当前位置:文档之家› 上海市中考英语英语 任务型阅读理解专题练习(附答案)

上海市中考英语英语 任务型阅读理解专题练习(附答案)

上海市中考英语英语任务型阅读理解专题练习(附答案)一、英语任务型阅读1.根据短文内容,完成问题。

Pakistani girl Malala Yousafzai is the youngest ever to win the Nobel Peace Prize. She has become the voice of girls throughout the world.Born in Swat Valley in Pakistan in 1997, Malala lived a quiet life until 2009, when the Taliban(塔利班), an Islamic organization of violence(暴力) took control of her village. ① . They believed educating girls was against Islam. But Malala didn't agree. She wouldn't give up her education and kept going to school. ② "What is wrong with us girl students? We want all girls to get their schools back," she wrote. Her hard work encouraged many young girls in Swat Valley.③ On Oct.9, 2012, when Malala was taking a bus home, a Taliban man got on the bus witha gun in his hand. A bullet immediately hit her in the face. Luckily, the shot didn't kill her. She was taken to a hospital in the UK. The shot didn't kill her courage, either. ④ Her courage made her famous.She has spoken at the United Nations, met world leaders and written a book named I Am Malala.OnOct.10, 2013, the EP awarded Malala the top human rights prize. They said," She is an icon(符号) of courage for all teenagers who dare to follow their aspirations(愿望)."①________②________③________④________(2)What may be the best title for this passage?A. Dreans of peaceB. A gun shot in PakistanC. Voice of courageD. Education rights for girls【答案】(1)B;D;A;C(2)C【解析】【分析】主要讲了巴基斯坦女孩尤萨夫扎伊是有史以来获得诺贝尔和平奖最年轻的人。

她不放弃教育,一直学习,她的艰辛工作鼓励着许多女孩,已成为全世界女孩勇气的声音。

(1)A. However, her actions also put her in danger.然而,她的行为也使她处于危险之中。

B. They stopped girls from getting an education.他们阻止女孩接受教育。

C. Now she is still calling for education rights for girls.现在她仍在呼吁女孩享有受教育的权利。

D. And she started to write a blog against the Taliban.她开始写一篇反对塔利班的博客。

①根据后句They believed educating girls was against Islam.可知他们认为教育女孩是违背伊斯兰教的,可知前句讲的与受教育有关,故选B。

②根据后句"What is wrong with us girl students? We want all girls to get their schools back," she wrote.“我们女生怎么了?她写道:“我们希望所有的女孩都能回到学校。

”可知与写有关,故选D。

③根据后句On Oct.9, 2012, when Malala was taking a bus home, a Taliban man got on the bus with a gun in his hand.2012年10月9日,马拉拉乘车回家时,一名塔利班男子手持枪上了车,可知前句讲的是她处在危险中,故选A。

④根据前句The shot didn't kill her courage, either这一枪也没有扼杀她的勇气,可知后句讲的是呼吁女孩享有受教育的权利,故选C。

(2)根据全文可知主要讲了巴基斯坦女孩尤萨夫扎伊是有史以来获得诺贝尔和平奖最年轻的人。

她不放弃教育,一直学习,她的艰辛工作鼓励着许多女孩,已成为全世界女孩勇气的声音。

即勇气之声,故选C。

【点评】考查任务型阅读,首先读懂题意,然后从文中仔细寻找答案。

2.阅读下面的5段语言材料,请找出与前面四段相对应的标题,并完成问题。

(1)找出与前面四段相对应的标题________ Your best chance of success is by doing what you really want to do. Ask yourself, "If money were not so important, what kind of work would I do for free?" Then just do what you like to do.________ Think about what you are going to do. You have to start somewhere and it may be quite a real beginning, whether you are beginning in business or you're dreaming to be a star, you have to star at the bottom.________ Great ambition is necessary. An English student called Richard Brason opened a student magazine when he was only 16 years old. But he didn't stop here. He also opened a record business with many shops, and now his company has planes, trains and cars.________ The only people who succeed without hard work are lottery winners. You need a "can do" attitude and you must work step by step, which will help you get what you really want. You are on the right way to win the success.Follow the leaders. If you always say someone is successful, it doesn't mean anything to you. Learn from those who have already succeeded in something, especially where they do the same as you want to do.A. A middle school student.B. A new hand in the company.C. A housewife.D. A baby.【答案】(1)D;B;A;C(2)B【解析】【分析】 A. Think big.立大志。

B. Start small.从小事做起。

C. Be prepared do work hard.准备努力工作。

D. Find the work you love.找到你喜欢的工作。

(1)根据Your best chance of success is by doing what you really want to do. Ask yourself, "If money were not so important, what kind of work would I do for free?" Then just do what you like to do. 你成功的最好的机会是做你真的想做的事情。

问问自己,“如果钱不是特别重要,哪类工作你想免费做?然后只要做你喜欢做的事情。

可知此处是要找自己喜欢的工作。

故选D。

(2)根据 Think about what you are going to do. You have to start somewhere and it may be quite a real beginning, whether you are beginning in business or you're dreaming to be a star, you have to star at the bottom. 考虑你打算做什么。

你必须从某地开始,它或许是一个真正的开始,无论你从做生意开始还是你梦想成为一个明星。

你必须从底部开始。

可知此处讲无论我们想要成为什么样的人要从小事开始。

故选B。

(3)根据Great ambition is necessary. An English student called Richard Brason opened a student magazine when he was only 16 years old. But he didn't stop here. He also opened a record business with many shops, and now his company has planes, trains and cars.大的目标是很必要的。

相关主题