沪教版牛津上海五年级下册英语阅读理解题及答案解析一、阅读理解1.阅读理解阅读理解I am going to have a busy weekend! On Saturday, I'm going to clean my room and do homework. Then, in the evening, I'm going to the supermarket with my mother. On Saturday, I'm going to the bookstore on foot. I'm going to buy some books. Then, I'm going to go home and read the new books. In the evening, I'm going to watch TV. That will be fun!阅读短文判断正误(1)On Saturday, I'm going to clean my room and do homework.(2)I 'm going to the supermarket with my mother.(3)I'm going to go to the library and read the new books.(4)I'm going to play football on Saturday.(5)I'm going to watch TV in the evening.【答案】(1)1(2)1(3)0(4)0(5)1【解析】【分析】大意:短文讲述了我周末都做了什么事情。
(1)句意:星期六,我要打扫房间,做家庭作业。
根据 On Saturday, I'm going to clean my room and do homework. 可知星期六,我要打扫房间做家庭作业。
故答案为正确。
(2)句意:我要和妈妈一起去超市。
根据 Then, in the evening, I'm going to the supermarket with my mother. 可知我要和妈妈一起去超市,故答案为正确。
(3)句意:我要去图书馆读新书。
根据 I'm going to buy some books. Then, I'm going to go home and read the new books. 可知我去书店买一些书,然后回家看新书,故答案为错误。
(4)句意:星期六我要去踢足球。
根据短文,可知星期六我没有去踢足球,故答案为错误。
(5)句意:我晚上要看电视。
根据 In the evening, I'm going to watch TV. 可知我晚上要看电视,故答案为正确。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
2.阅读理解阅读理解I love autumn because I love the falling leaves in autumn. They cover the ground with golden yellow. When you walk on them, they rustle (沙沙响) under your feet, just as if they are singing to you.I know trees get ready for their next year's work by doing this, so I enjoy them without any sad feelings. The fields in autumn are fruity. People are easy to have good mood in a harvest (丰收的) season. So can't autumn sights bring happiness to us as well?阅读短文判断正误(1)I like the leaves in fall.(2)The fields in autumn are fruity.(3)Autumn is a season for grow.(4)The green leaves cover the ground.(5)The autumn sights bring happiness.【答案】(1)1(2)1(3)0(4)0(5)1【解析】【分析】大意:短文讲述了秋天的样子,收获的季节。
(1)句意:我喜欢秋天的树叶。
根据I love autumn because I love the falling leaves in autumn. 可知我喜欢秋天的落叶,故答案为正确。
(2)句意:秋天的田野结出果实。
根据The fields in autumn are fruity. 可知秋天的田野结满了果实,故答案为正确。
(3)句意:秋天是生长的季节。
根据 People are easy to have good mood in a harvest season. 可知秋天是收获的季节,故答案为错误。
(4)句意:绿叶覆盖地面。
根据 They cover the ground with golden yellow. 可知金黄色叶子覆盖地面,故答案为错误。
(5)句意:秋景带来幸福。
根据 So can't autumn sights bring happiness to us as well? 可知秋景带来幸福,故答案为正确。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
3.阅读理解阅读短文判断正误Our classroom is bright and clean. But it is not big. There are twenty-three desks and chairs in it. They are new. There's a big desk in front of the classroom. It's for our teachers. There are five pictures on the right wall. There's a map of the world and a map of China on the left wall.Near the window there's a bookshelf. There are many books on it. Our class-room is very nice. We have lessons here. We like our classroom.(1)In the living room there is a table and seven chairs.(2)There are some pictures on the wall.(3)There's a map of the world and a map of China on the right wall.(4)There are twenty-three desks and chairs in it.(5)Near the window there's a bookshelf.【答案】(1)0(2)1(3)0(4)1(5)1【解析】【分析】大意:短文讲述了我们的教室的样子。
(1)句意:客厅里有一张桌子和七把椅子。
根据 Our classroom is bright and clean. But it is not big. There are twenty-three desks and chairs in it. 可知教室里面有二十三张桌椅,故答案为错误。
(2)句意:墙上有一些图片。
根据 There are five pictures on the right wall. There's a map of the world and a map of China on the left wall. 可知墙上有一些图片,故答案为正确。
(3)句意:右墙上有世界地图和中国地图。
根据There's a map of the world and a map of China on the left wall. 可知左墙上有世界地图和中国地图,故答案为错误。
(4)句意:里面有二十三张桌椅。
根据There are twenty-three desks and chairs in it. 可知里面有二十三张桌椅,故答案为正确。
(5)句意:靠近窗户有一个书架。
根据 Near the window there's a bookshelf. 可知靠近窗户有一个书架,故答案为正确。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
4.阅读理解阅读短文,判断下列句子正误。
There are four people in Sam's family. They are Father, Mother, Lily and Sam. Next Sunday they will have a holiday. Sam's father wants to see the Great Wall. But his mother wants to go swimming in Qingdao. Sam and Lily are pupils. Lily wants to do her homework at home. What about Sam? He wants to see the Sea World in Sanya. They don't know where they are going.(1)There are five people in Sam's family.(2)Sam's father wants to see the Great Wall.(3)Sam's mother wants to go swimming in Sanya.(4)Lily wants to see the Sea World in Sanya.【答案】(1)0(2)1(3)0(4)0【解析】【分析】大意:短文讲述了山姆一家人4口人,每人都想要去自己想要地方旅游。