大学英语四级篇章仔细阅读60篇篇章仔细阅读为两篇300~400词的多项选择题型的短文理解测试,每篇文章后有5个题目,要求考生从四个选项中选择符合原文和题干要求的答案。
该部分考查考生辨别和理解文章的中心思想和重要细节的能力,包括理解明确表达的概念或细节,理解隐含表达的概念或细节(如总结、判断、推论等),通过判断句子的交际功能(如请求、拒绝、命令等)来理解文章意思,理解文章的中心思想(如找出能概括全文的要点等),理解作者的观点和态度。
4.1大学英语四级篇章仔细阅读答题攻略一、命题考点及规律通过分析四级历年真题可以发现,篇章阅读在设置题目的时候,往往针对文中以下几个方面命题:1.强调处、绝对处、最高处、the only… 或only在句首做状语例:... When planes fall from the sky, as a Yemeni airliner did on its way to Comoros Islands in the India Ocean June 30, 2009, the black box is the best bet for identifying what went wrong. So when a French submarine (潜水艇) detected the device’s homing signal five days later, the discovery marked a huge step toward determining the cause of a tragedy in which 152 passengers were killed.(2010年6月)58. What information could be found from the black box on the Yemeni airliner?A) Data for analyzing the cause of the crash.B) The total number of passengers on board.C) The scene of the crash and extent of the damage.D) Homing signals sent by the pilot before the crash.【解析】该部分介绍了黑匣子在探寻也门客机坠毁原因上所起到的重大作用。
由the black box is the best bet for identifying what went wrong“黑匣子是确定飞机发生了什么问题的最佳选择”及下文determining the cause of a tragedy“决定悲剧产生的原因”可知,人们可以从也门飞机的黑匣子中找到其失事原因的数据,A 项正确。
2.举例处为了使观点更具说服力,作者会用举例来论证,通常由for example, such as, as, for instance, that is, to name a few, as follows等引导的短语或句子作为举例句,这些例子常是命题重点。
例子一般是和文章或段落中心紧密相关的,且常以“事实细节题”或“推理判断题”出现。
例:The study’s authors, Joanne Wood and John Lee of the University of Waterloo and Elaine Perunovic of the University of New Brunswick, begin by citing olderresearch showing that when people get feedback which they believe is overly positive, they actually feel worse, not better. If you tell your dim friend that he has the potential of an Einstein, you’re just underlining his faults.(2010年6月)64. What does the author mean by “... you’re just underlining his faults” (Line 4, Para. 3)?A) You are not taking his mistakes seriously enough.B) You are pointing out the errors he has committed.C) You are emphasizing the fact that he is not intelligent.D) You are trying to make him feel better about his faults.【解析】本句话中,underline his faults表面意思就是用线划出某人的过失,也就是强调某人所犯的错误。
结合前面的内容“... when people get feedback which they believe is overly positive, they actually feel worse, not better.”,因此文中应是表达:如果你对你不太聪明的朋友说,他有爱因斯坦的潜质,你恰恰是在强调他的缺点。
C项正确。
3.特殊标点处一些特殊的标点符号(如破折号、冒号、引号)处也是考点之一。
作者为了使论点更有依据,常会引用名人名言或重要发现等,即引号中的内容;而冒号、破折号等则是为了解释前面已经提到的对象。
这些考点多以“推理判断题”和“事实细节题”出现。
例:... Primarily, there’s the convenience promised by courses on the Net: you can do the work, as they say, in your pajamas. But figures indicate that the reduced effort results in a reduced commitment to the course.(2007年12月)59. Many students take Internet-based courses mainly because they can ______.A) earn their academic degrees with much less effortB) save a great deal on traveling and boarding expensesC) select courses from various colleges and universitiesD) work on the required courses whenever and wherever【解析】冒号之后的内容解释了网络课堂可以提供的便利,即“像他们说的,你可以穿着睡衣学习。
”可知学生不需要顾虑场合穿着等,随时可以学习,故选D 项。
4.转折处与强对比处文章的转折处以及强对比处也是出题的密集点之一,且常以“事实细节题”或“推理判断题”出现。
表示转折的标志词有:but, in fact, however, nevertheless等。
例:... By 1932, when nearly one-quarter of the workforce was unemployed, the divorce rate had declined by around 25% from 1929. But this doesn’t mean people were suddenly happier with their marriages. Rather, with incomes decreasing and insecure jobs, unhappy couples often couldn’t afford to divorce. They feared neither spouse could manage alone.(2012年6月)58. In the Great Depression many unhappy couples close to stick together because ______.A) starting a new family would be hardB) they expected things would turn betterC) they wanted to better protect their kidsD) living separately would be too costly【解析】文章先是提到离婚率下降,接着讲到“但这并不意味着人们对自己的婚姻突然感到幸福了,相反,收入下降以及工作不稳定,使得不幸福的夫妻可能离不起婚,因为他们担心离婚后双方各自无法维持生活。
”由此可以推断出D项,生活成本太高是他们不愿意离婚的原因。
5.主题句处主题句通常出现在段首或段尾处,且以“主旨大意题”、“观点态度题”的考查形式居多,但也会出现“事实细节题”等。
其标志词有in general, generally, in a word 等。
例:While the kinds of instruction offered in these programs will differ, DL usually signifies a course in which the instructions post syllabi, reading assignments, and schedules on Websites, and students send in their assignments by e-mail. Generally speaking, face-to-face communication with an instructor is minimized or eliminated altogether.(2007年12月)58. According to the passage, distance learning is basically characterized by______.A) a considerable flexibility in its academic requirementsB) the great diversity of students’ academic backgroundsC) a minimum or total absence of face-to-face instructionD) the casual relationship between students and professors【解析】题干中的basically与原文generally对应,故可以对应到“face-to-face communication with an instructor is minimized or eliminated altogether.”(与教师面对面的交流最小化或者完全取消。