当前位置:文档之家› 中考英语 英语 任务型阅读理解(附答案)100

中考英语 英语 任务型阅读理解(附答案)100

中考英语英语任务型阅读理解(附答案)100一、英语任务型阅读1.根据短文内容列要点。

There are many things that you should be careful with when you are alone at home. Read the following situations to protect yourself.Keep the door locked when you are alone at home. Many people think it's the best way to protect themselves.Keep a list of phone numbers to call for help- such as 110, or a neighbour's number.Be careful with the electrical appliances(电器). If you don't know how to use them, ask your parents. Make a safety check before going to sleep.(Look through the keyhole when you hear the doorbell. If there are strangers, ask "Who's that?" with the door locked and say "Come back later." Don't tell them that your parents are away. Say "Mum's having a shower." or "Dad's having a sleep.Here's some information about how to ________ at home. Keep the door ________ when you're alone at home. To call for help, keep a list of ________. Before going to sleep, make a ________ of the electrical appliances. When you talk to strangers, ask "Who's that?" with the door locked and don't say your parents are ________.【答案】 protect yourself;locked;phone numbers;safety check;away【解析】【分析】主要讲了独自在家时怎样自我保护。

(1)根据Read the following situations to protect yourself.可知是讲了怎样在家保护自己,how to do sth.,怎样做某事,固定搭配,故填protect yourself。

(2)根据Keep the door locked when you are alone at home.可知独自在家时保持门锁着,故填locked。

(3)根据Keep a list of phone numbers to call for help- such as 110, or a neighbour's number.可知保存一系列电话号码来寻求帮助,故填phones numbers。

(4)根据Make a safety check before going to sleep.可知睡觉前做好安全检查,故填safety check。

(5)根据Don't tell them that your parents are away.可知不要告诉他们你的父母离开了,be away离开,故填away。

【点评】考查任务型阅读,首先读懂题意,然后从文中仔细寻找答案。

2.根据短文内容,回答下列问题。

The Shanghai Disney Resort is different from others in the world. It opened on June 16th, 2016. The resort is in Pudong, Shanghai and it is the first Disney resort on the Chinese Mainland. Shanghai Disney Resort has changed the classicMain Street USA to a Mickey Avenue. Main Street USA was designed by Walt Disney himself. For 60 years, it has been the main entry(人口) of Disney theme parks in the world. However, the designers(设计者) of the Shanghai resort think there should be something new. So the designers create the Mickey Avenue.On Mickey Avenue, Mickey Mouse and his friends will greet the visitors. Visitors can hug and take photos with Mickey Mouse and his friends. There are also many shops along the avenue. It is the largest part for visitors to buy gifts in the theme park. During the day, there will be Mickey's Story-book Express(专列). There will be firework shows at night, the designers hope visitors can enjoy themselves.(1)Why do the designers create the Mickey Avenue? (不超过8个词)(2)When will visitors see firework shows? (不超过2个词)(3)What's the best title for the passage? (不超过3个词)【答案】(1)Because they think there should be something new.(2)At night.(3)The Mickey Avenue.【解析】【分析】主要讲了上海迪士尼度假区的米奇大道。

(1)根据However, the designers(设计者) of the Shanghai resort think there should be something new.可做设计者认为应该有一些新的东西,故填Because they think there should be something new.。

(2)根据There will be firework shows at night可做晚上有烟火,故填At night.。

(3)根据全文可知主要讲了上海迪士尼度假区的米奇大道。

故填The Mickey Avenue.。

【点评】考查任务型阅读,首先读懂题意,然后带着问题从文中仔细寻找答案。

3.阅读短文,根据短文内容,从短文后的五个选项中选出能填人空白处的最佳选项。

每个选项只能用一次。

Careful and careless are as different as fire and water. But it is strange that quite a few scientists have both these qualities (品质 ). They are both careful and careless. ________.Once Newton invited a friend to dinner at home. When they were ready to eat, Newton left to get a bottle of wine (酒). ________, Newton still didn't come back. At last his friend found Newton in his lab. When Newton was going to get the bottle of wine, he suddenly had a new idea for his experiment. So he quite forgot his friend and the dinner. Another time, Newton was leading a horse up a mountain, and he held the rein(缰绳) in his hand. While he was walking along, he kept thinking about problems. ________, he found that the horse was gone.Einstein was another example. ________. While waiting, he became lost in thought. It started to rain. The rain kept on for some time. When he took out a piece of paper to write something down, the paper was wet and then he knew that it was raining. ________, he again forgot he was standing in the rain.A. But after he put the paper into his pocketB. But after his friend had waited for a long timeC. Once he was waiting for a friend at a bridgeD. Newton, the famous English scientist, was such a personE. When he got to the top of the mountain【答案】 D;B;E;C;A【解析】【分析】短文大意:从文中举的两个例子来看,作者是想说明许多像牛顿、爱因斯坦这样的科学家都有细心和粗心的习惯.许多科学家不关心如何生活。

相关主题