当前位置:文档之家› 沪教版牛津上海小学六年级上册英语阅读试题含答案解析

沪教版牛津上海小学六年级上册英语阅读试题含答案解析

沪教版牛津上海小学六年级上册英语阅读试题含答案解析一、阅读理解1.阅读理解阅读短文,判断句子对“正确”错“错误”。

I'm a girl from Guangzhou. I have a pen pal. His name is John. He's an Australian boy. He's twelve years old. He studies in Guangzhou now. John is a good student. He studies hard every day. John often cooks breakfast, lunch and dinner by himself. He likes Chinese food very much. He is interested in cooking. And he's good at cooking.(1)John is from Australia.(2)John studies in Australia.(3)John is 20 years old.(4)John likes cooking very much.(5)He doesn't like Chinese food.【答案】(1)1(2)0(3)0(4)1(5)0【解析】【分析】(1)句意:约翰来自于澳大利亚。

根据句子His name is John. He's an Australian boy. 可知答案正确,故填:正确。

(2)句意:约翰在澳大利亚学习。

根据句子He studies in Guangzhou now. 可知答案错误,故填:错误。

(3)句意:约翰20岁。

根据句子He's twelve years old. 可知答案错误,故填:错误。

(4)句意:约翰非常喜欢做饭。

根据句子He is interested in cooking. 可知答案正确,故填:正确。

(5)句意:约翰不喜欢中国食物。

根据句子He likes Chinese food very much. 可知答案错误,故填:错误。

【点评】此题考查阅读判断。

先在文章中找到和题干相关的信息,再进行判断分析。

2.阅读理解根据短文内容判断下列各句的正误My name is Lily. My father is a police officer and he can stop bad people. He often goes to work by car. My mother is a secretary and she works in a big company. She usually goes to work by taxi.I am a student and I go to school on foot. I like science. So we are going to visit the science museum on Saturday morning. And then we are going to buy some comic books in the evening. On Sunday, we are going to visit my grandparents. We will have a happy weekend.(1)My father is a police officer and he goes to work by car.(2)My mother is a secretary and she works in a gym.(3)I am a student and I don't like science.(4)We are going to visit the science museum in the evening.(5)We are going to visit my grandparents on Sunday.【答案】(1)1(2)0(3)0(4)0(5)1【解析】【分析】大意:短文讲述了莉莉和父母亲的职业,他们怎样去工作和他们的周末日常生活。

(1)句意:我父亲是警察,他开车上班。

根据 My father is a police officer and he can stop bad people. 可知我父亲是警察,他开车上班。

故答案为正确。

(2)句意:我母亲是一名秘书,她在健身房工作。

根据My mother is a secretary and she works in a big company. 可知我母亲是一名秘书,在一家大公司工作。

故答案为错误。

(3)句意:我是一个学生,我不喜欢科学。

根据 I am a student and I go to school on foot. I like science. 可知我是一个学生,我喜欢科学。

故答案为错误。

(4)句意:我们晚上要去参观科学博物馆。

根据So we are going to visit the science museum on Saturday morning. 可知我们打算星期六上午去参观科学博物馆。

故答案为错误。

(5)句意:我们星期天要去看望我的祖父母。

根据On Sunday, we are going to visit my grandparents. 可知我们星期天要去看望我的祖父母。

故答案为正确。

【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。

3.阅读理解根据短文,判断句子对错One Sunny day, a rich old businessman in a small town meets a factory worker, a coach and a fisherman. He gives them three seeds and says "Bring me the flowers in three months. The man with the most beautiful flower can have my much money!"After 3 months, the factory worker brings a big red flower. The coach brings a small purple flower. But the poor fisherman bring nothing. He is very sad, "I don't know why, I watered it every day".The businessman says, "You are honest! The seeds are bad and will never sprout! The much money is yours."Finally the fisherman is very very happy. The other two men feel quite ashamed and sad.(1)The rich businessman is young.(2)The rich old businessman lives in a small factory.(3)He gives three seeds to 3 people-a worker, a teacher, a coach.(4)The worker brings a big purple flower to the rich businessman.(5)The coach brings a small red flower to the rich businessman.(6)The fisherman brings nothing to the rich old businessman.(7)The fisherman is the honest and very very happy finally.(8)The factory worker and the coach feel very very ashamed and sad.【答案】(1)0(2)0(3)0(4)0(5)0(6)1(7)1(8)1【解析】【分析】这是一位富商给一位工人,一位教练和一位渔民花籽种花的故事,、(1)句意:这位富商很年轻。

根据短文叙述One Sunny day, a rich old businessman in a small town meets a factory worker, a coach and a fisherman. (在一个晴朗的日子,一位小镇里的年老富商遇到了一位工厂工人,一位教练和一位渔民。

)可知是老人。

题目叙述错误。

故答案为:错误。

(2)句意:这位老富商住在一个小工厂。

根据短文叙述One Sunny day, a rich old businessman in a small town meets a factory worker, a coach and a fisherman. (在一个晴朗的日子,一位小镇里的年老富商遇到了一位工厂工人,一位教练和一位渔民。

)可知在小镇。

题目叙述错误。

故答案为:错误。

(3)句意:他将三颗种子给了三个人——,一位工人,一位教师和一位教练。

根据短文叙述 One Sunny day, a rich old businessman in a small town meets a factory worker, a coach and a fisherman. (在一个晴朗的日子,一位小镇里的年老富商遇到了一位工厂工人,一位教练和一位渔民。

)可知没有教师。

题目叙述错误。

故答案为:错误。

(4)句意:这位工人带一棵紫色的花给这位富商。

根据短文叙述 After 3 months, the factory worker brings a big red flower. (3个月后,这位工厂工人带来了一棵红色的大花。

)可知是红色的花。

题目叙述错误。

故答案为:错误。

(5)句意:这位教练带来了一朵小的红色的花给富商。

根据短文叙述 The coach brings a small purple flower. (这位教练带来了一棵紫色的花。

)可知是紫色的。

题目叙述错误。

故答案为:错误。

(6)句意:这位渔民没有给富商带来任何东西。

根据短文叙述 But the poor fisherman bring nothing. (但是这位穷渔民没有带来任何东西。

相关主题