选题)A. gradual withdrawalB. slow continuationC. large increaseD. sudden stoppage试题答案:A56、Which of the following sentence best responds to “But it will be much easier.., than to conceal the gulf that exists within Europe itself” in para. 13?(单选题)A. But some of Europe’s leaders are unwilling to take lessons from the country they blame for creating this crises.B. It is true that Mr. Obama’s focus has been on trying to rebuild ties with Europe.C. I am only using Germany to prove the point that Europe does not speak with one voice.D. No one else is talking about “a global new deal”.试题答案:C57、图中为保证外架安全的措施中错误的是()。