【英语】阅读理解记叙文单元测试题(含答案)经典一、英语阅读理解记叙文(含答案详细解析)1.阅读理解Sitting among the cheering fans of the Chinese Women's Volleyball Team in Rio de Janeiro, a Polish fan caught a lot of attention. It is not because he is not Chinese, but because he has followed the team closely from the very beginningThe 60-year-old Jozef fell in love with the Chinese Women's Volleyball Team at the first sight when he watched the girls at the London Olympics on TV in 2012. The Polish man was crazy about the performances of the young team, especially by its core player Hui Ruoqi. Before that Jozef was a loyal fan of his home team﹣ the Polish men's volleyball.Since then, Jozef has become crazy about the team and has kept track of almost all their international competitions. Back in the 2013 Montreux Volley Masters of Switzerland, the Polishman, for the first time, came to cheer up for the team on site. He also drove all the way from Polandto Italy to lend support for the girls during the 2014 Women's World Volleyball Championship.The hardcore fan traveled hundreds of miles from Poland to Brazil, and booked tickets for allmatches of the Chinese Women's Volleyball. This time, Jozef was interviewed by TV and has been recognized by not just fans, but millions of Chinese TV audience.The" Polish grandpa" was a nickname given by Chinese volleyball fans. He has 18,000 followers on Sina Weibo, China's answer to Twitter, where Jozef has been sharing his obsession with Chinese internet users since 2013.(1)Why did Jozef get much attention?A. He was interviewed by Chinese TV.B. He is a famous and loyal Polish fan.C. He has supported the Chinese team from the start.D. He was sitting among the fans of the Chinese team.(2)When did Jozef first become interested in the Chinese Women's Volleyball Team?A. In 2012.B. In 2013.C. In 2014.D. In 2015.(3)How did Jozef come to Italy to support the Chinese Woomen's Volleyball Team?A. By carB. By busC. By bikeD. By plane(4)What can we learn from the passage?A. Jozef has already had millions of fans in Poland.B. Jozef has been a fan of his home team since 2012.C. Jozef first cheered up for the Chinese team on site in 2014.D. Jozef has followed most of the international matches of the Chinese team.(5)What has Jozef been doing on Sina Weibo?A. Giving support to the Polish teamB. Sharing his love for the Chinese teamC. Answering questions about playing volleyballD. Booking tickets for matches of the Chinese team【答案】(1)C(2)A(3)A(4)D(5)B【解析】【分析】文章大意:短文介绍了中国女排的铁杆球迷“波兰爷爷”。
他从一开始就密切关注球队现年60岁的乔泽夫在2012年伦敦奥运会的电视上看到这些女孩时,第一眼就爱上了中国女排。
波兰人对青年队的表现非常着迷,尤其是对其核心球员惠若奇的表现。
在2014年世界女子排球锦标赛上,他还从意大利的波兰多驱车前往支持这些女孩。
这位铁杆球迷从波兰到巴西旅行了数百英里,并预订了中国女排所有比赛的门票。
不仅得到了电视迷的认可,也得到了数以百万计的中国电视观众的认可。
他在新浪微博上有18000名粉丝,这是中国对Twitter的回应。
(1)细节理解题。
根据 It is not because he is not Chinese, but because he has followed the team closely from the very beginning这不是因为他不是中国人,而是因为他从一开始就密切关注球队。
可只是因为他从一开始就支持中国队,故答案选C。
(2)细节理解题。
根据The 60-year-old Jozef fell in love with the Chinese Women's Volleyball Team at the first sight when he watched the girls at the London Olympics on TV in 2012. 现年60岁的乔泽夫在2012年伦敦奥运会的电视上看到这些女孩时,第一眼就爱上了中国女排。
可知是从2012年开始,故答案选A。
(3)细节理解题。
根据He also drove all the way from Polandto Italy to lend support for the girls during the 2014 Women's World Volleyball Championship在2014年世界女子排球锦标赛上,他还从意大利的波兰多驱车前往支持这些女孩,可知是开车。
故答案选A。
(4)细节理解题。
根据and booked tickets for all matches of the Chinese Women's Volleyball. 并预定了中国女排所有比赛的门票。
可知乔泽夫跟踪了中国队的大部分国际比赛,故答案选D。
(5)细节理解题。
根据He has 18, 000 followers on Sina Weibo, China's answer to Twitter, where Jozef has been sharing his obsession with Chinese internet users since 2013. 他在新浪微博上有18000名粉丝,这是中国对Twitter的回应, 自2013年以来,Jozef一直在与中国网民分享他对Twitter的痴迷。
可知他在微博上分享他对中国队的爱,故答案选B。
【点评】考查阅读理解题,本文涉及到了细节理解题,细节理解体比较简单,可知直接从文章中找到答案。
2.阅读理解Earlier this year, China achieved a new milestone (里程碑) in space research. On January 3, 2019, Chang'e-4 became the first lunar probe (月球探测器) in history to successfully land on the far side of the moon.The Earth's gravity (重力) slows the moon's rotation (自转), matching it to the speed of its orbit (公转). Therefore, the far side of the moon is almost "dark" and has never been seen. It's this sense of the unknown that makes the far side of the moon such an interesting place for scientific and space research. Being blown by solar (太阳的) winds, the far side may have the special minerals (矿物质). For this reason, Chang'e-4 will study the effect of solar winds on the lunar surface and any mineral found by the spacecraft. Chang'e-4 is also carrying flower seeds, potatoes and silkworm eggs to see whether life is possible on the moon. If it is, then the moon will become a possible choice for space travel in the future.However, research of the "dark" side isn't easy. As the far side is blocked(阻断) off from us, radio noise coming off Earth is also blocked. This is why China's relay satellite (中继卫星)Queqiao was sent up in May, 2018. Thanks to Queqiao, the communication problem between Earth and Chang'e-4 has been well solved.Power supply (电源供应) is also a challenge to the task. Chang'e-4 gets energy from the sun through its solar panels. As we know, a lunar day has the length (长度) of 28 Earth days. After Chang'e-4 was sent up on December 8, 2018, it took the probe over 20 days to orbit the moon to be in a position to be able to land in moon daylight and use its solar panels.Luckily, everything goes well, Chang'e-4 has worked on the "dark" side for over 5 months. It has sent back many photos of the far side of the moon and has been used to carry out some scientific experiments.The New York Times used the word "groundbreaking" to praise the task and wrote that "it will offer help to the history and development of the moon".(1)When was Chang'e-4 sent up?A. In May, 2018.B. On December 8, 2018.C. On January 3, 2019.D. The passage doesn't tell us.(2)The main tasks of Chang'e-4 don't include _______________________.A. studying if life is possible on the moonB. studying the effect of solar winds on the lunar surfaceC. solving the communication problem between Earth and other probesD. researching any mineral found by the spacecraft(3)The meaning of the underlined word "groundbreaking" in the last paragraph is the closest to "________________".A. harmfulB. unpredictableC. riskyD. pioneering(4)According to the passage, which of the following statements is NOT true?A. Chang'e-4 has sent back many photos of the far side of the moon.B. A lunar day has the length of 28 Earth days.C. China's relay satellite Queqiao was sent up in order to offer power supply to probes.D. Chang'e-4 is the first lunar probe in history that has successfully landed on the "dark" side of the moon.【答案】(1)B(2)C(3)D(4)C【解析】【分析】文章大意:文章介绍了中国的嫦娥四号月球探测器,为我们讲述了嫦娥四号升空时间,什么时候在月球背面着陆,如何跟地球进行通讯联系等等。