当前位置:文档之家› 中考英语阅读理解练习题及答案

中考英语阅读理解练习题及答案

一、中考英语阅读理解汇编1.阅读表格,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。

On sale!Girl's Pink Tent(帐篷)It has light weight and is easy to carry.There are small holes in the windows. These holes let the air in and keep the bugs (小虫) out. Price: $230Tel:768-3647Peng Lai Chun RestaurantYuxi RoadA Chinese restaurant.Delicious and great value!Price: $18 for each adult (成年人); half price for each kid under 8Book (预定) early because it gets busy! Tel: 623-2972Bookshop assistant (助理)Dicken's BooksLincoln RoadMonday-Friday, and one Saturday every month Price: $80 an hour, 8 a. m. -4 p. m.Telephone 879-6634 and speak to the shop manager, John HunterSummer Fashion ShowGolden Shopping Plaza2: 00 p. m. SaturdayMen's and women's swimming clothes See 26 pretty and cool models in the latest fashions.Price: All clothing on sale after the show for under $60.For more information: goldenplaza@sina. com(1)What color is the tent?A. pinkB. yellowC. redD. blue(2)How much should a couple (一对夫妻) with a kid at 5 pay at Peng Lai Chun Restaurant?A. $18B. $9C. $36D. $45(3)If Susan wants to work as an assistant at Dicken's Books, she should call at ________.A. 768-3647B. 623-2972C. 879-6634D. 768-6634(4)We can ________ in Golden Shopping Plaza.A. buy a girl's pink tentB. see 26 pretty and cool models in the latest fashionsC. telephone 879-6634 and speak to the shop manager, John HunterD. eat delicious food(5)According to the passage, which of the following is NOT true?A. The assistant at Dicken's Books has to work for 8 hours a day.B. The holes in the windows of the tent can let the air and bugs in.C. The Summer Fashion Show starts at 2: 00 in the afternoon on Saturday.D. People who want to eat at Peng Lai Chun Restaurant should book early.【答案】(1)A(2)D(3)C(4)B(5)B【解析】【分析】大意:这是一篇四则广告,分别介绍价格,和联系方式。

(1)细节题。

根据 Girl's Pink Tent(帐篷)可知帐篷是粉红色,故选A。

(2)细节题。

根据price: $18 for each adult (成年人); half price for each kid under 8 可知,一个成年人8美元,8岁以下小孩半价18+18+9=45,故选D。

(3)细节题。

根据 Telephone 879-6634 and speak to the shop manager, John Hunter可知,她想在Dicken的书店当助理,可知拨打电话879-6634。

故选C。

(4)细节题。

根据See 26 pretty and cool models in the latest fashions.可知,可在Golden Shopping Plaza看见26个又漂亮又酷穿着最新服装的模特,故选B。

(5)判断正误题。

根据 These holes let the air in and keep the bugs (小虫) out. ,可知这些小洞可以透气,并且阻挡小虫,因此B错误,故选B。

【点评】考查阅读理解,细节题是阅读理解题常考题型,细节题需要从文中寻找答案。

2.阅读理解Robert was a boy of eight years old. One day, when he was doing cleaning at home, he thought he should move the box out of the house. The box made of wood was very heavy. And it was much bigger than he. He tried, but he could not move it. After resting for a short time, the boy started once more, but failed again. He couldn't even move it a bit. He felt very tired and hopeless.Just then, his father came home from work and saw his son work hard. He didn't help Robert. Instead, he asked, "Dear son, have you done your best? And are you doing everything you can?" " ▲ " the boy cried."No, you're not." his father said quietly, "You have not asked me to help you. Asking for help is not a weakness. At some point, even the strongest of us needs help. It is important to know when to ask for help and understand why you need it. Never be afraid to ask others for help when you're in trouble."Robert nodded with a big smile.(1)What did the boy want to move away?A. A stone.B. A box.C. A wood.D. A toy.(2)Robert couldn't move it out because it was too .A. heavyB. tallC. lowD. high(3)How did Robert feel after he tried again and again?A. He hoped he could move it sometime later.B. He thought he could ask for help.C. He felt very tired and hopeless.D. He became very proud of himself.(4)Which of the following can be put in▲ in the seventh line of the article?A. I hardly did!B. Yes, I do!C. No, I am not!D. Yes, I am!(5)What can be the best title of the passage?A. How to move a heavy thing away.B. An interesting story about Robert.C. Robert's hard work.D. Learn to ask for help when needed.【答案】(1)B(2)A(3)C(4)D(5)D【解析】【分析】大意:本文通过Robert一个8岁的男孩打扫卫生时,发现他应该把房间里的木箱搬走却搬不动的而没有请求他爸爸帮助,后来他爸爸通过搬木箱的事情告诉他儿子要学会求助,当需要帮助的时候,应该向他人寻求帮助,不要害怕向他人寻求帮助。

(1)细节理解题。

根据when he was doing cleaning at home, he thought he should move the box out of the house当他在家打扫卫生时,他想他应该把盒子搬出去,可知他想移动箱子,故选B。

(2)细节理解题。

根据 The box made of wood was very heavy这个木头盒子很重,可知因为箱子太重了,故选A。

(3)细节理解题。

根据After resting for a short time,the boy started once more,but failed again. He couldn't even move it a bit. He felt very tired and hopeless休息了一会儿后,男孩又开始了,但又失败了. 他一点也动不了. 他感到非常疲倦和绝望,可知他感到非常疲倦和绝望,故选C。

相关主题