当前位置:文档之家› 2018年考研英语二试题与答案解析(完整版)

2018年考研英语二试题与答案解析(完整版)

2018年考研英语二试题与答案解析(完整版)——跨考教育英语教研室Section I Use of EnglishDirections:Read the following text.Choose the best word(s)for each numbered blank and mark A,B,C or D on the ANSWER SHEET.(10points)Why do people read negative Internet comments and do other things that will obviously be painful?Because humans have an inherent need to1uncertainty, according to a recent study in Psychological Science.The new research reveals that the need to know is so strong that people will2to satisfy their curiosity even when it is clear the answer will3.In a series of four experiments,behavioral scientists at the University of Chicago and the Wisconsin School of Business tested students'willingness to4themselves to unpleasant stimuli in an effort to satisfy curiosity.For one,5each participant was shown a pile of pens that the researcher claimed were from a previous experiment. The twist?Half of the pens would6an electric shock when clicked.Twenty-seven students were told which pens were electrified;another twenty-seve n were told only that some were electrified7left alone in the room,the students who did not know which ones would shock them clicked more pens and incurred more sho cks than the students who knew what would8.Subsequent experiments reproduced th is effect with other stimuli,9the sound of fingernails on a chalkboard and photograph s of disgusting insects.The drive to10is deeply rooted in humans,much the same as the basic drives for 11or shelter,says Christopher Hsee of the University of Chicago.Curiosity is often co nsidered a good instinct-it can12new scientific advances,for instance-but sometimes such13can backfire.The insight that curiosity can drive you to do14things is a prof ound one.Unhealthy curiosity is possible to15,however.In a final experiment,partici pants who were encouraged to16how they would feel after viewing an unpleasant picture were less likely to17to see such an image.These results suggest that imagining t he18of following through on one's curiosity ahead of time can help determine19it is worth the endeavor.Thinking about long-term20is key to reducing the possible nega tive effects of curiosity."Hsee says.In other words,don't read online comments.1.A.resolve B.protect C.discuss D.ignore2.A.refuse B.wait C.seek D.regret3.A.rise st C.mislead D.hurt4.A.alert B.tie C.expose D.treat5.A.message B.trial C.review D.concept6.A.remove B.weaken C.deliver D.interrupt7.A.Unless B.If C.Though D.When8.A.happen B.continue C.disappear D.change9.A.rather than B.such as C.regardless of D.owing to10.A.disagree B.forgive C.forget D.discover11.A.pay B.marriage C.food D.schooling12.A.begin with B.rest on C.learn from D.lead to13.A.withdrawal B.inquiry C.persistence D.diligence14.A.self-destructive B.self-reliant C.self-evident D.self-deceptive15.A.resist B.define C.replace D.trace16.A.predict B.overlook C.design D.conceal17.A.remember B.choose C.promise D.pretend18.A.relief B.plan C.outcome D.duty19.A.whether B.why C.where D.how20.A.limitations B.investments C.strategies D.consequences1.A解析:句首作者提出疑问,“为什么人们会读互联网的负面评论和明显很让人伤心的其它事情呢?”随后作者给出答案,“因为人们都有___不确定性的内在需求”。

[A]解决[B]保护[C]讨论[D]忽视,根据动宾搭配关系,解决不确定性搭配合理。

2.C解析:本题考查动介词搭配。

根据原文语境,需要选择一个动词和后面的“to”连用。

[A]拒绝做...[B]等待做...[C]寻求,力求做...[D]后悔做...结合文意“人们要___满足他们的好奇心”来判断,正选为[C]寻求,力求做。

3.D解析:根据原文语境,“painful,uncertainty”均为消极词汇。

4.C解析:固定搭配考查。

根据原文语境,考查短语____sb to sth意为“让某人承受某事”。

因此,C选项为正选。

5.B解析:根据上文,第二段句首提到in a series of four experiments,说明是在“实验”的语境。

结合四个选项,[A]信息[B]实验[C]复习[D]观念,只有B选项和段落语境相符合。

因此为正选。

6.C解析:动宾搭配。

结合语境,“当点击的时候,一半的钢笔会____电流。

”根据动宾搭配,本题需要一个动词来搭配电流,考查四个选项,[A]移除[B]削弱[C]传递[D]打扰A选项更符合语境。

7.D解析:时间状语的考查。

结合语境,“___被独自留在房间,学生会....”,因此,这是一个非常明显的时间状语从句。

正选为D.8.A解析:动词辨析。

结合原文语境,由who引导的定语从句修饰前面的学生,而在定语从句中,又出现由what引导的宾语从句。

结合宾语从句的含义,“知道接下来会发生什么”更符合语境。

9.B解析:结合语境,后面语境为并列关系,因此此题应填举例子。

B为正选。

10.D解析:Discover与上文中的Curiosity相对应。

11C解析:本词与后文的Basic drives的详细说明。

与shelter一样都属于人类的基本需求。

12D解析:破折号的内容是对前文instinct的解释。

说明这种本能能够促进新的科学发展,属于因果关系。

13.B解析:跟前文的drives相对应。

14.A解析:本题与前文的backfire相对应,都属于贬义词。

15.A解析:从后文的试验中,参与者应该被鼓励参与,因此跟前文的坚持相对应。

16.A解析:通过后文的after能看出这个事情并没有发生,因此填预测。

17.B解析:动宾搭配。

18:C解析:of引导的后置定语。

由一个人的好奇心所带来的结果。

19:A解析:whether引导宾语从句。

20:D解析:关联对应,对应18题的outcome.SectionⅡReading ComprehensionPart ADirections:Read the following four texts.Answer the questions below each text by choosing A,B,C or D.Mark your answers on the ANSWER SHEET.(40points)Text1It is curious that Stephen Koziatek feels almost as though he has to justify his efforts to give his students a better future.Mr.Koziatek is part of something pioneering.He is a teacher at a New Hampshire high school where learning is not something of books and tests and mechanical memorization,but practical.When did it become accepted wisdom that students should be able to name the13th president of the United States but be utterly overwhelmed by a broken bike chain?As Koziatek knows,there is learning in just about everything.Nothing is necessarily gained by forcing students to learn geometry at a graffitied desk stuck with generations of discarded chewing gum.They can also learn geometry by assembling a bicycle.But he’s also found a kind of insidious prejudice.Working with your hands is seen as almost a mark of inferiority.Schools in the family of vocational education“have that stereotype,that it’s for kids who can’t make it academically,”he says.On one hand,that viewpoint is a logical product of America’s evolution. Manufacturing is not the economic engine that it once was.The job security that the US economy once offered to high school graduates has largely evaporated.More education is the new principle.We want more for our kids,and rigitfully so.But the headlong push into bachelor’s degrees for all-and the subtle devaluing of anything less-misses an important point:That’s not the only thing the American economy needs.Yes,a bachelor’s degree opens more doors.But even now,54percent of the jobs in the country are middle-skill jobs,such as construction and high-skill manufacturing.But only44percent of workers are adequately trained.In other words,at a time when the working class has turned the country on its political head,frustrated that the opportunity that once defined America is vanishing, one obvious solution is staring us in the face.There is a gap in working-class jobs,but the workers who need those jobs most aren’t equipped to do them.Koziatek’s Manchester School of Technology High School is trying to fill that gap.Koziatek’s school is a wake-up call.When education becomes one-size-fits-all,it risks overlooking a nation’s diversity of gifts.21.A broken bike chain is mentioned to show students’lack of______.A.mechanical memorizationB.academic trainingC.practical abilityD.pioneering spirit22.There exists the prejudice that vocational education is for kids who______.A.are financially disadvantagedB.are not academically successfulC.have a stereotyped mindD.have no career motivation23.We can infer from Paragraph5that high school graduates______.A.are entitled to more“educational privilegesB.are reluctant to work in manufacturinged to have more job opportunitiesed to have big financial concerns24.The headlong push into bachelor’s degrees for all_____.A.helps create a lot of middle-skill jobsB.may narrow the gap in working-class jobsC.is expected to yield a better-trained workforceD.indicates the overvaluing of higher education25.The author’s attitude toward Koziatek’s school can be described as_____.A.supportiveB.disappointedC.tolerantD.cautious21.答案C practical ability这是一道细节题,根据题干关键词可定位至第二段最后一句话,意思是”什么时候这种观点变得可接受了呢?学生应该能够说出美国第十三任总统的名字,但是却完全对坏了的自行车链束手无策”。

相关主题