【构建知识体系】篇章结构题考点段落层次、写作方法和行文走势【考纲解读】考试大纲要求考纲解读要求考生阅读4篇短文,从每题所给的4个选项中选出最佳选项。
题材广泛,包括科普、社会、文化、政治、经济等多方面内容。
体裁多样,以记叙文、议论文、说明文为主。
考查主旨大意、细节理解、推理判断、词义猜测、篇章结构等题型。
篇章结构题的考查对象是整个篇章或其中的某个段落。
考查同学们在理解全文的基础上对文章所描述事件的发展顺序、所说明事物的结构层次或在论述观点过程中使用的方法进行推测、归纳和总结的能力。
【剖析全国高考真题】——预测高考命题方向B【2018·天津卷】When I was 17, I read a magazine article about a museum called the McNay, once the home of a watercolorist named Marian McNay. She had requested the community to turn it into a museum upon her death. On a sunny Saturday, Sally and I drove over to the museum. She asked, "Do you have the address? ""No, but I'll recognize it, there was a picture in the magazine. ""Oh, stop. There it is!”The museum was free. We entered, excited. A group of people sitting in the hall stopped talking and stared at us."May I help you?" a man asked. "No, "I said. "We're fine.” Tour guides got on my nerves. What if they talked a long time about a painting you weren't that interested in? Sally had gone upstairs. The people in the hall seemed very nosy(爱窥探的), keeping their eyes on me with curiosity. What was their problem? I saw some nice sculptures in oneroom. Suddenly I sensed a man standing behind me. "Where do you think you are? " he asked. I turned sharply. "The McNay Art Museum!" He smiled, shaking his head. "Sorry, the McNay is on New Braunfels Street." "What’s this place?” I asked, still confused. "Well, it's our home." My heart jolted(震颤). I raced to the staircase and called out, "Sally! Come down immediately! ""There's some really good stuff(艺术作品) up there." She stepped down, looking confused. I pushed her toward the front door, waving at the family, saying, "Sorry, please forgive us, you have a really nice place." Outside, when I told Sally what happened, she covered her mouth, laughing. She couldn't believe how long they let us look around without saying anything.The real McNay was splendid, but we felt nervous the whole time we were there. Van Gogh, Picasso. This time, we stayed together, in case anything else unusual happened.Thirty years later, a woman approached me in a public place. "Excuse me, did you ever enter a residence, long ago, thinking it was the McNay Museum?""Yes. But how do you know? We never told anyone.""That was my home. I was a teenager sitting in the hall. Before you came over, I never realized what a beautiful place I lived in. I never felt lucky before. You thought it was a museum. My feelings about my home changed after that. I've always wanted to thank you."44. Why did the author describe the real McNay museum in just a few words?A. The real museum lacked enough artwork to interest her.B. She was too upset to spend much time at the real museum.C. The McNay was disappointing compared with the house.D. The event happening in the house was more significant.【答案】44. D[2012·全国卷Ⅰ,D]Grown-ups are often surprised by how well they remember something they learned as children but have neverpracticed ever since. A man who has not had a chance to go swimming for years can still swim as well as ever when he gets back in the water. He can get on a bicycle after many years and sti ll ride away. He can play catch and hit a ball as well as his son. A mother who has not thought about the words for years can teach her daughter the poem that begins "Twinkle, twinkle, little star" or remember the story of Cinderella or Goldilocks and the Three Bears.One explanation is the law of overlearning, which can be stated as follows: Once we have learned something, additional learning trials(尝试) increase the length of time we will remember it.In childhood we usually continue to practice such skills as swimming, bicycle riding, and playing baseball long after we have learned them. We continue to listen to and remind ourselves of words such as "Twinkle, twinkle, little star" and childhood tales such as Cinderella and Goldilocks. We not only learn but overlearn.The multiplication tables(乘法口诀表) are an exception to the general rule that we forget rather quickly the things that we learn in school, because they are another of the things we overlearn in childhood.The law of overlearning explains why cramming(突击学习)for an examination, though it may result in a passing grade, is not a satisfactory way to learn a college course. By cramming, a student may learn the subject well enough to get by on the examination, but he is likely soon to forget almost everything he learned. A little overlearning, on the other hand, is really necessary for one's future development.68.The author explains the law of over learning by_________.A. presenting research findingsB. setting down general rulesC. making a comparisonD. using examples【答案】68. D【解析】【高考预测】纵观近几年全国高考试题,很少出现此类题型,但这一题型在地方高考和模拟试题中时有出现,因此不排除2019年全国高考试题可能会①设置1道篇章结构题,考查考生对整个篇章或其中的某个段落结构和脉络的把握。