当前位置:文档之家› 八年级英语阅读理解专练(完整资料).doc

八年级英语阅读理解专练(完整资料).doc

此文档下载后即可编辑八年级英语阅读理解专练【方法介绍】:做阅读理解部分时还要考虑段际关系,即段落与段落之间的关系。

段际关系可能是顺接关系、转折关系、例证关系或对比与对照关系。

段际关系的理解是理解过渡句使用的前提条件。

还有一种特殊的段际关系,即过渡关系,两个段落之间有一个过渡段起承上启下的作用。

中考英语阅读理解解题技巧阅读理解是中考英语试卷中的重头戏,是初中英语教学大纲的集中体现,而且占分比例较大,是应该极为重视的题型之一,英语要想拿高分,对阅读理解题目就一定不能忽视。

抓住文章的首段与末段及段落的首句和末句文章的首段与末段,段落的首句和末句,一般表达文章的主题和段落的中心思想,其它段落及句子只起补充,说明,解释或引申的作用.因此,首先要搜索目标,找出文章及段落中的主题句.了解了它们的含义,就可以顺着提供的主要线索去捕捉文章的相关信息,从而获得解决问题的答案2.进行合理推断对文章有了详细而全面的理解之后,就要按照文章内容,上下文的逻辑关系,作出推理判断.阅读理解涉及词汇,语法,句型,段落结构,文化背景等各方面知识.答题时,要领会句子之间的逻辑关系,特别是相邻句子之间的关系,这样有利于理解全文.表示逻辑关系的标志词是连接词,副词,代词,介词短语,关系词,插入语等,通读时应特别注意.如:if,because,though,as,which,it, 3.用常识解题,熟记常用的缩略词语.多了解一些常识性知识有利于阅读理解.如果对文章的相关背景有所了解,读起文章一定既省时又省力.因此,在学习过程中,了解各方面的背景知识是十分重要的.1Look at the light and beautiful snowflakes(雪花)falling.Ever wanted to hold them in your hands?They are always lost when they meet your hands.Well,this isn’t just a problem for you.It was a problem for Wilson Bentley,too.In the 1870s,Wilson Bentley was just a teenager.His family lived in a small town in northeast America.Winters there were long and hard.Bentley’s mother was once a school teacher. She taught him at home. Bentley didn’t go to school until he was 14. He was a quiet boy, and loved reading his mother’s books.But it was his mother’s microscope (显微镜) that interested him. When the other boys were playing with balls, little Bentley was studying things like drops of water, flowers and snowflakes. Bentley loved watching snowflakes. For the next two years young Bentley spent many winter days in a cold room watching these ice crystals (晶体) under his microscope.The boy thought they were so beautiful that he started to draw pictures of them. But there were so many snowflakes that he couldn’t draw them all.How could he keep their beauty forever? Bentley thought of buying a camera.The boy and his mother asked his father to buy one. But, his father didn’t agree. He thought the whole thing was a bad idea. He thought the only thing a farmer should do was farming.But finally Bentley did get a camera. For more than a year he tried to take pictures of snowflakes. On January 15, 1885, during a snowstorm, Bentley took the first ever photo of an ice crystal with his camera. “It was the greatest moment of my life,”Bentley said later.For 13 years, Bentley worked quietly and took thousands of photos of ice crystals. Later he became known as “Snowflake”Bentley.根据短文,选择最佳答案:( )1. The best title for this passage is ____.A. Snowflake PhotosB. Snowflake BoyC. Long and Hard WintersD. Teenage Photographer ( )2. We can tell from the story that Bentley’s father was ____.A. a farmerB. a funny manC. an athletic manD. a school teacher( )3. Which of the following statements about Bentley is true?A. He didn’t get any kind of education as a child.B. He was born into a rich family.C. He was the first person to take photos of snowflakes.D. He was fascinated by the beauty of snowflakes.( )4. What kind of person do you think Bentley was?A. He was outgoing.B. He was too serious.C. He was interested in learning.D. He was very warm-hearted. ( )5. The “ice crystals”in the third paragraph refers to “____”.A. water dropsB. rain dropsC. flowersD. snowflakes答案:B A C C D2The sun is always shining. But it can only shine on one side of the earth at one time. When the sun is shining on one side of the earth, it is night on the other side.At night, you can see the stars(星星). The stars are in the sky all day. But the light from the sun is so bright that you can’t seethem. When night come, there is no light, and the stars are bright enough to see. The stars look very small. But some of them are even bigger than the sun. They look small because they are so far away from you. Big things look much smaller when they are far away. The sun is closer(近)to the earth than other stars, so it looks bigger.( )1.When it is night, the sun ________ .A. doesn’t shineB. shines for a short timeC. disappears(消失)D. shines on the other side of the earth( )2.We can’t see the stars in the sky at daytime(白天)because ________ .A. there are no stars thereB. the stars are much smaller than the sunC. the bright light from the sun makes them not seen(被看见)D. the stars come out only at night( )3.The stars look small because ________ .A. they are far awayB. they are smallC. they have no lightD. they are in the sky ( )4.Small things may look ________ when they are close.A. biggerB. smallC. nearD. far away( )5.The sun looks bigger than other stars because ________ .A. it’s biggerB. it’s far away in the skyC. it gives much bright lightD. it’s closer to the earth than other stars答案:D.C.A.A.D3The best way of learning a language is using it. The best way of learning English is talking in English as much as possible. Sometimes you’ll get your words mixed up(混合) and people won’t understand you. Sometimes people will say things too quickly and you couldn’t understand them. But if you sense of humor (幽默感), you can always have a good laugh at the mistakes. It’s better for people to laugh at your mistakes than to be angry with you, because they don’t understand what you are saying. The most important thing for learning English is :”Don’t be afraid of making mistakes because everyone makes mistakes.”( )1. The writer thinks that the best way for you to learn a language is _____A. writing itB. using itC. listeningD. learning grammar( )2. What should you do in learning English?A. Be careful not to make any mistakesB. Write as quickly as you canC. Speak English as much as you canD. Laugh more often ( )3. When people laugh at your mistakes, you should _____A. not careB. be happyC. feel worriedD. be unhappy( )4. When you make s mistake, you should ______A. keep quietB. get angryC. be kindD. keep your sense of humor( )5. The story tells us :“______”.Only foolish(愚蠢) people make mistakesFew people make mistakes C.People never make mistakesD.There is no one who doesn’t make mistakes答案:B.C.A.D.D4Once an old man went to see a doctor. The doctor looked him over carefully and said,“Medicine won’t help you. You must have a good rest. Go to bed early, drink milk, walk a lot and smoke one cigar(雪茄烟) a day. Go to the country place for a month.”After a month the man came to the doctor again,“How are you?”said the doctor. “I’m glad to see you again. You look much younger”“Oh, doctor! I feel quite well now,”said the man “I had a good rest. I went to bed early, drank a lot of milk and walk a lot. Your advice certainly helped me, but that you told me to smoke one cigar a day almost killed me first.”( )1. The doctor told the man _____A. to go to bed earlyB. to drink milkC. to walk a lotD. all above( )2. Which of the following sentences is true?The doctor told the man to visit a beautiful city of the country for a month.The doctor didn’t tell him what to do.After a month, the old man felt better.The old man was younger than before after a month.( )3. The doctor’s words were _____ for the old man’s health.A. uselessB. goodC. wellD. strong( )4. The doctor wanted the old man ______.A. to get worseB. to smoke less than beforeC. to help himD. to start smoking( )5. From what the old man said at last, we think ______ one cigar a day was really helpful to himone cigar a day was better than beforehe didn’t understand the doctor’s advicesmoking made him feel better than before答案:D.C.B.B.C5TV ProgramsChannel 1 Channel 218:00 Around China 17:45 computer today 18:30 Children’s programs 18:10 Foreign arts19:00 News 18:30 English classroom 19:30 Weather report 19:00 Animal world19:40 Around the world 19:25 China 9920:10 TV play: sisters 20:20 Sports21:00 English for today 21:00 TV play: Guo Lanying21:15 Popular music 21:45 English news21:55 Talk show 22:05 On TV next week ( ) 1. If you want to watch a football game the best program for you would be _____A. TV playB. SportsC. Around the worldD. Talk show ( )2. The program of _____ will let you know much about western(西方的) countries.A. SistersB. Around ChinaC. Around the worldD. On TV next week( )3. If you want to know something about tigers, elephants and monkeys, the best program for you is _____A. Around ChinaB. Animal worldC. TV playD. Foreign arts( )4. English classroom is a program that ______A.let you know something about classroomB.tells you something about studentsC.let you know something about school lifeD.teaches you English( )5. The program at the end of Channel 2 means ____ on TV next weeknews B. program C. people D. Places答案:B.C.B.D.B6There is a red hen. She lives in a small house. On the hill near the house there is an old fox. The old fox wants to catch the hen very much. But he can’t get her because she is very clever.One day, the hen isn’t at home. The fox goes into her house. The hen goes back home and the fox catches hen and puts her in his bag. Then he runs back to his house. The hen has a good idea. She makes a hole in the bag and runs out. When the fox comes back for his supper. He finds an empty bag there.根据短文内容,回答下列问题。

相关主题