当前位置:文档之家› 中考英语阅读理解精选(附答案)

中考英语阅读理解精选(附答案)

No. 1中考英语阅读理解•老”字趣谈每个国家都有各自的文化习惯,而这种文化上的差异往往会引起一定的误会,不过只要熟悉对方的风俗习惯做到入乡随俗,一切就0K啦!When my family moved to America in 2010 from a small village in Guangdong, China, we brought not only our luggage, but also our village rules, customs and culture. One of the rules is that young people should always respe尊敬)elders.Un luckily, this rule led to my very first embarrassme nt in the Un ited States.I had a part-time job as a waiter in a Chin ese restaura nt. One time, whe n I was serv ing food toa middle-aged couple, the wife asked me how the food could be served so q uickly. I told her that I had made sure they got their food quickly because I always resp ect the elderly. As soon as I said that, her face showed great displeasure. My manager, w ho happened to hear what I said, took me aside and gave me a long lecture about how s en sitive(敏感)America ns are and how they dislike the descripti on “ old ” the n walked ba ck to the table and apologized to the wife. After the couple heard my reason, they unders tood that the problem was caused by cultural differences, so they laughed and were no Io nger angry.In my village in China, people are proud of being old. Not so many people live to be seventy or eighty, and people who reach such an age have the most knowledge and e xperienee. Young people always respect older people because they know they can learn fr om their rich experienee.However, in the United States, people think “growing old "is a problem since “old s hows that a person is going to retire or that the body is not working well. Here many pe ople try to keep themselves away from growing old by doing exercises or jogging, and w ome n put on makeup, hop ing to look young. When I told the couple in the restaura nt tha t I respect the elderly, they got angry because this caused them to feel they had failed to stay young. I had told them something they didn ' want to hear.After that, I changed the way I had been with older people. It is not that I don' tes pect them any more; I still respect them, but now I don' s how my feeli ngs through word s.By Jack根据以上短文内容,然后从每题所给的四个选项中选择最佳选项。

1. Jack brought the couple their food very fast because ___________ .A. the manager asked him to do soB. he respected the elderlyC. the couple wan ted him to do soD. he wan ted more pay2. When Jack called the couple “ elderly they became __________ .A. nervousB. satisfiedC. unhappyD. excited3. In Jack ' hometown, _______ .A. people dislike being called “ old ”B. people are proud of being oldC. many people reach the age of seventy or eightyD. the elderly are the first to get food in restaurants4. After this experienee, Jack _________ .A. lost his job in the restaura ntB. made friends with the coupleC. no Ion ger respected the elderlyD. cha nged his way with older people5. Which of the following is TRUE?A. The more Jack explained, the angrier the couple got.B. Jack wan ted to show his feeli ngs through words after his experie nee.C. The manager went back to the table and apologized to the couple.D. From this experienee, Jack learned more about American culture.No. 1【答案及解析】1. 选B。

根据第2 段中的I told her that I had made sure they got their food quickly because I always respect the elderly 可知答案。

2. 选C o 根据第2 段中的As soon as I said that, her face showed great displeasure 可知他们听到Jack称他们为老者时,一点也不高兴。

3. 选B。

根据第3 段中的In my village in China, people are proud of being old 可知答案。

4. 选D。

根据最后一段中的After that, I changed the way I had with older people 可知答案。

5. 选D。

根据第2 段最后一句After the couple heard my reason, they understood that the problem was caused by cultural differe nces, so they laughed and were no Ion ger angr y 可知A 选项不对;根据文章最后一句but now I don ' s how my feelings through words 可知 B 选项不对;根据第2 段中的I then waked back to the table and apologized to the wife可知C选项也不对,故正确答案为D。

No. 2中考英语阅读理解Jean的网友QQ聊天对我们来说并不陌生,但是该不该完全相信网友呢?我们究竟该以怎样的心态对待网络呢?让我们来看看本文主人公与网友的奇遇吧!Jea n is a bright young woma n who comes from a rich and famous family. She goes to a good uni versity and has everythi ng that money can buy. Well, almost everyth ing. The problem is that the people in Jean ' s familyhaitetheybuaBy hardly findtime to be with her. In fact, Jean is quite Ionely.So Jean spends a lot of time on her QQ. She likes being anonymous(匿名),talking to people who do not know about her famous family and her rich life. She uses the nameLinda on QQ and has made a lot of friends who she keeps in touch with quite often.Last year Jean made a very special friend on QQ. His name was David and lived inSan Fran cisco. David was full of stories and jokes. He and Jea n had a com mon(共同的)interest in rock music and modern dance. So it always took them hours to talk happily on QQ and sometimes they eve n forgot their time. Of course, they wan ted to know more about each other. David sent a picture of himself: He was a tall, good-looking young ma n with a big, happy smile. As time went by, they became good friends and often sent ca rds and small things to each other.When Jea n ' father told her that he was going on a bus in ess trip to San Fran cisco, s he asked him to let her go with him so that she could give David a surprise for his birt hday. She would take him the latest DVD of their favorite rock sin ger. But whe n she kn ocked on David ' door in San Fran cisco, she found that her special friend was a twelve -y ear-old boy named Jim!根据以上短文内容,然后从每题所给的四个选项中选择最佳选项。

相关主题