当前位置:文档之家› 中考英语真题阅读理解 句子还原及信息搭配

中考英语真题阅读理解 句子还原及信息搭配

(2016•四川自贡)根据短文内容,从选项中选出能填入空白处的最佳选项。

When Abraham Lincoln was just a boy, he had to help his father to manage their farm.66 Abram wanted to go to school, but there was no school there. 67 Mrs. Lincoln loved the boy very much. She tried her best to make Abraham happy. 68 It was a long way, so it took her a long time to get there. She bought something there and went back. It was dark in the evening when she got home.The next morning Mrs. Lincoln said to Abraham, “69 ” She put some food on the table, and then brought out a present. A book! Abraham cried. It was an old book, but he liked it. 70 He looked up at Mrs. Lincoln and said, “Thank you, Mom.”A. He was sad most of the time.B. It was hard work and there wasn’t anything interesting for him.C. Today is your birthday, so we’re going to have a party.D. One morning she got up early and went to the town.E. A smile came on his face.【主旨大意】本文一篇记叙文。

在林肯总统小时候,家里穷,不能上学,他很悲伤。

他母亲为了让她高兴,花费了一整天去镇上买了一本书给他作为生日礼物。

66. B前句讲述林肯不得不帮助父亲在农村干活,选项中B句“这是苦活儿,并且对他而言毫无兴趣”符合上下文。

故选B。

67. A 由前句“他想上学,但是那儿没有学校”可知带来的结果是:他大多数时间很悲伤。

和选项A所述相符。

故选A。

68. D后文讲述了林肯母亲去镇上买东西,故选项D“一天早上她起床很早到镇上去”符合行文。

故选D。

69. C由后文拿出食品和礼物可知林肯母亲所说的是“今天是你的生日,因此我们将举行一个聚会”。

故选C。

70. E由上下文可知,母亲为林肯举行聚会并且买礼物,林肯很高兴,故“他脸上有了笑容”符合行文。

故选E。

(2016•四川成都)A.根据短文内容,从短文后的选项中选出适当的选项补全短文,并将选项编号字母依次填入题后的横线上。

(共5小题,每小题1分,计5分)Smashed cucumber(拍黄瓜) salad is one of the most popular cold dishes in China. You can find the green dish anywhere from restaurants to homes. 1According to The New York Times, Smashed cucumbe r salad is “everywhere” in New York. Some restaurants have been even added the dish to their menus. 2 But American cooks are trying yogurt, honey, lemon and other common western ingredients.Why is this dish becoming so popular? 3 Smashed cucumbers can hold onto tastes more than cucumbers which are cut into fixed shape and size.“Just changing the way you break down an ingredient…changes the way it feels and tastes. It’s cool.” said Danny Bowien, a cook at a New York restaurant.4 The cook smashes fresh cucumbers with the flat side of a knife.5 Then other ingredients can be added. Also, it takes only five minutes to make the salad. Cook Julia Goldberg said it’s really “satisfying”.The success of smashed cucumbers salad abroad shows that we should try to fit into local conditions when spreading Chinese culture across the world, said The Beijing News.【主旨大意】本文是一篇新闻报道。

主要是关于一道深受中国各地以及美国纽约食客喜欢的凉菜——拍黄瓜沙拉。

无论是各地的饭馆,还是家庭菜单,这道绿色菜肴处处可见。

本文还探讨了这道菜深受人们欢迎的原因,以及一些厨师对其进行创新。

1. A【解析】联系下一段可判断:不仅在中国各地饭馆以及家庭饭桌上看到这道绿色蔬菜,甚至今年夏天在美国,一些美国人正在尝试这道菜。

故选A。

2. F【解析】联系上文可知:甚至一些美国的饭店把这道菜添加到他们的菜谱中。

结合下文“但是美国厨师正在尝试用酸奶、蜂蜜、柠檬和其他普通的西方配料(添加到这道菜中) ”可判断这里应该是和配料有关,故选F,意为“在中国,人们用蒜、醋和油让拍黄瓜更美味”。

3. B【解析】联系上句“拍黄瓜这道菜为什么这么受欢迎?”以及下句“拍黄瓜能够比把黄瓜切成片或丝更保留原有味道”。

故判断这里用“大多数人喜欢这道菜中的黄瓜散发的特别的味道”比较吻合。

故选B。

4. C【解析】联系下句“厨师用刀子的平边拍鲜黄瓜”可判断这里应该是:这道菜的准备程序也吸引了人们的注意。

故选C。

5. D【解析】结合下句“然后其他的配料能被添加上”,故判断这里用“这种用力把黄瓜拍碎,把黄瓜拍成各种形状”较为吻合。

(2016•山东淄博)Death Valley is a huge place. It is more than 225 kilometers across the southern part of the state of California, and across the border (边界) with the state of Nevada.22 It can be dangerously cold during the winter months. The air temperature during the summer can be as high as 57℃. The heat of Death Valley has killed people in the past. It will continue to kill those who do not honor the climate. Death Valley does not forgive (原谅) those who are not careful.Death Valley was named by a woman in 1849. 23 Thousands of people from other parts of the country traveled to the gold mining (开采) areas in California. They were in a hurry to get there before other people did.Many people were not careful. They made bad choices or wrong decisions. One group of people had reached Death Valley by December. They avoided the terrible heat of summer, but there was not enough water. There were few plants for their work animals to eat. The people could not find a pass through the tall mountains to the west of the valley. 24 They had to kill their work animals for food and began to walk out of the valley.As they left, one woman looked back and said, “Good-bye, death valley.” 25A. Slowly, they ran out of food.B. Death Valley has a long history.C. The name has never been changed.D. Death Valley is a beautiful but dangerous place.E. That was the year after gold was discovered in California.【主旨大意】本文是一篇说明文。

本文介绍了美国“死亡谷”的位置、生存条件以及“死亡谷”名字的历史由来。

22. D 解析:考查主题句,本段落主要是介绍死亡谷的生存条件,气候状况对来此的人威胁巨大。

故主题句“死亡谷是一个美丽而又危险的地方”的描述符合本段落意思。

故选D。

23. E 解析:考查承接句,后文语境“成千上万人来此淘金”与本句“在California发现金矿”想照应。

相关主题