推理判断的解题技巧技巧
即采用了与原文相似的句型结构和大部分 相似的词汇来作为干扰项,但在某些地方 换了几个词汇,造成句意的改变。
直接引用
Practise:
(2009 广东C)
I don’t buy it. I don’t want to see anyone cut off from the expressive,personal associations that a pen still promotes better than a digital keyboard does.For many a biographer,part of really getting to know their subjects is learning to read their handwriting.
paraphrase:
But with barefoot shoes, the foot can actually feel the firmness and shape of the ground, which allows your body to respond effectively. With these shoes , the foot can____________ better feel the running surface, which makes your body ________________ _________ sensitive to the ground.
D. increase the chances of getting hurt
According to Matt Wallden, the new shoes
________. A A. make feet more sensitive to the running surface
扩大概念
B. will produce immediate improvements
Phrase: For many a biographer,part of really getting to know their subjects is learning to read their handwriting. For many writers, the handwritten notes ___________ ______________________ know more of their subjects can help them ___________ about their subjects.
A fit and healthy teenage rugby player died 12 hours after taking treatment for acne (粉刺), an officer, Mary Hassel, said today. She said Shaun Jones, 14, died “as a result of complications (并发症) of medical treatment”. Hassel said she would write a report to the Lord Chancellor’s office underlining the importance that “doctors prescribe drugs and doctors make adjustments and patients receive drugs with the correct information attached”.
D. increase the chances of getting hurt
"Wearing a shoe that has lots of cushioning and support affects the way your body naturally moves and studies suggest that this carries a higher risk of injury," explains Matt Wallden, an athlete performance expert. "But with barefoot shoes, the foot can actually feel the firmness and shape of the ground, which allows your body to respond effectively.”
__________________
偷梁换柱
直接引用
(山东淄博09一模)
It can be inferred from the passage that Mary B Hassel __________. A. would report the event to the Lord 直接引用 Chancellor’s office B. could help more people become more careful about drugs C. would tell people the importance of 无中生有 correct prescription D. could help more patients attach correct information to drugs 偷梁换柱
According to Matt Wallden, the new shoes
________. A. make feet more sensitive to the running surface
B. will produce immediate improvements
C. force your body to move less naturally
Reading Comprehension
推理判断题的解题技巧
2009-2011年广东高考英语试题阅读 理解考查项目(题)
年 份 09 10 题数与分值 细节 理解 题 1 15/30(共 三篇文章) 7 15/30(共 三篇文章) 11 20/40(共 四篇文章) 推理判 断题 3 主旨 词义猜 大意 测题 题 1 1 1
According to the author,handwritten D notes _______ A.are harder to teach in schools B.attract more attention C.are used only between friends D.carry more message
Paraphrase:
… … underlining the importance that “doctors prescribe drugs and doctors make adjustments and patients receive drugs with the correct information attached.
According to Matt Wallden, the new shoes
________. A A. make feet more sensitive to the running surface
B. will produce immediate improvements
C. force your body to move less naturally
According to the author, handwritten notes _______ A.are harder to teach in schools B.attract more attention C.are used only between friends D.carry more message
Practice: (山东淄博09一模)
It can be inferred from the passage that Mary Hassel __________. A. would report the event to the Lord Chancellor’s office B. could help more people become more careful about drugs C. would tell people the importance of correct prescription D. could help more patients attach correct information to drugs
11
2 5 ( 33.3%) 1 7 (35%)
1
考纲明确要求,考生应能:
1. 理解主旨和要义 2.理解文中具体信息 3.根据上下文推断生词的词义 4.作出判断和推理 5.理解文章的基本结构 6.理解作者的意图﹑观点和态度
推理判断题要求考生根据文章提供的事实和 线索进行逻辑推理,推断出作者没有提到的 或者没有明说的事实或者可能发生的事实.此 类题的设问方式主要有: (1)We can infer/learn from the passage that … (2) According to … …, (3)The author / writer implied (suggested) in this passage that … (4) What's the writer's attitude towards...? (5) What’s the purpose of …? (6) What will be followed by paragraph×× ?
I don’t buy it. I don’t want to see anyone cut off from the expressive,personal associations that a pen still promotes better than a digital keyboard does.For many a biographer, part of really getting to know their subjects is learning to read their handwriting.