当前位置:
文档之家› 高考英语阅读理解技巧-细节事实题
高考英语阅读理解技巧-细节事实题
summary 事实细节题考查的六大信息
事实细节题干常用when, where, who, why, what 和 how 等提问或要求用此类信息补全 时间 句子,考查对应的六大信息内容,即 _______ 、地点 _____、 人物 _____、 _____、 _____和 原因 事件 _______。 方式
Reading material 2 2010年广东卷C篇
语篇解读:本篇文章为说明文。说明 了什么是食物中毒以及它常见的症状, 导致食物中毒的原因,如何正确处理食 物以减少中毒的可能,最后说明了食物 中毒并不可怕,只要休息几天或多喝开 水即可痊愈。
Reading material 2
第一段
Food sometimes gets poisoned with harmful things. A person who eats such food can get an illness called food poisoning. Food poisoning is usually not ____________________ serious, but some types are deadly. The ________________________ symptoms of food poisoning usually begin within hours of eating the poisoned food. Fever is one of the most ries that a baby does. 4 the amount B. A boy aged 16 requires nearly twice 图表题 of calories that a boy aged 8 does. C. An office worker requires the same amount of 根据文章图表,依次验证A、B、 calories per day as a woman feeding a baby does. C、D 四个答案的内容是否正确。 D. A farmer requires nearly 1.5 times the amount 很容易找出 C worker does. of calories that an office符合图表内容。
In 1988, Tanni went to her first Paralympic Games in Seoul. She won bronze in the 400 metres. Even greater success followed at the 1992 Barcelona. Paralympics. Tanni won gold in the 100, 200, 400 and 800 metres relay, setting two world records in the process. 57. When did Tanni win her first Olympic gold medal? A. In 1984. B. In 1988. 时间 C. In 1992. D. In 2007
Q1) ____ calories are required to raise the 3 计算题 temperature of 5kg of water from 35℃to 90℃.
A. 55 B. 175 C. 325 D. 275
文章
Q2) Which statement is TRUE according to 【解析】答案为 D 。 the chart above? 根据文章细节内容,计算公式为: A. A child aged 8 requires more than 3 times the (90-35)×5×1=275
Let's spot the differences
高三英语专题复习
Strategies for Questions
of Details
英语阅读理解技巧(事实细节题)
阅读四大题型
高考英语阅读理解题考查方式
• 是非题 • 年代与数字考点 • Wh-题 (who,what,when, where,why,how )
常见设题方式:
1.According to the passage, when ( where, why, how, who, what, which, etc.)___? 2.Which of the following statements is correct/true?(三误一正) 3.Which of the following is not mentioned in the text?(三正一误) 4 The author ( or the passage) states that___. 5 …..
2 是非题
Reading material 3
The human body is a living machine, and like all machines, it needs fuel to supply it with energy. That is the food we eat. But how much do we need to stay healthy? The energy value of food is usually measured in calories. A calorie is the amount of heat required to raise the temperature of 1kg of water by 1℃. The number of calories people need per day is 练习题 different, as the chart shows……
Passage2 2010年广东高考阅读C篇 Q Which of the following statements is NOT true? 三正一误 A. Food when poisoned can make people sick. B. Food poisoning means death. 以偏概全 C. Food poisoning comes in varieties. D. Food poisoning can be serious. Food poisoning is usually not serious, but some types are deadly.
高考阅读考查细节理解题:
2010年
2011年 2012年
9题
7题 8题
教学内容
1、细节题的题干分析 2 、细节题解题方法
分析往年福建卷的阅读细节题分别考查哪些信息?
60. How did Percival feel during his meeting with Laura? (12) 方式 50. Who are the intended readers of the passage?(08) 人物 63. What made “I” finally think of getting 事件 a cell phone?(12) 57. When did Tanni win her first Olympic 时间 gold medal?(08) 72. Why did the author and his wife try a new diet? (09) 因果
CALORIES NEEDED PER DAY Baby Child aged 8 Man over 70 Woman 750 2,100 2,100 3,600 Office worker Woman feeding baby Boy aged 16 Farmer 2,700 2,700 3,000 2,600
Not long ago. My wife, PJ, and I tried a new diet—not to lose a little weight but to answer ____________________________ an annoying question about climate change. _______________________________ 72. Why did the author and his wife try a new diet? A. To take special kinds of food 原因 B. To respond to climate change. C. To lose weight D. To improve their health
Q: Who dived after Duret into the river to save the little girl? A. David Anderson B. A passer-by C. His girlfriend D. A taxi driver 题干是问谁在Duret之后跳进河里救人, 可以 以dive为线索找到原文的He handed the girl to her father, David Anderson, who had dived in after him, 故可知答案是David Anderson。 1 wh-细节题
注意对信息进行综合分析,分清主次、真伪, 避免受信息的干扰,陷入高考题所设下的“陷 阱”,学会“排除”干扰项。
Reading material 1
(New York) A French tourist highly praised for rescuing a two-year-old girl in Manhattan said he didn’t think twice before diving into the freezing East River. Tuesday’s Daily News said 29-year-old Julien Duret from France is the man who left the spot quickly after the rescue last Sunday. He lifted the little girl out of water after she fell off the bank at the South Street Seaport museum. He handed the girl to her father, David Anderson, who had dived in after him.