当前位置:
文档之家› 英语阅读理解微技巧 细节理解题之解题策略课
英语阅读理解微技巧 细节理解题之解题策略课
5 张冠李戴;偷换概念
正误并存;半对半错
The robot Buddy can patrol the home when the residents are not home and contact a person’s phone if it detects an intruder or fire.Many of the robots have cameras that act as eyes. For those concerned about someone hacking into a robot to peep into a home, there are safeguards to look for when purchasing one.“When the camera is activated, we will show it on the screen and specific lights so you know that someone is using your camera,” Hasselvander said about Buddy.
• Which of the following statements is NOT True? A. Food when poisoned can make people sick. B. Food poisoning means death. C. Food poisoning comes in varieties. D. Food poisoning can be serious.
文不对题;答非所问
Wide-heeled shoes feel comfortable, so women wear them all day long, "Kerrigan said. "They are better for your feet than stiletto (细高跟)heels, but just as had for your knees.“...
张冠李戴;偷换概念
The warden(狩猎监督官) set out three steel traps that night. In the morning one was empty. The other two had been stolen by the beavers(河狸) and used to strengthen the dam. The warden, cursing the state law against hunting beavers with firearms, got his traps back and set them out again and again. And every night the beavers stole them.
1. We learn from the passage that women choose chunky heels because_____.
A.they want to walk comfortably B.chunky(粗短高跟) heeled shoes are cheaper than stiletto(细高跟) heeled pairs C.chunky heels do less harm to knees D.chunky heels are not painful at all
• What do we know about “Buddy”? A. 2018 weil witness Buddy go into different families. B. Buddy is equipped with special eyes to protect itself. C. Buddy can safeguard the home and sound the fire alarm. D. Buddy has an advantage over conventional smart products.
...The first study looked only at stilettoheels, and Kerrigan said she wanted to study the chunky(粗短) high-heeled shoes she noticed many women wearing. "This study confirms what we all intuitively know that high-heeled shoes of any kind are not good for our health," said Dr. Glenn Pfeifer, a San Francisco doctor
• Kerri gan‘s late study looked at the chunky high-heeled shoes because_____. A.they feel more comfortable B.they are related to knee osteoarthritis C.they are worn by many women D.they are different from stiletto heels
Treatment centres have popped up around the world. In 2006 Amsterdam’s Smith & Jones facility claims to be“the first and, currently, the only residential videogame treatment program in the world”. In America the restart Internet Addiction Recovery Program claims to treat internet addiction, gaming addiction, and even “texting addiction”. In China, meanwhile, military-style “boot camps” are the preferred way to treat internet problems. • Which of the following is true about the world’s efforts to fight Internet addiction? B. Amsterdam once started the world’s first video-game treament program. D. Military-style camps in China prove to be the best to treat Internet probmlems.
就单个特定细节提问,答案位于单句 和 上下文处
如: As is mentioned in the card, the limitation of the research paper mainly lies in that__________来自细节理解题 类型划分2:
• 分散型:正确答案和干扰项对应的细节分 散在文中多处
无中生有;主观臆想
Wide-heeled shoes feel comfortable, so women wear them all day long,” Kerrigan said. “They are better for your feet than stiletto heels, but just as had for your knees.”... ...The scientists compared how much pressure was put on the women's knees by both types of shoes. The women also walked barefoot to test normal pressure. The scientists found that both types of shoes applied equal amounts of pressure to the knees.
• 如:1. Which of the following is Not Mentioned/True?
2. We can learn from the passage that ___.
3. All the following statements may be true except____ .
英语阅读微技能 ---细节理解题之解题策略
--- 南京九中 吕若男 2018.4.16
细节理解
阅读常见题型
作者态度
高考阅读考查细节理解题:
Spot the differences
细节理解题
测试学生对特定细节或重要事实的辨认能力
类型划分1:
• 直接辨认型: 获取信息---记住信息---回忆并对号入座
以偏概全;过于夸大
...The system wouldn’t mean having to keep your lights on all the time either, Haas says---bulbs could be dimmed to such a point that they appear off, but still transmit . The system can easily network any device with an LED light—an electric kettle, an oven. LED streetlights could even be used to form a network of outdoor Li-Fi, making it possible to stay connected when walking around the city.But some sound a cautious note about VLC’s future. It becomes less powerful , for example,when light is blocked, wheather due to fog or other conditions.