当前位置:文档之家› 【英语】八年级英语上册阅读理解难题及答案经典

【英语】八年级英语上册阅读理解难题及答案经典

【英语】八年级英语上册阅读理解难题及答案经典一、八年级英语上册阅读理解专项练习(含答案解析)1.阅读理解Helping others is important. Read about four kids who have started projects(项目)to help others. What can you do? Make a plan. Then get started!Willow Phelps Willow Phelps makes crafts(手工)and sells them onthe internet. She uses themoney to help animals. Shealso takes care of hurtanimals at home.Addison RieckeAddison Riecke is an actress.She gives books to kids whoneed them. "I always want todo as much as I can for mycommunity," she says.Mikaila Ulmer Mikaila Ulmer often makeslemonade. She makes itsweet with honey(蜂蜜).She sells it and uses themoney to help protect (保护) bees.Lilly & TougasSiblings Lilly and TrentTougas plan some beachclean-up projects. They alsoteach kids how to protectsharks and sea turtles.(1)Willow Phelps sells to make some money and helps animals.A. booksB. craftsC. clothesD. honey(2)Mikaila Ulmer sells lemonade and uses the money to protect the .A. sharksB. turtlesC. beesD. horses(3)From the passage, we can know that all these kids are very .A. friendlyB. outgoingC. seriousD. funny【答案】(1)B(2)C(3)A【解析】【分析】大意:本文主要介绍了一些孩子帮助他人的项目。

(1)细节理解题。

根据 Willow Phelps makes crafts(手工)and sells them on the internet. 可知,Willow Phelps通过卖手工品来筹钱。

故选B。

(2)细节理解题。

根据She sells it and uses the money to help protect (保护)bees. 可知, Mikaila Ulmer 保护的是蜜蜂。

故选C。

(3)推理判断题。

通读全文可知,文中的孩子都热心于帮助他人,因此他们是很友好的。

故选A。

【点评】考查阅读理解。

本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

2.阅读理解Is it difficult for you to get up in the morning? Hiroyuki's bed will solve your problem! Here is how it works.The bed is connected to an alarm clock. First, the alarm clock rings. You have a few minutes to wake up. Next, a tape recorder in the bed plays soft music. The tape recorder in Hiroyuki's bed plays a recording of his girlfriend. She whispers in a sweet voice, “Wake up, darling, please.” A few minutes later, Hiroyuki hears a recordi ng of his boss. His boss shouts, “Get up at once, or you'll be late!”If you don't get up after the second recording, a mechanical “foot” in the bed will kick you on the head. The bed waits a few more minutes. What! You're still in bed! Slowly the top of the bed rises higher and higher. The foot of the bed goes lower and lower. Finally you slide off the bed and onto the floor. You are out of bed and awake!Hiroyuki's bed is not in stores. There is only one bed-the bed Hiroyuki made for a contest. Maybe someday a company will make Hiroyuki's bed and sell it in stores. Maybe people will buy millions of beds. Then Hiroyuki will be rich. If the bed makes Hiroyuki rich, he won't need to go to work and he won't need to get up early!(1)The bed is useful to the people .A. who can't sleep wellB. who can't get up earlyC. who go to bed earlyD. who go to bed late(2)The bed is not connected to .A. an alarm clockB. a tape recorderC. a TVD. a mechanical foot (3)What will finally happen to Hiroyuki if he doesn't get up?A. He will slide onto the floor.B. A tape recorder will play a recording of his boss.C. A mechanical foot will kick him on the head.D. The bed will rise higher and higher.(4)Which of the following is true?A. Hiroyuki's company has made such beds.B. Hiroyuki's bed is the only one made for a contest.C. Hiroyuki has made a lot of money.D. Hiroyuki needn't get up early now.(5)The underlined word “whispers” in the second paragraph means “”.A. speaks loudlyB. speaks sadlyC. speaks angrilyD. speaks quietly【答案】(1)B(2)C(3)A(4)B(5)D【解析】【分析】(1)推理判断。

根据第一段 Is it difficult for you to get up in the morning? Hiroyuki's bed will solve your problem!可知此床是专门为那些早起困难的人设计的。

故答案为B。

(2)细节理解。

通读短文, 由第二段第一句The bed is connected to an alarm clock可知床与闹钟相连;由Next, a tape recorder in the bed plays soft music可知床与录音机相连;由a mechanical “foot” in the bed will kick you on the head可知床与机器脚相连。

所以可得出结论:床上未连接电视。

故答案为C。

(3)细节理解。

根据第三自然段的Finally you slide off the bed and onto the floor可知最后你会溜下床站到地上。

故答案为A。

(4)细节理解。

根据最后一段There is only one bed—the bed Hiroyuki made for a contest.可知这个床是Hiroyuki 为参加竞赛而制作的,故答案为B。

(5)词义猜测。

根据上一句可知一开始Hiroyuki床播放你女朋友的录音,可知该句句意为:她用甜美的声音低声说。

故推知whisper意为“低声地说”,与D项意思相近。

故答案为D。

【点评】本文属于说明文,阅读时在文章首段确定文章的中心句,然后快速浏览文章内容。

阅读问题,找到问题中的关键词。

在文章中定位问题中的关键词,答案就在关键词附近。

3.阅读理解As a new immigrant (移民) in Australia, I sometimes find it hard to get into the local culture. After reading the book Unpolished Gem(《未经雕琢的宝石》)by Australian writer Alice Pung, I found I am not alone. Pung had the same story as me.The story is set in Melbourne. Pung's parents are from Cambodia. They have lived in Australia for years. But Pung still has difficulties understanding both cultures.One is the white Australian culture she lives in. The other is her family's traditional Asian values (价值观). For example, her parents tell her, "You are going to be a lawyer and marry a doctor". This makes Pung want to run away from her life. However, as she argues with her white boyfriend, she knows that traditional Asian values are part of her life. In the end, she happily accepts her own cultural background (背景).Since Pung lived in her home country for 18 years, it wasn't easy for her to understand Australian culture. I have found that I feel the same way sometimes. In Asian culture, we put a lot of importance on our studies and getting into a good college. But it seems like Western kids are more carefree.I liked this book because it really shows what it's like to live as an immigrant. I highly recommend (推荐) it to anyone who wants to know what it's like to be an immigrant.BY LI LANGJING, 15,KOROWA ANGLICAN GIRLS' SCHOOL,AUSTRALIA(1)Which of the following has the closest meaning to the underlined word in Paragraph 4?A. relaxedB. happyC. strictD. busy(2)Which of the following is right about the writer of Unpolished Gem?A. She lived in Melbourne for 18 years.B. She is going to be a lawyer and marry a doctor.C. She has a white boyfriend who is also an immigrant.D. The writer is Alice Pung whose parents are from Cambodia.(3)What does Li Langjing feel about her Asian culture?A. She sometimes finds it hard to get into the local culture.B. It makes her want to run away from her own life.C. People put lots of importance on studies and good college.D. She happily accepts her Australia cultural background.(4)Li Langjing wrote the passage to_______.A. show her experience as a new immigrant in AustraliaB. tell us about Pung's difficulties in understanding both culturesC. recommend the book to anyone interested in immigrant lifeD. let us know what it's like to live as a new immigrant【答案】(1)A(2)D(3)C(4)C【解析】【分析】本文向对移民生活感兴趣的人推荐的一本书。

相关主题