【英语】英语阅读理解练习题及答案及解析一、高中英语阅读理解1.阅读理解Mexico sites on an island plateau (高原) surrounded by volcanic peaks, which makes air quality a constant concern for people who live there.In April, the country took a decisive step toward improving air quality by enacting a temporary ban on private and Federal vehicles in the city. The rule forbids people from driving in the city one day each week and one Saturday each month. Electric vehicles, government service vehicles, public transport options and school buses are not included in the ban.Mexico City isn't the first urban center to be involved in car-free living. But the ban is more than an awareness-raiser. It was enacted with the direct aim of solving air pollution. In March, the city sank into a deep brown haze of smog when the pollution levels passed the 200 mark. The city ordered some 1.1m of the area's 4.7m cars off the streets and also offered free bus and subway rides.Mexico City's temporary vehicle ban raises questions about the best ways to improve urban air quality. India, whose citizens breathe some of the world's dirtiest air, has tried a variety of solutions. Earlier this year, the Indian government started a 4% sales tax on new-car purchases. Beijing also has experience with cleaning the air. The city introduced alternate-day rules in advance of the 2008 Olympic Games, which produced good results. And then there is the London congestion (拥挤) charge, introduced in 2003. The charge has had a measurable effect on air quality.For now, Mexico City — named by the United Nations as the most polluted city on the planet in 1992 — can look forward to the start of the region's rainy season, when daily showers will help lo clean the air.(1)How did Mexico ban vehicles in the city?A. By banning private and Federal vehicles one day a week.B. By forbidding private and public vehicles every Saturday.C. By limiting the number of new cars.D. By prohibiting the vehicles except public ones.(2)What did the government of Mexico do when carrying out the ban on vehicles?A. Raised the number of public vehicles.B. Offered free bus and subway rides.C. Introduced more travel options.D. Encouraged citizens to leave the city.(3)What may contribute to improving the air quality in Mexico?A. Alternate-day rules.B. Tax rises.C. Congestion charge.D. The rainy season.(4)What's the best title for the passage?A. Mexico —an Island PlateauB. A Variety of Bans on Vehicles in MexicoC. Should Cities Be Car-free ZonesD. How to Improve Air Quality【答案】(1)A(2)B(3)D(4)C【解析】【分析】本文是一篇说明文,墨西哥墨西哥政府为了提高空气质量,在实施车辆禁令时提供免费巴士和地铁。
他们希望城市应该是无车区。
(1)考查细节理解。
根据第二段中的“In April, the country took a decisive step toward improving air quality by enacting a temporary ban on private and Federal vehicles in the city. The rule forbids people from driving in the city one day each week and one Saturday each month.”可知,墨西哥是通过每周有一天禁止私人和联邦车辆来禁止车辆进入城市的。
故选A。
(2)考查细节理解。
根据第三段中的“The city ordered some 1.1m of the area's 4.7m cars off the streets and also offered free bus and subway rides.”可知,墨西哥政府在实施车辆禁令时提供免费巴士和地铁。
故选B。
(3)考查推理判断。
根据倒数第二段最中的“The charge has had a measura ble effect on air quality.”可知,拥挤费有助于改善墨西哥的空气质量。
故选D。
(4)考查主旨大意。
根据最后一段中的“For now, Mexico City — named by the United Nations as the most polluted city on the planet in 1992 — can look forward to the start of the region's rainy season, when daily showers will help lo clean the air.”可知,城市应该是无车区。
故选C。
【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和主旨大意三个题型的考查,是一篇环保类阅读,考生需要准确掌握细节信息,并根据上下文进行分析,推理,概括和归纳,选出正确答案。
2.阅读理解Paying a higher price than usual for a ticket to see a film in 3D is the annoyance of many a cinema-goer's life.But there may be a benefit to doing so, as a study has found that 3D films exercise the brain and improve short-term functioning in a similar way to brain-training tests.The research found that people who watched a movie in 3D improved cognitive (认知) skills, compared to those who watched it in 2D.The research was led by neuroscientist(神经学家) Dr Patrick Fagan from Goldsmiths University in London. More than 100 people took part in the experiment, where participants watched Disney film Big Hero 6 in either standard format or RealD 3D.They also carried out a brain-training-style test before and after seeing a section from the film. The test covered memory, reaction times and cognitive function and the results were compared later.According to the research, which was carried out in partnership with science group Thrill Laboratory, participants experienced a 23 percent increase in cognitive processing, as well as an 11 percent increase in reaction times.Dr Fagan said that the results showed enough of an improvement in brain function to suggest that 3D could play a part in improving brain power in the future."These findings are more significant than you might think," he said. "It is a fact that people are living longer and there is a noticeable decline in cognitive brain function in old age which can worsen future quality of life. There has never been a better time to look at ways to improve brainfunction. The initial results of this study show that 3D films may potentially play a role in slowing this decline."A second part of the experiment involved those watching the film being fitted with headsets that scanned brain activity and this too showed heightened (加强的) activity when watching 3D. According to the results, participants were seven percent more engaged with what they were watching, adding to argument that 3D movies are more like watching real-life—something Professor Brendan Walker from Thrill Laboratory agreed with."As Professor Brendan Walker's test concluded, 3D films are more attractive and heighten the senses — this, in turn, makes the brain run at quicker speeds," Dr Fagan said.(1)According to the research, people watching a movie in 3D ________.A. have a good exercise for their brainB. lose their short memory of its plotsC. are willing to pay a high price for ticketsD. react the same way as those watching it in 2D (2)What can be learned from the research?A. Watching 2D films limits brain function.B. 3D would be a contributing factor in improving brain power.C. The test was carried out after the whole film was viewed.D. The participants took the brain-training-style test once.(3)Paragraph 8 is mainly about ________.A. the application of 3DB. the disadvantages of 2D filmsC. the change in brain functionD. the significance of the study(4)The text is most likely to appear in ________.A. a sports newspaperB. a biology textbookC. a science magazineD. a film review【答案】(1)A(2)B(3)D(4)C【解析】【分析】本文介绍3D电影对人的大脑的益处。