当前位置:文档之家› 阅读理解细节理解

阅读理解细节理解

阅读理解专项训练-考题分析与高分技巧一、细节理解题细节理解题的提问方式灵活多变,涉及短文中的各种具体细节,如时间、地点、原因、结果、方式等,这类题的一个共同特点就是答案一般能在文章中直接找到。

1.提问方式:(1)Which of the following is true/ false/mentioned?(2)What does the writer pay the least attrition to?(3)Choose the right order of the events given in passage.(4)All of the following statements may be true/false EXCEPT______(5)Which of the following is not the result of.......?(6) Which of the following best characterizes the main feature of...?(7)What do we know from the text about?(8)Which of the following maps /diagrams gives the right position/relation ship of...?(9)According to the passage, who/what/which when/where...?2.命题规律①列举处常考②举例和比喻处常考③代词出现处常考④引用人物论断处常考⑤特殊标点符号处常考3.分类(1)直接细节题:对原文直接信息的考查,几乎可以在文章中直接找到答案;例:I am Peter Hodes,a volunteer stem cell courier.Since March 2012,I’ve done89 trips—of those,51 have been abroad.I have 42 hours to carry stem cells(干细胞)in my little box because I’ve got two ice packs and that’s how long they last.In all,from the time the stem cells are harvested from a donor(捐献者) to the time they can be implanted in the patient,we’ve got 72 hours at most.So I am always conscious of time.I had one trip last year where I was caught by a hurricane in America.I picked up the stem cells in Providence,Rhode Island,and was meant to fly to Washington then back to London.But when I arrived at the check-in desk at Providence,the lady on the desk said:“Well,I’m really sorry,I’ve got some bad news for you—there are no fights from Washington.”So I too k my box and put it on the desk and I said:“In this box are some stem cells that are urgently needed for a patient—please,please,you’ve got to get me back to the United Kingdom.”She just dropped everything.She arranged for a flight on a small plane to be held for me,re-routed(改道)me through Newark and got me back to the UK even earlier than originally scheduled.For this courier job,you’re consciously aware that in that box you’ve got something that is potentially going to save somebody’s life.1.Why does Peter have to complete his trip within 42 hours?A.He cannot stay away from his job too long.B.The donor can only wait for that long.C.The operation needs that much time.D.The ice won’t last any longer.2.Which flight did the woman put Peter on first?A.To London.B.To Newark.C.To Providence.D.To Washington(2)综合细节题:确定的文章信息与原文相关信息进行语义上的转达例:The meaning of silence varies among cultural groups.Silences may be thoughtful,or they may be empty when a person has nothing to say.A silence in a conversation may also show stubbornness,uneasiness,or worry.Silence may be viewed by some cultural groups as extremely uncomfortable;therefore attempts may be made to fill every gap (间隙) with conversation.Persons in other cultural groups value silence and view it as necessary for understanding a person's needs.Many Native Americans value silence and feel it is a basic part of communicating among people,just as some traditional Chinese and Thai persons do.Therefore,when a person from one of these cultures is speaking and suddenly stops,what may be implied(暗示) is that the person wants the listener to consider what has been said before continuing.In these cultures,silence is a call for reflection.1.What does the author say about silence in conversations?A.It implies anger. B.It promotes friendship.C.It is culture­specific. D.It is content­based.2.Which of the following people might regard silence as a call for careful thought?A.The Chinese. B.The French.C.The Mexicans. D.The Russians(3)数字计算题:在理解文章大意的基础上,通过简单的运算才能选出正确答案。

例:Across Britain,burnt toast will be served to mothers in bed this morning as older sons and daughters rush to deliver their supermarket bunches of flowers.But,according to a new study,we should be placing a higher value on motherhood all year.Mothers have long known that their home workload was just as heavy as paid work.Now,the new study has shown that if they were paid for their parental labours,they would earn as much as £172,000 a year.The study looked at the range of jobs mothers do,as well as the hours they are working,to determine the figure.This would make their yearly income£30,000 more than the Prime Minister earns....38.How much would a mother earn a year if working as the Prime Minister? A.£30,000.B.£142,000.C.£172,000. D.£202,000.(4)细节排序法:“首尾定位法”找出最先发生的事和最后发生的事,缩小选择范围,然后找出答案;例:Lingarth / Mahoe routeThis bus runs morning and afternoon. It departs from the corner of Combes Road andLingarth Street at 8:10 am. There are two routes-one goes along Lingarth Street and theother along Mahoe Avenue and Manawa Road at 8:25 am. The bus continues up ManawaRoad, turns right into Victoria Avenue, and goes down Dragon Drive. At the end of theschool day all walkers meet at the bottom of Dragon Drive, leaving school at approximately3:10 pm. Please contact Toko Kofoed tokofoed@gmail. com....1.In the afternoon,a student taking the bus of Lingarth/Mahoe route may go along ________ .A. Combes Road→Lingarth Street→ Mahoe Avenue→Manawa RoadB. Combes Road→Mahoe Avenue→ Manawa Road→Dragon DriveC. Dragon Drive→Victoria Avenue→Manawa Road→Mahoe AvenueD. Dragon Drive→Manawa Road→Victoria Avenue→Lingarth Street高分技巧1.若针对举例,引用名人言论,特殊标点后的内容出题,可只读例子,名人名言、特殊标点符号前后的内容。

相关主题