当前位置:文档之家› 高考英语阅读理解-推理判断题解题技巧

高考英语阅读理解-推理判断题解题技巧

阅读 -----推理判断题
所谓推断,就是根据阅读材料中所提供的信息, 推断出未知的信息,即把有关的文字作为已知部分, 从中推断出未知部分。据以推断的有关文字可能是词 或句子,也可能是若干句子,甚至是全文。此类考题 虽然没有明确的答案,但考生在理解全文的基础上可 以进行推理和判断其答案。推理判断题主要包括推断 隐含意思、推断目标读者、推断观点态度、推断文章 出处、推断写作意图等。尤以推断隐含意义的题居多。
What is the purpose of this text?
A.To solve a problem.
B.To give practical advice.
C.To tell an interesting story. D.To present a research result.
解析:推 断 写 作 目 的 题 。 根 据 第 一 段 的 中 心 句 (最后一句)可知,这是一篇说明文,其目的是给 养宠物的人提一些实用的建议。
2.如果某选项中的内容是阅读材料的简单重复,那它就 不是推论,也就不是正确答案。
3.如果某选项所表达的内容与经验相吻合,文中却没 有涉及,那它属于主观臆断的结论,也不是正确答案。
4.如果某个选项所表达的内容虽在文中提到,但很片 面或很不完整,那也不是正确答案。
5.文中的虚拟语气和情态动词(should,must,may等) 往往能流露出作者的弦外之音,这有助于我们确定正确答案。
二、解题方法
作者的写作目的通常有娱乐读者、说服读者接受某种 观点和告知读者某些信息三种。
解答此类题时主要有两种方法: 1.主旨推断法:写作目的是阐述作者为何要表达某个 中心主题,因此可根据主旨推断作者的写作目的。 2.文体推断法:根据文体的特点和用途来推断作者的 写作目的。如记叙文,
特别是个人的有趣经历或幽默故事类的文章,其目的 是娱乐读者;夹叙夹议的文章,其目的是让读者得到 某种启示或教育;广告和议论文的目的是说服读者接 受某种产品、服务或接受某种观点;科普说明文或新 闻报告,其目的是告知读者某些信息。
ridiculous.Baby feeding shouldn't follow a timetable set by the mum.What is important is feeding a baby in the best way, though it may cause some inconvenience in the first few weeks.
What can we learn about the author from the Paragraph?
A.He would be aggressive in his first class. B.He was wellprepared for his first class. C.He got nervous upon the arrival of his first class. D.He waited long for the arrival of his first class.
As digital media(媒介) is important to its idea,the project is already providing chances for some of the many small new local companies working at the new tour pets inside as much as you can when the weather is bad.If you have to take them out,stay outside with them.When you're cold enough to go inside,they probably are too.If you must leave them outside for a long time,make sure they have a warm,solid shelter against the wind,thick bedding,and plenty of nonfrozen water.
例 Cold weather can be hard on pets,just like it can be hard on people.Sometimes owners forget that their pets are just as used to the warm shelter(住所) as they are.Some owners will leave their animals outside for a long period of time,thinking that all animals are used to living outdoors.This can put their pets in danger of serious illness.There are things you can do to keep your animal warm and safe.
二、解题方法
根据文章的内容和作者的措辞能推断作者所持的观点 或看法,判断作者的态度是客观的、主观的,肯定的、否定 的或是中立的。
例It is not just unkind but also dangerous to say a fourhourly feeding schedule will make a baby satisfied.The first of the experts to advocate a strict clockwatching schedule was Dr.Frederic Truby King who was against feeding in the night.I've never heard anything so
答案: C
第四类 推断文章出处
推断文章出处,即通过阅读材料,感知内容,从 而推断材料的来源。
一、常见的设问形式
1.The text is most likely to be taken from ________. 2.Where does the text probably come from? 3.Where can we most probably read this text?
解析: 推断隐含意义题。根据本段中的“But when the day eventually came,my nerves kicked in and the true Mr.Davis was there.”和“I sounded not like a thoughtful professor,but rather a 12yearold boy.”可 知本题选C。
Set to open in 2013,the £188m LoB is already beginning to take shape next to the Birmingham Repertory Theatre,with which it will share some equipment.
二、解题方法
解答这类推断题时,可根据文章的内容或结构来推 断,也可根据各种文体的特征来判断其出处,如广告的用 词和格式非常特殊,因此容易辨认;报纸的前面会出现日 期、地点或通讯社名称;产品说明的特点也比较明显,一 般会介绍其名称、作用或操作方式等。
例 The multimillion pound new Library of Birmingham (LoB) will be the most visible sign of the way the city is accepting the digitalization(数字化) of everyday life.
What does the author think about Dr.Frederic Truby King? A.He is strict. B.He is unkind. C.He has the wrong idea. D.He sets a timetable for mothers.
解析: 推断作者观点态度题。由“I've never heard anything so ridiculous (荒谬可笑的)”可知。
2. We can infer from the (first/last) passage that ________.
3.The passage/author implies/suggests that ______. 4.It can be concluded from the passage that ________. 5.The underlined sentence indicates that ________.
答案: B
第三类 推断观点态度
推断观点态度,即要求考生推断作者对某人某事 的看法或作者所持的观点。
一、常见的设问形式
1.The author seems to be in favor of/against ______. 2 . The author may probably agree with/support ________. 3.What's the author's opinion about...? 4.In the author's opinion...?
二、解题方法
解答这类题时,首先通过寻读找到相关信息点(推理的依 据);然后细读、理解相关信息点的字面意义;最后结合语境和 常识,在字面意义的基础上进行符合逻辑的推断,从而理解作 者的言外之意。解答此类题目,需注意以下几个问题:
1.严格按照阅读材料中所提供的信息进行推理,切忌掺 杂自己的主观想法或经验。
第一类 推断隐含意义
旨在考查考生透过词语的字面意义去理解作者 的言外之意或弦外之音的能力。
相关主题