沪教版牛津上海小学五年级下册英语阅读理解含答案(2)解析一、阅读理解1.阅读理解根据短文内容判断句子正误。
I'm John. Jack is my friend. He can play football well. It is winter now. I like making a snowman with him. I can make a snowman well. Kenny is my little sister .She is watching TV with mum in the warm room. I say to Kenny, "Kenny, let's make a snowman outside." Kenny says, "No, I can't make a snowman. I like watching TV in the room with mum."(1)Jack is John's brother.(2)Jack can make a snowman well.(3)John likes watching TV in the room.(4)Kenny can't make a snowman.(5)Kenny is John's sister.【答案】(1)0(2)0(3)0(4)1(5)1【解析】【分析】大意:短文讲述了约翰,他的朋友杰克和约翰的妹妹。
(1)句意:杰克是约翰的兄弟。
根据 I'm John. Jack is my friend. 可知杰克是约翰的朋友,故答案为错误。
(2)句意:杰克能很好地堆雪人。
根据I can make a snowman well. 可知约翰很会堆雪人,故答案为错误。
(3)句意:约翰喜欢在房间里看电视。
根据 I like watching TV in the room with mum. 可知肯尼喜欢在房间里看电视,故答案为错误。
(4)句意:肯尼不会堆雪人。
根据 Kenny says, "No, I can't make a snowman. I like watching TV in the room with mum." 可知肯尼不会堆雪人,故答案为正确。
(5)句意:肯尼是约翰的妹妹。
根据 Kenny is my little sister . 可知肯尼是约翰的妹妹,故答案为正确。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
2.阅读理解阅读短文,判断正误Many years ago, life was very different. There weren't any buses. We walked to work. We lived in a small house. We didn't have any televisions or telephones. We didn't have enough food. We didn't have new clothes. Now there are lots of buses and cars. We go to work by car. We have big new televisions. We watch TV every day. Everyone has a telephone. We wear new clothes. We are very happy now.(1)There were lots of buses many years ago.(2)We lived in a small house many years ago.(3)There weren't enough food many years ago.(4)Now we walk to work.(5)We are not very happy now.【答案】(1)0(2)1(3)1(4)0(5)0【解析】【分析】大意:短文讲述了许多年前与现在的生活是非常不同的。
(1)句意:很多年前有很多公共汽车。
根据Many years ago, life was very different. There weren't any buses. 可知很多年前没有很多公共汽车,故答案为错误。
(2)句意:很多年前我们住在一个小房子里。
根据 We lived in a small house. 可知很多年前我们住在一个小房子里,故答案为正确。
(3)句意:很多年前没有足够的食物。
根据We didn't have enough food. 可知很多年前没有足够的食物,故答案为正确。
(4)句意:现在我们步行去上班。
根据 We go to work by car. 可知现在我们开车去上班,故答案为错误。
(5)句意:我们现在不太高兴。
根据 We are very happy now. 可知我们现在很高兴,故答案为错误。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
3.阅读理解阅读理解What are the children doing?What are you doing, children? Oh, we are playing games. Look at Li Lei. He is throwing the frisby with Jim. What about the twins? They are flying kites. The kites are very nice. One like a bird, the other is like a plane. Li Tao is playing basketball with me. Han Mei and Ma Lin are singing an English song under a big tree.(1)_______are throwing a frisby.A. Li Lei and Li TaoB. The twinsC. Jim and Li LeiD. Jim and Li Tao(2)Han Mei is singing with _______.A. the twinsB. Ma LinC. some girlsD. an English boy (3)How many kites do the twins have?A. Zero.B. OneC. TwoD. Man y(4)The twins' kite are _______.A. like a bird.B. like a planeC. the sameD. very nice (5)_______Children are playing games now.A. EightB. SevenC. SixD. Fiv e【答案】(1)C(2)B(3)C(4)D(5)A【解析】【分析】文章大意,本文主要是介绍一些孩子们正在做的事情。
(1)根据Look at Li Lei. He is throwing the frisby with Jim.知李雷和吉姆正在扔飞盘,故答案为C。
(2)根据Han Mei and Ma Lin are singing an English song under a big tree.知寒梅和马琳正在大树下唱歌,故答案为B.(3)根据The kites are very nice. One like a bird, the other is like a plane.知有两个风筝,故答案为C。
(4)根据The kites are very nice. 知风筝很漂亮,故答案为D。
(5)根据文章人名知有Li Lei,Jim,Han Mei,Ma Lin,Li Tao,twins和我八个人,故答案为A。
【点评】考查阅读理解,浏览文章大意,理解问题意思,根据问题细读文章选择答案,注意细节和关键句。
4.阅读理解阅读理解。
Lingling, I am very happy you come to England. You can find information about English words in this dictionary. You can find train information from the computer. You can find information about the weather in this newspaper. You can find information about English history(历史) in this bookshop. You can find information about animals at the zoo. Wish you a good time in the UK!;in this newspaper;at the zoo 【解析】【分析】大意:建议主人公玲玲寻找信息的不同方法。
(1)根据You can find train information from the computer. 可知,可以从电脑上寻找火车信息。
故填写train information。
(2)根据You can find information about English history(历史) in this bookshop.可知,可以从这家书店寻找英国历史的信息。
故填写English history。
(3)根据You can find information about English words in this dictionary. 可知,可以从这本词典上寻找英文单词的信息。
故填写in this dictionary。
(4)根据You can find information about the weather in this newspaper.可知,可以从这张报纸上寻找关于天气的信息。
故填写in this newspaper。
(5)根据 You can find information about animals at the zoo. 可知,可以在这个动物园里寻找关于动物的信息。
故填写at the zoo。
【点评】考查阅读理解。
首先通读全文,理解大意。
其次阅读表格内容,根据关键句找出对应内容来填写。