当前位置:文档之家› 2020-2021年英语八年级英语上册阅读理解及答案

2020-2021年英语八年级英语上册阅读理解及答案

2020-2021年英语八年级英语上册阅读理解及答案一、八年级英语上册阅读理解专项练习(含答案解析)1.阅读理解Do you have true friends? Do you want to know better between you and your friends? There are three different kinds of friends: "pest friends", "guest friends", and "best friends".The first kind of friend is simply acquaintances (熟人), and all you usually know about them is their names. You may meet this kind of friend at school, at work, or on the bus, but you don't miss them when they're not around. When this kind of friend does something bad, you don't tell them. That is why they are called "pest friends".The second kind of friend could also be called "social partners". They are closer than acquaintances, but not as close as true friends. You know their names, a little of what they like or dislike, and a little of their family histories; you usually have a few things in common, but you don't talk about anything deep(深), such as your wishes or fears(害怕), and they don't open up to you how they really feel.The last kind of friend, the "best friend", is the one you know the deepest. You're like family, and know everything about each other. You have no problem staying at each other's houses, and you share your deepest feelings and thoughts. They will correct you when you're wrong, and though they may not be perfect(完美的), they at least will always care about you, and never do anything on purpose(故意地)to hurt you.We all have our pest, guest, and best friends. We should value(重视)all friendships and remember, all best friends start out as just acquaintances.(1)If you and David are neighbors and classmates, and do things together, but don't share their feelings, you are " ".A. pest friendsB. guest friendsC. best friendsD. not friends(2)The fourth paragraph mainly tells us .A. how to make a best friendB. how to learn from your best friendsC. what a "best friend" isD. what a best friend can do for you(3)From the passage, we can learn that .A. pest friends are important than guest friendsB. we miss our best friends when we're not with themC. a best friend hardly does something bad to youD. a "pest friend" will never become your best friend(4)Which of the following shows the structure(结构)of the passage?A. B.C. D.【答案】(1)B(2)C(3)C(4)B【解析】【分析】大意:本文主要介绍了三种不同的朋友的特点。

(1)细节理解题。

根据第三段 but you don't talk about anything deep(深), such as your wishes or fears(害怕), and they don't open up to you how they really feel. 可知,对于guest friends我们不会分享我们内心的感受。

故选B。

(2)主旨大意题。

根据第三段 The last kind of friend, the "best friend", is the one you know the deepest. 可知,本段主要介绍了什么是最好的朋友。

故选C。

(3)细节理解题。

根据第四段 they at least will always care about you, and never do anything on purpose(故意地)to hurt you. 可知,最好的朋友几乎不会对你做一些不好的事情。

故选C。

(4)推理判断题。

根据文章第一段首先引出主题——不同的三种朋友,第二、和四段分别对三种朋友的特点进行了论述,最后一段进行总结,可知本文属于总分总结构。

故选B。

【点评】考查阅读理解,首先快速浏览、分析问题,抓住关键词;其次带着问题通读全文,了解文章大意,找到依据,确定答案;最后再检查一遍,确保答案正确。

2.阅读理解What comes to your mind when you hear the word "twins"? Born on the same day? Looking almost the same? Or having the same hobbies? Well, I have a twin brother who was born on a different day from me. We do not look very much alike and we are always interested in different things.Twelve years ago, my brother, Wayne, was born at eleven fifty-eight on the night of May 28. Five minutes later, I was born- -on May 29. Since we were born, I have always been heavier and stronger than Wayne, so people usually think I am the older brother.But Wayne is always smarter than L He loves reading and learns many things quickly. He knows a lot about animals, although he does not spend much time with our dogs and birds. He knows e lot about bicycles, but never likes to ride bikes as much as I do.Though we are very different, I love my brother very much. I hope both of us can have a happy life in the future.(1)What time was the writer born?A. 11:58.B. 00:03.C. 00:05.D. 00:12.(2)Which is most likely the picture of the twins in the passage?A. B. C. D.(3)What do you know about the twins?A. They are 12 years old.B. They have the same interests.C. They were born on the same day.D. They both want to be teachers.(4)Which is TRUE about the writer?A. He has several pets at home.B. He is the older one of the twins.C. He doesn't enjoy riding a bicycle.D. He doesn't like his brother.(5)What do you think of Wayne?A. He is better at his lessons.B. He is too lazy to do sports.C. He isn't so clever as his brother.D. He is not kind enough.【答案】(1)B(2)C(3)A(4)A(5)A【解析】【分析】主要讲了作者有个在不同一天出生的双胞胎哥哥,他们看起来不是很像,总是对不同的东西感兴趣。

相关主题