2022年考研考博-考博英语-华东师范大学考试全真模拟易错、难点剖析B卷(带答案)一.综合题(共15题)1.单选题Don't leave your bicycle out in the rain. It'll get().问题1选项A.rustyB.crudeC.roughD.tough【答案】A【解析】句意:不要将你的自行车放在雨中, 会生锈的。
选项A正确。
2.单选题In our society the unwritten rules of communication discourage the direct expression of emotions. Count the number of genuine emotional expressions you hear over a two-or-three-day period and you’ll discover that emotional expressions are rare. People are generally comfortable making statements of fact and often delight in expressing their opinions, but they rarely disclose how they feel.Not surprisingly, the emotions that people do share directly are usually positive. For example, one study of married couples revealed that the partners shared flattering feelings of face-saving ones. They also willingly disclosed both positive and negative feelings about absent third parties. On the other hand, the husbands and wives rarely expressed face-threatening feelings of hostility.Surprisingly, social rules even discourage too much expression of positive feelings. A hug and kiss for Mother is all right, though a young man should shake hands with Dad. Affection toward friends becomes less and less frequent as we grow older, so that even a simple statement such as “I like you” is seldom heard between adults.A review of research on emotional expression supports the cultural stereotype of the non-emotional male and the more emotional female. As a group, women are more likely than men to express their emotions. They are better at distinguishing between related feelings such as liking and loving, and they are more likely to have more affectionate relationships than men. Of course, these gender differences are statistical average, and there are many men and women who do not fall into these types.1.What is the main ides of this passage?2.People avoid expressing their feelings directly because()3.Which of the following statements do people tend to express?4.That “Women are better than men in expressing feelings” is()5.According to the passage, it is surprising that()问题1选项A.Both adults and children seldom expose their feelings and opinions.B.Society is the real cause of people’s less expression of their affectio n.C.People like to talk freely behind a third person.D.Women are more open than men in expressing their feelings.问题2选项A.they have no time over a two-or-three-day periodB.they feel timid to do soC.they prefer facts to feelingsD.they feel uneasy when they disclose their inner world问题3选项A.Your hairstyle is good, but the color does not suit your skin.B.How should he have left the room in such a mess!C.I’m sorry to say I can’t love you any more.D.It is silly of you to have given up this chance.问题4选项A.a complete cultural stereotypeB.proven by researchC.the traditional prejudiceD.the key to social problems问题5选项A.women are more expressive than menB.husbands and wives tend to please each otherC.people are socially discouraged from expressing their positive feelingsD.people feel comfortable to disclose their negative feelings【答案】第1题:B第2题:D第3题:A第4题:B第5题:C【解析】1.判断推理题。
第一段的第一句为本文的中心句。
主要讲社会中不成文的交流规则阻碍了人们情感的表达。
选项B符合原文。
2.细节事实题。
根据第一段的最后一句“People are generally comfor table making statements of fact and often delight in expressing their opinions, but they rarely disclose how they feel.”人们通常会很自在的陈述事实和表达自己的观点,但他们很少表露自己的感受。
选项D只是换了一种方式阐述这句话,所以选项D正确。
3.判断推理题。
根据上一题可知人们通常会很自在的陈述事实和表达自己的观点,但他们很少表露自己的感受。
选项A就是陈述客观事实,但没有涉及到说话人自己的感受,所以正确。
4.语义题。
根据最后一段的第一句“A review of research on emotional expression supports the cultural stereotype of the non-emotional male and the more emotional female.”可知选项B正确。
5.判断推理题。
根据第三段的第一句“Surprisingly, social rules even discourage too much expression of positive feelings.”令人惊讶的是,社会规则甚至阻碍了积极情绪的太多表达。
选项C 符合原文。
3.单选题No sooner had the automobile mechanic entered the room than he began to take off his()coveralls.问题1选项A.tediousB.hollowC.greasyD.salutary【答案】C【解析】形容词辨析题。
tedious沉闷的;hollow空的、虚伪的;greasy油腻的;salutary有益的。
句意:汽车修理工一进入房间就开始脱下他油腻的工作服。
根据常识可知选项C符合句意。
4.单选题Henry's news report covering the conference was so()that nothing had been omitted.问题1选项A.clearB.integratedprehensiveD.understandable【答案】C【解析】词义辨析题。
句意:亨利关于这次会议的新闻报道非常全面, 没有遗漏任何东西。
选项C符合句意。
5.单选题People who live in small towns often seem more friendly than those living in()populated areas.问题1选项A.denselyB.intenselyC.abundantlyD.highly 【答案】A【解析】副词辨析。
densely浓密地、稠密地;intensely激烈地、热情地;abundantly丰富地;highly 高地,非常。