当前位置:文档之家› 2020年江苏省苏州市中考英语试卷

2020年江苏省苏州市中考英语试卷

2020年江苏省苏州市中考英语试卷一、第一部分单项填空(共10小题;每小题1分,满分10分)请认真阅读下面各题,从题中所给的A.B、C.D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑.1.(1分)﹣Did you go on the Silk Road trip by train?﹣Yes.The train was great,just like a hotel_____wheels﹣it had all that I needed.()A.in B.at C.on D.by2.(1分)﹣Wow,you've made so much progress in drawing.﹣Thanks.I______two online courses this winter holiday.()A.took B.will take C.take D.was taking 3.(1分)﹣I don't really like big cities.﹣Neither do I.I feel much_____in the countryside.()A.free B.freer C.freest D.the freest4.(1分)The doctors and nurses managed_____the lives of patients,though they didn't have enough medicine.()A.save B.saving C.to save D.to saving5.(1分)I don't care how many words there are in your article,but the_____of it really matters.()A.ability B.size C.quality D.energy6.(1分)﹣Mum,why do I have to wash hands so many times a day?﹣For your health,you______be too careful.()A.can't B.shouldn't C.mustn't D.needn't7.(1分)﹣Tony,come over.What do the letters"KIT"mean in the text message?﹣Don't you know that,Amy?They_____"keep in touch".()A.search for B.ask for C.go for D.stand for8.(1分)Check what you have written_____you hand in your application form.()A.since B.before C.after D.while9.(1分)Kunqu Opera is_____thought to be one of the symbols of Suzhou.Don't miss it during your stay here.()A.hardly B.widely C.suddenly D.badly10.(1分)﹣Through 5G,people in two different cities can even "shake hands" on the same screen.﹣_________()A.What a mess!B.Don't mention it.C.With pleasure.D.Wonderful indeed.第二部分完形填空(共1小题;每小题10分,满分10分)请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A.B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑.11.(10分)A Swedish couple on holiday were traveling around Italy,and wanted to go to Capri.Capri is an island in the south of the country,(1)for its beautiful coastline anda popular tourist destination (目的地).The couple put their destination into their car 's GPS(全球定位系统),(2)they made a spelling mistake.They(3)typed CARPI instead of CAPRI.There is a real place called Carpi in Italy,but it is a small town in the(4)of the country.The couple followed the GPS directions.Although they were traveling to an island,it didn't(5)them that they didn't even cross a bridge or see the sea.When they arrived in Carpi,they went to the tourist office.They asked(6)they could go to the Blue Grotto,a well﹣known sea cave in Capri.Of course,the office worker there couldn't(7)them.He thought they wanted to go to a(8)called the Blue Grotto for dinner.When the man realized that the couple thought they were in Capri,he(9)their mistake.The couple got back into their car and started driving south.The office worker said,"They were(10),but not angry."It was a spelling mistake that took the couple 600 kilometres from their destination.(1)A.suitable B.useful C.good D.famous(2)A.and B.so C.or D.but(3)A.slowly B.carelessly C.patiently D.clearly(4)A.north B.south C.east D.west(5)A.satisfy B.relax C.worry D.touch(6)A.how B.where C.why D.what(7)A.refuse B.control C.doubt D.understand(8)A.museum B.restaurant C.station D.library(9)A.continued B.accepted C.explained D.repeated(10)A.interested B.surprised C.excited D.pleased第三部分阅读理解(共12小题;每小题6分,满分24分)请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A.B.C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑.12.(6分)Night Noodle MarketsHYPERLINK "http://www.niftynoodlesatnight.com.cn" www.niftynoodlesatnight.com.cn Dreaming of some fantastic family entertainment?The Night Noodle Markets could be just what you and your family are looking for.Tasty food.Delicious smell at the Night Noodle Markets.Enjoy the Asian﹣style street food.Great locations.Top outdoor dining at all the main squares of your city.Take a look at the menus on offer.Click on the icons below.Chinese Japanese Indian Malaysian Thai Vietnamese SingaporeanWhen?Monday to Saturday,5 pm to 11 pm.Where?Click HERE to find a Night Noodle Market in your city.Supported byDrinko Soft DrinksNifty NoodlesLocal councils(1)What is www.niftynoodlesatnight.com.cn?A.The name of the owner.B.The address of the website.C.A collection of food.D.The name of the markets.(2)When can people go to the markets?A.At 3 pm on Monday.B.At 11 am on Tuesday.C.At 9 pm on Sunday.D.At 10 pm on Thursday.(3)The main,purpose of the advertisement is to.A.encourage people to go and eat at the marketsB.tell people the features of delicious Asian foodC.ask people to choose the food pictures they likeD.introduce some supporting companies to people13.(6分)We all have our favourite music,films or books﹣but which are the most popular ever?The most popular album (音乐专辑)Thriller by Michael JacksonAt the time Jackson started writing his best﹣selling album Thriller,he hoped that his album would sell 50 million copies.He was wrong﹣it sold over ten million more than that.Even today around 130,000 copies are sold in the USA every year.The most popular classical musicBeethoven's Fifth SymphonyWhen Beethoven was alive,his Fifth Symphony wasn't his most popular piece of music.But now most people know the da da da dah introduction.In the 20th century,the first four notes (音符)were used by other musicians to make different types of music like hiphop and rock and roll.The most popular novelA Tale of Two CitiesMany people think the best﹣selling book of all time is one of the Harry Potter books.It's true that all the Harry Potter books together have sold about 450 million copies.But the most popular single novel is much older.A Tale of Two Cities was written by Charles Dickens in 1859 and has sold 250 million copies.The most popular________The Shawshank RedemptionThe Shawshank Redem ption,directed by Frank Darabontin 1994,didn't make much money at the cinema.It only became popular later on video,DVD and TV.It was based on a book by Stephen King,The writer sold the story for only a dollar.(1)The best word for the blank is.A.paintingB.filmD.sculpture(2)Which of the following is true?A.Thriller turned out to be more popular than Michael Jackson expected.B.The Fifth Sym phony was used in many other music forms by Beethoven.C.A Tale of Two Cities has sold more copies than all the Harry Potter books.D.The Sharwshank Redem ption made much money as soon as it came out.(3)Which section of a magazine is the passage probably from?A.Sports Time.B.Science Study.C.Culture World.D.Nature Watch.14.(6分)I think there are several reasons that suggest developing robots is a waste of money.In San Diego recently $ 325,000 was spent on inventing a robotic squirrel to do some scientific experiments.The research proved that squirrels are able to scare away snakes by wagging (摇动)their tails.Do you need a robotic squirrel to work this out?What about AIBO,a robotic pet,developed in Japan?In Japanese aibou means "buddy".These pets have been developed at huge cost mainly to provide entertainment.They've been used in movies and music videos.Universities have used them for educational purposes.However,in 2006 the company stopped producing these robotic pets in order to save money.Was it worth a lot of money?Then there's NAO,a robot which has been developed by a French company.Its main purpose is to make life easier for humans.It speaks 19 languages and has its own personality.It can tell children a story,help in the classroom or the home,or act as a companion to those people who need someone to be with.A fully developed one costs ﹩16,000.Is that value for money?Who can afford it anyway?There may be good reasons why it is worth developing robots,but so far I haven't thought of any.(1)What does the underlined word "companion" in Paragraph 4 mean in Chinese?B.机构C.对手D.伙伴(2)What is the true fact about the robots mentioned?A.The robotic squirrel is needed by every scientist to do some research.B.AIBO wasn't made any more because it only provided entertainment.C.A fully developed NAO may tell kids stories in different languages.D.All the three types of robots used to be produced at a very low cost.(3)What does the writer think of developing robots?A.It can help bring people a lot of fun.B.It has advantages in many ways.C.It may be useful but costs too much.D.It is worth a great deal of money.15.(6分)"This is John," said Mr Turner.The boy standing next to him was tall,with a friendly face.I noticed Adam and Chen give each other the thumbs (大拇指)up.That meant they were going to invite him to join the cool group.They smiled at him and he smiled back.Mr Turner always gave new students a buddy with the same hobbies as them.I was sure he wouldn't choose me.I wasn't one of the cool kids."Hyun,I want you to be John's buddy this term," said Mr Turner.Me?I couldn't believe my ears! Everyone in the class looked in my direction.Adam and Chen even looked unhappy.John walked over to my desk and sat down beside me.He smiled at me."Hello," he said in a confident voice."Hello,"I replied,not looking at him.All morning I could feel the boys in the cool group looking angrily at me,but John didn't seem to notice.Finally the bell rang for a break.I had butterflies in my stomach.I knew that Adam and Chen were going to make fun of me in front of John,and that John would decide that he'd rather be buddies with them.Sure enough,as soon as we got outside,Adam and Chen swaggered (大摇大摆地走)up to us."Mr Turner says you're a good basketball player,John,"said Adam."How'd you like to play with us at lunch break?Hyun doesn't know anything about basketball.""No thanks," said John."I'd rather play chess with Hyun,if he doesn't mind.Mr Turner says he's an excellent player."I was walking on air as John and I crossed the playground.I remembered the saying we learnt in class about not judging (判断)a book by its cover.I completely misjudged John.(1)The underlined "him" in Paragraph 1 refers to.A.AdamB.Mr TurnerC.ChenD.John(2)The sentence "I was walking on air…" in the last paragraph shows that the writer felt.A.happyB.nervousC.calmD.lonely(3)What can we learn from the story?A.Adam and Chen were not only cool but also friendly.B.Hyun realized appearance didn't always tell the truth.C.John didn't want to make friends with Hyun at first.D.Hyun was a cool kid and good at playing basketball.第四部分信息还原(共1小题;每小题5分,满分5分)根据对话内容,从对话后的选项中选出能填人空白处的最佳选项.选项中有两项为多余选项.16.(5分)A:Do you think the Olympics can change a city even after the Games finish?B:Oh,yes.They can really change a city and help the people who live there.A:(1)B:Yes,of course.One example is the Beijing Olympics.They built a new swimming centre.(2)A:A great example! Can the Games make money for a city?B:Sure.More people go to those cities even after the Games.(3)A:What about children?(4)B:Before the Games,many children preferred to play video games and watch TV.(5)A:It's really a big change.A.Tourists make money for a city.B.Can you give us an example?C.Now they begin to do more sports outside.D.Do you play a lot of sports?E.How can the Olympics change them?F.Many people think the Olympics cost a lot of money.G.Now it has become a popular place for people to visit.第五部分词汇检测(共10小题;每小题1分,满分10分)根据下列句子及所给汉语注释或通过上下文,在答题卡标有题号的横线上,写出空缺处各单词的正确形式.每空只写一词.17.(1分)The future is something we(创造),but not something we enter.18.(1分)Believe it or not,the two surveys have(相似的)results.19.(1分)Thank you for(警告)us not to swim here.20.(1分)The(秘密)of true friendship is to understand and to be understood.21.(1分)Shake the bottle well so that the milk(混合)with the tea.22.(1分)These(艺术家)design won an international award.23.(1分)In ancient times,food was(存储)up for winter.24.(1分)﹣I like to eat pizza and sweet food.I seldom have vegetables.﹣Your eating are not so good.You need to change them.25.(1分)﹣Where's Sam?I can't find him anywhere.﹣Oh,he has two weeks for a vacation.26.(1分)﹣Would you please tell me something about?﹣OK.My name is Simon.I am studying at Sunshine Middle School.第六部分句子翻译(共5小题;每小题3分,满分15分)将下列句子译成英语,并将所译句子写在答题卡标有题号的横线上.27.(3分)她多久整理一次卧室?28.(3分)不要开始这个项目,除非一切就绪.29.(3分)一个重要的案例将在这次会议上讨论.30.(3分)我想知道他们是否已经去过那家新的书店.31.(3分)那是如此漫长的一段旅程,每个人都筋疲力尽了.第七部分阅读表达(共1小题;(1)题1分,(2)题2分,(3)题3分,满分6分)请认真阅读下面短文,用英语回答短文后的问题,并将答案写在答题卡标有题号的横线上.32.(6分)Hi,Tom,Thanks for your message and I am glad that you wrote to me for ideas.I remember when I was learning English,I felt uncomfortable about speaking.I couldremember lots of words and knew grammar rules,but speaking was difficult.I now feel a lot more confident about speaking,so here are some ideas that I have taken from my own experience.Don' t worry about making mistakes.Other people will still know your meaning and they probably won't notice your mistakes.Use every chance you get to speak.For example,it's a good idea to use only English inclass and not to speak to your classmates in your own language.At home,you should also try practicing new words and grammar learnt in class.Think about extra speaking practice outside the classroom.You can join a conversation group,such as the chat groups in the study centre.They are free to join.Practice speaking online.There are lots of websites where you can communicate with someone from all around the world.I hope this helps you and please come to me if you have other problems.Best wishes,Eliza(1)How many suggestions does Eliza offer?(2)What is Tom's problem when he is learning English?(3)If you are Tom,will you take Eliza's suggestions?Why or why not?第八部分书面表达(共1题;满分20分)33.(20分)下周一些英国学生将来你校交流学习,他们想了解你校各个俱乐部的情况.假定你是林涛,是学校绿色星球俱乐部的负责人,请你根据你们俱乐部的海报内容,用英语写一篇发言稿来作介绍.绿色星球俱乐部JOIN US!时间:每周五下午活动:◆DIY工作坊﹣﹣旧物改造(旧衣服、旧木头…)◆志愿者工作﹣﹣分发环保传单、宣传绿色生活帮助垃圾分类、清理公园街道…注意:1.词数90左右.开头和结尾已为你写好,不计入总词数;2.文中须包括所有要点,每个要点可适当发挥,使文章连贯、通顺;3.文中不得提及真实的大名、校名等相关信息.参考词汇:workshop n.工作坊Welcome to our school.I'm Lin Tao.I' m glad to introduce our Green Planet Club to you._______________.Let's work together for a green planet.Thank you!参考答案与试题解析一、第一部分单项填空(共10小题;每小题1分,满分10分)请认真阅读下面各题,从题中所给的A.B、C.D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑.1.(1分)﹣Did you go on the Silk Road trip by train?﹣Yes.The train was great,just like a hotel_____wheels﹣it had all that I needed.()A.in B.at C.on D.by【解答】A.in在里面B.at在…C.on在上面D.by被.根据The train was great,just like a hotel_____wheels﹣it,可知火车车厢在车轮上面.故选:C.2.(1分)﹣Wow,you've made so much progress in drawing.﹣Thanks.I______two online courses this winter holiday.()A.took B.will take C.take D.was taking【解答】根据this winter holiday,可知时态是一般过去时,用动词过去式.故选:A.3.(1分)﹣I don't really like big cities.﹣Neither do I.I feel much_____in the countryside.()A.free B.freer C.freest D.the freest【解答】根据I feel much_____in the countryside,可知是指在农村我感觉更自由.much 修饰比较级.故选:B.4.(1分)The doctors and nurses managed_____the lives of patients,though they didn't have enough medicine.()A.save B.saving C.to save D.to saving【解答】句子考查manage to do sth表示设法做某事.故选:C.5.(1分)I don't care how many words there are in your article,but the_____of it really matters.()A.ability B.size C.quality D.energy【解答】ability能力,size尺码,quality质量,energy能量;根据前句句意"我不在乎你的文章里有多少单词"和语法可知,后句为"但它的质量真的很重要",要填"质量",其它选项语意不通.故选:C.6.(1分)﹣Mum,why do I have to wash hands so many times a day?﹣For your health,you______be too careful.()A.can't B.shouldn't C.mustn't D.needn't【解答】can't不能,不可能,shouldn't应该,mustn't禁止,needn't不必;根据前句句意"妈妈,为什么我一天要洗手这么多次"和语法可知,后句为"为了你的健康,你再小心也不为过",要填"不能",其它选项语意不通.故选:A.7.(1分)﹣Tony,come over.What do the letters"KIT"mean in the text message?﹣Don't you know that,Amy?They_____"keep in touch".()A.search for B.ask for C.go for D.stand for【解答】search for搜索.ask for请求.go for挑选.stand for代表.根据KIT及keep in touch"保持联系"可知,应该是"代表"stand for.故选:D.8.(1分)Check what you have written_____you hand in your application form.()A.since B.before C.after D.while【解答】since自从…以来,既然;before在…之前;after在…之后;while当…时,然而.根据句意"___交申请表检查一下你所写的."可知,before符合句意,表示在交申请表之前检查一下你所写的.故选:B.9.(1分)Kunqu Opera is_____thought to be one of the symbols of Suzhou.Don't miss it during your stay here.()A.hardly B.widely C.suddenly D.badly【解答】hardly几乎不;widely广泛地;suddenly突然;badly严重地,非常.根据句意"昆曲被___认为是苏州的象征之一,在这里逗留期间千万不要错过."可知,widely符合句意.故选:B.10.(1分)﹣Through 5G,people in two different cities can even "shake hands" on the same screen.﹣_________()A.What a mess!B.Don't mention it.C.With pleasure.D.Wonderful indeed.【解答】What a mess! 真是一团糟!Don't mention it.别提了.With pleasure很愿效劳.Wonderful indeed.真是太棒了.根据Through 5G,people in two different cities can even "shake hands" on the same screen."通过5G,两个不同城市的人们甚至可以在同一个屏幕上‘握手'".可知,应该说"真是太棒了".故选:D.第二部分完形填空(共1小题;每小题10分,满分10分)请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A.B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑.11.(10分)A Swedish couple on holiday were traveling around Italy,and wanted to go to Capri.Capri is an island in the south of the country,(1)D for its beautiful coastline and a popular tourist destination (目的地).The couple put their destination into their car 's GPS(全球定位系统),(2)D they made a spelling mistake.They(3)B typed CARPI instead ofCAPRI.There is a real place called Carpi in Italy,but it is a small town in the(4)A of the country.The couple followed the GPS directions.Although they were traveling to an island,it didn't(5)C them that they didn't even cross a bridge or see the sea.When they arrived in Carpi,they went to the tourist office.They asked(6)A they could go to the Blue Grotto,a well﹣known sea cave in Capri.Of course,the office worker there couldn't(7)Dthem.He thought they wanted to go to a(8)B called the Blue Grotto for dinner.When the man realized that the couple thought they were in Capri,he(9)C their mistake.The couple got back into their car and started driving south.The office worker said,"They were(10)B,but not angry."It was a spelling mistake that took the couple 600 kilometres from their destination.(1)A.suitable B.useful C.good D.famous(2)A.and B.so C.or D.but(3)A.slowly B.carelessly C.patiently D.clearly(4)A.north B.south C.east D.west(5)A.satisfy B.relax C.worry D.touch(6)A.how B.where C.why D.what(7)A.refuse B.control C.doubt D.understand (8)A.museum B.restaurant C.station D.library(9)A.continued B.accepted C.explained D.repeated(10)A.interested B.surprised C.excited D.pleased【解答】(1)D.形容词辨析.A合适的;B有用的;C好的;D著名的;根据后面its beautiful coastline and a popular tourist destination 美丽的海岸线和受欢迎的旅游目的地,应该是因这些而出名,famous for因…而闻名,故答案是D.(2)D.连词辨析.A和;B所以;C或者;D但是;根据上句输入导航,这里they made a spelling mistake.犯了拼写错误,可知表转折关系,故答案是D.(3)B.副词辨析.A慢;B粗心;C耐心地;D清楚地;根据typed CARPI instead of CAPRI 可知是粗心地把CARPI输成CAPRI,故答案是B.(4)A.形容词辨析.A北;B南;C东;D西;根据下文The couple got back into their car and started driving south.这对夫妇回到车里,开始向南行驶及语境,可知是北部的一个小镇,故答案是A.(5)C.动词辨析.A满足;B放松;C担心;D触摸;根据语境,应该是虽然他们是去一个岛上旅行,但他们并不担心他们甚至没有过桥,也没有看到大海,故答案是C.(6)A.疑问词辨析.A怎样;B哪儿;C为什么;D什么;根据语境,可知是问路,这里They asked(6)they could go to the Blue Grotto,应该是怎么去Blue Grotto,故答案是A.(7)D.动词辨析.A拒绝;B控制;C怀疑;D理解;根据下文He thought they wanted to go to a(8)called the Blue Grotto for dinner.以为想去吃午饭,可知没理解他们的意思,故答案是D.(8)B.名词辨析.A博物馆;B饭店;C位置;D图书馆;根据He thought they wanted to go to a(8)called the Blue Grotto for dinner.后面说吃午饭,可知应该是去饭店,故答案是B.(9)C.动词辨析.A继续;B接受;C解释;D重复;根据When the man realized that the couple thought they were in Capri,当他意识到这对夫妇以为他们在Capri,应该是他解释了他们的错误,故答案是C.(10)B.形容词辨析.A感兴趣的;B惊奇的;C兴奋的;D高兴的;根据后面but not angry但没有生气,可知应该是很惊奇,故答案是B.第三部分阅读理解(共12小题;每小题6分,满分24分)请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A.B.C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑.12.(6分)Night Noodle MarketsHYPERLINK "http://www.niftynoodlesatnight.com.cn" www.niftynoodlesatnight.com.cn Dreaming of some fantastic family entertainment?The Night Noodle Markets could be just what you and your family are looking for.Tasty food.Delicious smell at the Night Noodle Markets.Enjoy the Asian﹣style street food.Great locations.Top outdoor dining at all the main squares of your city.Take a look at the menus on offer.Click on the icons below.Chinese Japanese Indian Malaysian Thai Vietnamese SingaporeanWhen?Monday to Saturday,5 pm to 11 pm.Where?Click HERE to find a Night Noodle Market in your city.Supported byDrinko Soft DrinksNifty NoodlesLocal councils(1)What is www.niftynoodlesatnight.com.cn?BA.The name of the owner.B.The address of the website.C.A collection of food.D.The name of the markets.(2)When can people go to the markets?DA.At 3 pm on Monday.B.At 11 am on Tuesday.C.At 9 pm on Sunday.D.At 10 pm on Thursday.(3)The main,purpose of the advertisement is to A.A.encourage people to go and eat at the marketsB.tell people the features of delicious Asian foodC.ask people to choose the food pictures they likeD.introduce some supporting companies to people【解答】(1)B.细节理解题.根据"HYPERLINK "http://www.niftynoodlesatnight.com.cn"www.niftynoodlesatnight.com.cn"可知www.niftynoodlesatnight.com.cn是网站的地址,故选B.(2)D.细节理解题.根据"Monday to Saturday, 5 pm to 11 pm."可知星期四晚上10点可以去夜市.故选D.(3)A.主旨归纳题.根据"Dreaming of some fantastic family entertainment?The Night Noodle Markets could be just what you and your family are looking for."可知广告的主要目的是鼓励人们去市场吃饭.故选A.13.(6分)We all have our favourite music,films or books﹣but which are the most popular ever?The most popular album (音乐专辑)Thriller by Michael JacksonAt the time Jackson started writing his best﹣selling album Thriller,he hoped that his album would sell 50 million copies.He was wrong﹣it sold over ten million more than that.Even today around 130,000 copies are sold in the USA every year.The most popular classical musicBeethoven's Fifth SymphonyWhen Beethoven was alive,his Fifth Symphony wasn't his most popular piece of music.But now most people know the da da da dah introduction.In the 20th century,the first four notes (音符)were used by other musicians to make different types of music like hiphop and rock and roll.The most popular novelA Tale of Two CitiesMany people think the best﹣selling book of all time is one of the Harry Potter books.It's true that all the Harry Potter books together have sold about 450 million copies.But the most popular single novel is much older.A Tale of Two Cities was written by Charles Dickens in 1859 and has sold 250 million copies.The most popular________The Shawshank RedemptionThe Shawshank Redem ption,directed by Frank Darabontin 1994,didn't make much money at the cinema.It only became popular later on video,DVD and TV.It was based on a book by Stephen King,The writer sold the story for only a dollar.(1)The best word for the blank is B.A.paintingB.filmC.poemD.sculpture(2)Which of the following is true?AA.Thriller turned out to be more popular than Michael Jackson expected.B.The Fifth Sym phony was used in many other music forms by Beethoven.C.A Tale of Two Cities has sold more copies than all the Harry Potter books.D.The Sharwshank Redem ption made much money as soon as it came out.(3)Which section of a magazine is the passage probably from?CA.Sports Time.B.Science Study.C.Culture World.D.Nature Watch.【解答】1.B.推理判断题,根据文章开头We all have our favourite music,films or books ﹣but which are the most popular ever?提出问题:我们都有自己最喜欢的音乐、电影或书籍,但哪一种最受欢迎呢?下文围绕our favourite music,films or books进行介绍,前面三个介绍了最受欢迎的音乐和小说,由此可知:第四部分应该介绍最受欢迎的电影,故选:B.2.A.推理判断题,根据The most popular album部分Thriller,he hoped that his album would sell 50 million copies.He was wrong﹣it sold over ten million more than that.Even today around 130,000 copies are sold in the USA every year.可知:他希望他的专辑能卖出5000万张,但他错了﹣﹣它的销量超过了1000万张,即使到了今天,美国每年也卖出13万张左右.由此可知:Thriller这张专辑比迈克尔•杰克逊预期的更受欢迎.故选:A.3.C.推理判断题,选项A是体育时间;选项B是科学学习;选项C文化世界,选项D 自然观察.结合短文可知:这篇短文主要介绍了最受欢迎的音乐专辑﹣﹣﹣迈克尔•杰克逊的《Thriller》;最受欢迎的古典音乐﹣﹣﹣﹣贝多芬的《第五交响曲》;最受欢迎的小说﹣﹣﹣查尔斯•狄更斯的《双城记》;最受欢迎的电影﹣﹣﹣《肖申克的救赎》.由此可知这篇短文可能出现在文化世界部分,故选:C.14.(6分)I think there are several reasons that suggest developing robots is a waste of money.In San Diego recently $ 325,000 was spent on inventing a robotic squirrel to do some scientific experiments.The research proved that squirrels are able to scare away snakes by wagging (摇动)their tails.Do you need a robotic squirrel to work this out?What about AIBO,a robotic pet,developed in Japan?In Japanese aibou means "buddy".These pets have been developed at huge cost mainly to provide entertainment.They've been used in movies and music videos.Universities have used them for educational purposes.However,in 2006 the company stopped producing these robotic pets in order to save money.Was it worth a lot of money?Then there's NAO,a robot which has been developed by a French company.Its main purpose is to make life easier for humans.It speaks 19 languages and has its own personality.It can tell children a story,help in the classroom or the home,or act as a companion to those people who need someone to be with.A fully developed one costs ﹩16,000.Is that value for money?Who can afford it anyway?There may be good reasons why it is worth developing robots,but so far I haven't thought of any.(1)What does the underlined word "companion" in Paragraph 4 mean in Chinese?DA.公司B.机构C.对手D.伙伴(2)What is the true fact about the robots mentioned?CA.The robotic squirrel is needed by every scientist to do some research.B.AIBO wasn't made any more because it only provided entertainment.C.A fully developed NAO may tell kids stories in different languages.D.All the three types of robots used to be produced at a very low cost.(3)What does the writer think of developing robots?CA.It can help bring people a lot of fun.B.It has advantages in many ways.C.It may be useful but costs too much.D.It is worth a great deal of money.【解答】(1)D.词语理解题.根据段落4to those people who need someone to be with那些需要陪伴的人,可知此处讲或者成为那些需要陪伴的人的伴侣,companion指代伙伴,故选D.(2)C.细节理解题.根据段落4Then there's NAO,a robot which has been developed bya French company.Its main purpose is to make life easier for humans.It speaks 19 languagesand has its own personality.It can tell children a story,可知NAO可以用不同语言向孩子讲故事,故选C.(3)C.细节理解题.根据段落1 I think there are several reasons that suggest developing robots is a waste of money,结合文章内容,可知文章主要讲述了机器人价格太高,难以负担起,故选C.15.(6分)"This is John," said Mr Turner.The boy standing next to him was tall,with a friendly face.I noticed Adam and Chen give each other the thumbs (大拇指)up.That meant they were going to invite him to join the cool group.They smiled at him and he smiled back.Mr Turner always gave new students a buddy with the same hobbies as them.I was sure he wouldn't choose me.I wasn't one of the cool kids."Hyun,I want you to be John's buddy this term," said Mr Turner.Me?I couldn't believe my ears! Everyone in the class looked in my direction.Adam and Chen even looked。

相关主题