当前位置:文档之家› (英语)中考英语试卷分类汇编英语阅读理解(及答案)含解析

(英语)中考英语试卷分类汇编英语阅读理解(及答案)含解析

一、中考英语阅读理解汇编1.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。

Many Chinese mothers are afraid that their children will fall behind their classmates, so these mothers are becoming "tiger mothers". They believe the harder their children study, the happier life they will have in the future. Is it true? Lulu and her sister Sophia may have a say.Lulu and Sophia have a "tiger mother". She pushed them a lot when they were young. For example, they were not allowed to get grades lower than A's. They had to practice the piano or violin for several hours a day. There were no games or TV.The tiger mother, Amy, is a Chinese-American professor at Yale Law School in the USA. Several years ago, she wrote a book named Battle Hymn of the Tiger Mother and shared her strict parenting style (育儿方式) in it.Many people don't like Amy's style of parenting. They once worried that her daughters would not be happy. However, the two girls have grown up and they are thankful to their mother. Sophia has just graduated from Yale University. She is hard-working, friendly and helpful. Not long ago, she shared some useful studying tips online. Lulu is also a warm, smart and popular girl her friends eyes. She said tiger mothers believed that a child could succeed by being pushed to go all out.Still, not everyone agrees with the tiger mother's parenting style. In fact, there isn't a parenting style that fits everyone. What's the best parenting style for you? Maybe you should work it out together with your parents.(1)According to the passage, "tiger mothers" ________.A. don't mind their children falling behind their classmatesB. don't care about their children's feelings when they grow upC. believe pushing their children hard can help them succeedD. believe the more happily the kids study, the harder their life will be(2)What can we know about Amy?A. She is teaching in China.B. She loves playing the violin.C. She is the mother of the two girls.D. She is liked by many people.(3)In Lulu and Sophia's opinion, their mother is ________.A. greatB. worriedC. humorousD. hateful(4)What can we infer (推断) from the passage?A. You can find tiger mothers only in China.B. Lulu graduated from Yale University, too.C. Sophia is not a popular girl in her friends' eyes.D. Different children need different parenting styles(5)Which of the following is probably the title?A. Lulu and SophiaB. Do you want a tiger mother?C. Chinese MothersD. How can you become a tiger mother?【答案】(1)C(2)C(3)A(4)D(5)B【解析】【分析】主要讲了严格的育儿方式——母老虎似的育儿方式及不同的孩子需要不同的育儿方式。

(1)细节题。

根据They believe the harder their children study, the happier life they will havein the future.可知他们认为催促孩子们努力学习可以帮助他们成功,故选C。

(2)细节题。

根据the two girls have grown up and they are thankful to their mother.可知Amy是两个女孩的妈妈,故选C。

(3)细节题。

根据the two girls have grown up and they are thankful to their mother.可知两个女孩感谢妈妈,认为妈妈是伟大的,故选A。

(4)细节题。

根据not everyone agrees with the tiger mother's parenting style.可知不是每个人都同意这种严格的育儿方式,即不同的孩子需要不同的育儿方式,故选D。

(5)主旨题。

根据全文可知主要讲了严格的育儿方式——母老虎似的育儿方式及不同的孩子需要不同的育儿方式,故选B。

【点评】考查阅读理解。

本文涉及细节题和主旨题常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

2.阅读理解Many people might think that if they had more money, then they would be happier in life. For example, people might look at what others have, like expensive clothes or nice cars, and wish they could have the same. But the things that money can buy can not bring happiness to a personfor long.① But is that really true? Studies have found that money can, in fact, make people happier. ② Instead, it's giving money to others that makes people happy, ③ It could be buying a homeless person food to eat. ④ It could be giving money to a person in need. Just think about the last time you used your own money to do something for someone else. How didyou feel? Whether it is a small or large amount of money. People feel happier when they give. This is because making someone else happy makes the giver happy, too.This idea of connecting your happiness to the happiness of others is described as a ubuntu inan African language. There is even a story about a man visiting Africa who asked some kids to race to a nearby tree. My first child to touch the tree would get a sweet treat. Surprising, all the children held hands and ran together. They all touched the tree at the same time. The man asked why they had done this. My children simply said they could only enjoy eating the treat if everyone had one.(1)The writer says that buying things____________.A. can make people worriedB. can make people nervousC. may lead to sadness for longD. may lead to happiness for a short time(2)Where can we best put "But it is not having money that brings happiness." in paragraph 2?A. ①B. ②C. ③D. ④(3)Why does the writer quote(引用) a story in paragraph 3?A. To explain Africans like sweets.B. To show examples are not enough.C. To make the writer's opinion clearer.D. To express happiness is from children.(4)What does the writer try to tell us?A. Buying new things can make people happy.B. The key to happiness is making others happy.C. If you want to be happy, you can visit Africa.D. People who have a lot of money might not be happy.【答案】(1)D(2)B(3)C(4)B【解析】【分析】本文介绍了金钱的作用和如何运用要金钱。

相关主题