【英语】七年级英语下册任务型阅读单元练习题(含答案)一、七年级英语下册任务型阅读专项目练习(含答案解析)1.阅读下面关于火灾的文章,完成海报。
每空一词。
House fires are the cause of about 90% of the fire deaths. At least one child dies in a house fire every day. And 293 children are injured(伤害)by fire.77% of the families don't have a house fire escape(逃离)map. But such a map can help you escape a house fire. Fire can spread(蔓延)quickly through a house. You only have about two minutes to escape. If you live in a tall building and can't escape, remember not to jump. Go to the windows and wave(挥舞)something colorful, like a red shirt.House fires◑ About________of all fire deaths are from house fires.◑ At least________child dies in a house fire EVERY day◑It's important to have a house fire escape________. It can help you runquickly. Be quick! You have to escape in________minutes.◑ If you are kept in the tall building, don't________. Go to the windows andwave colorful things for help.【答案】 90%/90 percent;1/one;map;2;jump【解析】【分析】主要讲了房屋起火时的起因、伤亡及怎样逃离火灾。
(1)根据House fires are the cause of about 90% of the fire deaths.可知大约90%的火灾死亡来自房屋起火,故填90%/90 percent。
(2)根据At least one child dies in a house fire every day.可知每天至少一个孩子死于火灾,故填1/one。
(3)根据But such a map can help you escape a house fire.可知一张地图可以帮助你逃离火灾,故填map。
(4)根据You only have about two minutes to escape.可知你仅仅有2分钟左右的时间逃跑,故填2。
(5)根据If you live in a tall building and can't escape, remember not to jump.可知住在高楼上不能逃跑时不能跳,don't后面用动词原形,故填jump。
【点评】考查任务型阅读,首先读懂题意,然后从文中仔细寻找答案。
2.请仔细阅读关于五个人的基本情况,从A-F选项中选出适合各人所需书籍的最佳选项。
选项中有一项是多余选项。
(2)Miss Lin is an English teacher. She wants to teach her students better.(3)Jenny is very interested in the Internet. She wants to know more about it.(4)Sandy's parents are very busy. She wants to help them do some housework.(5)Kate has a 10-year-old son. But her son doesn't like to talk with her. Kate doesn't know what to do.【答案】(1)A(2)B(3)E(4)F(5)C【解析】【分析】A How to Learn Math 如何学习数学B How to Teach English Well 如何教好英语C How to Communicate with Children 如何与儿童沟通D How to Be Healthy 如何保持健康E How to Use the Internet 如何使用互联网F How to Cook Delicious Food 如何烹饪美味的食物(1)根据语句的含义:玛丽担心她的数学。
她不知道该怎么办。
可知Mary应该需要一本怎样学好数学的书,故选A。
(2)根据语句的含义:林小姐是个英语老师。
她想更好地教她的学生。
可知Miss Lin应该需要一本怎样教好学生英语的书,故选B。
(3)根据语句的含义:珍妮对因特网很感兴趣。
她想了解更多。
可知Jenny需要一本怎样使用互联网的书写,故选E。
(4)根据语句的含义:桑迪的父母很忙。
她想帮他们做些家务。
可知,Sandy应该需要一本怎样做美食的书,故选F。
(5)根据语句的含义:凯特有一个10岁的儿子。
但她儿子不喜欢和她说话。
凯特不知道该怎么办。
可知Kate需要一本怎样与儿童沟通的书籍,故选C。
【点评】考查任务型阅读。
熟知各个选项的基本含义,根据所给的语境选择最佳选项。
3.根据短文内容,完成下列任务。
Welcome to Xiangshan City!Xiangshan City is an interesting place to visit. (1)It is a beautiful city with many old buildings.Take a walk through the center of the city on Main Street. Look first at the Xiangshan City Hotel. It is on the corner of Main Street and Park Avenue. It is about 150 years old and people like to stay there. There is an interesting old building across from the hotel. This is the old post office. Now it is a store for books and videos. There are many places to eat on Main Street. You can have lunch or dinner in one of these places. There is a park between Main Street and Bridge Street. You can sit on a bench(长凳)in the park. (2)It's nice and quiet, nd you can enjoy the clean air and sunshine.You can also take a walk down Park Avenue. Look at the old buildings and interesting stores on this street.(1)将(1)处画线句子改为"T here be…"句型。
(2)将(2)处画线句子译成汉语。
(3)回答问题。
How old is Xiangshan City Hotel?(4)回答问题。
What's between Main Street and Bridge Street?(5)回答问题。
Can you buy books and videos in the old post office?【答案】(1)There are many old buildings in the beautiful city.(2)它/那儿又美丽又安静,你可以享受清新的空气和阳光。
(3)It's about 150 years old.(4)It/There is a park.(5)Yes, I/we can.【解析】【分析】大意:短文主要介绍了香山市。
(1)句型转换题。
根据画线句子 It is a beautiful city with many old buildings. 可知,在这座美丽的城市里有很多旧建筑;根据many old buildings可知,there be结构中的be动词应用are,在美丽城市里为 in the beautiful city 。
故答案为: There are many old buildings in the beautiful city.(2)英译汉。
nice and quiet美丽又安静,can可以,enjoy享受,the clean air and sunshine 清新的空气和阳光。
故答案为:它/那儿又美丽又安静,你可以享受清新的空气和阳光。
(3)细节理解题。
根据第二段 It is about 150 years old and people like to stay there. 可知,香山市酒店大概有150岁了。
故答案为: It's about 150 years old.(4)细节理解题。
根据第二段 There is a park between Main Street and Bridge Street. 可知,主街和大桥街的中间是一个公园。
故答案为: It/There is a park.(5)细节理解题。
根据第二段This is the old post office. Now it is a store for books and videos. 可知,我们可以在旧邮局里购买书和录像带。
故答案为: Yes, I/we can.【点评】考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。
在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。