当前位置:文档之家› (英语)初三英语阅读理解试题(有答案和解析)

(英语)初三英语阅读理解试题(有答案和解析)

一、中考英语阅读理解汇编 1.阅读理解 HISTORY of Hot DogThe 1600s A German called Johann Georghehner created the "dachshund" sausage. "Dachshund" is a German small long thin dog. The 1860sThe very first hot dog-the "dachshund"sausage in a roll -was sold by Germans in NewYork. It became popular in the US later. 1871 Charles Feltman, a German, started the first Coney Island hot dog stand. It made hot dogsknown to more people.1893Chris Von Der Ahe started the Americantradition of eating hot dogs at baseball parks, making hot dogs more popular.1901 A New York cartoonist. Tad Dorgan, saw the red hot "dachshund sausages sold on streets. He wanted to draw a picture of it, but he wasn't surehow to spell "dachshund, so he simply wrote:Hot Dog". It is widely believed how Hot Dog hadits name.1949.The first vegetarian hot dogs came out. HOT DOG FUN FACTSWorld record for eating hot dogs: 73 in tenminutes.Hot dogs were one of the first foods eaten on the moon!About 150 million hot dogs are eaten by Americans each July 4th.About 21 million hot dogs were sold at American baseball parks in 2010.New Yorkerseat more hot dogs than any other city population in the US.A. 1871B. 1893C. 1901D. 1949(2)It's believed that the name "Hot Dog" was created by____________.A. Tad DorganB. Charles FeltmanC. Chris Von Der AheD. Johann Georghehner(3)What can we know about hot dogs from the passage?A. New yorkers like eating hot dogs most in the World.B. Germans eat about 150 million hot dogs each July 4thC. A world record says someone ate 73 hot dogs in 10 minutes.D. About 21 million hot dogs were sold in America in the 1860s.【答案】(1)B(2)C(3)A【解析】【分析】本文介绍了热狗的历史。

(1)细节题。

根据1893Chris Von Der Ahe started the American tradition of eating hot dogs at baseball parks, making hot dogs more popular,可知美国人在1893年开始了在棒球场吃热狗的传统,故选B。

(2)推理题。

根据so he simply wrote: Hot Dog". It is widely believed how Hot Dog had its name.所以他简单地写道:热狗”。

人们普遍认为热狗是如何得名的,可知人们相信“热狗”这个名字是由Chris Von Der Ahe创造的,故选C。

(3)推理题。

根据Yorkers eat more hot dogs than any other city population in the US 纽约人吃的热狗比美国任何其他城市人口都多,可知纽约人最喜欢吃热狗,故选A。

【点评】考查阅读理解。

本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

2.根据短文内容,判断句子正误。

Alice was a student in a secondary school. The school was on the other side of the street from my house. Every day. I watched her play basketball after school from my house. She played very well, much better than any other of her classmates. And she never stopped. She practised over and over again, sometimes until it was very dark.One day, I asked her, "why do you practise so hard? You are playing very well.""That's because I want to play in the city basketball team," she looked at me and said proudly. "But I'm still not good enough. I must work hard." I was moved by her great courage.Another day, I saw her crying on the grass, instead of playing basketball. I walked across the street and sat down by her side."Why are you crying, girl?" I asked."The coach of the city basketball team told me that I couldn't go on playing basketball because I was too short."But some days later, I saw her playing basketball again, practising even harder than before. I was curious(好奇的) and asked her the reason. "My father told me if my dream is big enough, nothing can stop me." I was moved again.(1)Alice's school was not far away from the writer's home.(2)The writer was touched when he heard what Alice said in the third paragraph.(3)From the passage we know Alice was a hard-working girl.(4)Alice's father told her that she was too short to go on playing basketball.(5)Alice might give up playing basketball according to the last paragraph.【答案】(1)1(2)1(3)1(4)0(5)0【解析】【分析】本文讲述了Alice因为不能继续打篮球,非常难过。

(1)推理题。

根据I watched her play basketball after school from my house放学后,我在家看她打篮球,可知爱丽丝的学校离作家的家不远,故正确。

(2)细节题。

根据I was moved by her great courage,可知当作者听到爱丽丝所说的话时,他很感动,故正确。

(3)推理题。

根据She practised over and over again, sometimes until it was very dark 她一遍又一遍地练习,有时直到天黑,可知从文章中我们知道爱丽丝是一个勤奋的女孩,故正确。

(4)细节题。

根据The coach of the city basketball team told me that I couldn't go on playing basketball because I was too short教练告诉我,我不能继续打篮球,因为我太矮了,可知爱丽丝的父亲告诉她,她太矮了,不能继续打篮球是错的,故错误。

(5)推理题。

根据nothing can stop m没有什么能阻止我,可知爱丽丝可能会放弃打篮球是错的,故错误。

【点评】考查阅读理解。

本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

3.阅读理解The construction(建设)of high﹣speed railways in China began with the building of the Qinhuangdao﹣Shenyang High﹣Speed Railway(HSR)in 1999.Now the high﹣speed rail network in China is the largest in the world. So far, there have been about 1700 kilometers of HSR in service, along with trains of an average(平均)speed of 220 km/h.Now Chinese government plans to spend $300 million building the largest and fastest HSR system in the world by 2020. It's said that the trains can run 400 km/h and create new business for China and other countries through the Belt and Road.(一带一路)It's predicted that the HSR network in China will reach 30,000 kilometers and it will be like a grid, which is mainly made up of 8 long﹣distance high﹣speed rail lines: four north﹣south HSR lines and four east﹣west HSR lines. Except for the Qingdao﹣Taiyuan HSR, all HSR lines of the railgrid are longer than 1,000 kilometers.Feng Hao, an expert, says "Many markets along the Belt and Road, especially in Central Asia, Southeast Asia, the Middle East and Eastern European countries, are planning to build HSR lines. They look forward to getting technological support from China".(1) is the first HSR line in China.A. The Qinhuangdao﹣Shenyang HSR.B. The Qingdao﹣Taiyuan HSR.C. The Beijing﹣Shanghai HSR.D. The Qinhuangdao﹣Shanghai HSR.(2)By 2020, the trains will run km/h faster than at present.A. 400B. 300C. 220D. 180(3)What does the underlined word "grid" in Paragraph 3 mean?A. B. C. D.(4)What does the expert FengHao say?A. Our country supports other countries in money.B. Many markets are not planning to build HSR lines.C. Our country plans to spend $300 million building HSR system.D. Other countries want to get technological support from our country in HSR.(5)Which of the following is mentioned?A. The first builders of HSR.B. The speed of HSR.C. The building materials of HSR.D. The ticket price of HSR.【答案】(1)A(2)D(3)C(4)D(5)B【解析】【分析】主要讲了中国政府计划建立世界上最大和最快的高铁,许多一带一路沿途的国家也打算建立高铁,他们期待着从中国获得技术支持。

相关主题