当前位置:文档之家› 最新 中考英语阅读理解测试题及答案(word)1

最新 中考英语阅读理解测试题及答案(word)1

最新中考英语阅读理解测试题及答案(word)1一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)1.根据短文内容选择正确答案。

CGrace, usually known as the Home of Microsoft, is inside an office building in Redmond, Washington. Once you come into the building, you will feel that you're in a modern and future home.When you enter the building, Grace's voice, coming from a hidden speaker, tells you your messages. In the kitchen, you set a bag of flour(面粉) on a flat stone table. Grace sees what you're doing and makes a menu of flour-based foods on the table. Once you choose one, Grace gives you ingredients(配料).There's also a notice board in the kitchen made of “intelligent(智能的)cloth” that works like a touch screen computer. You can deal with postcards and invitations and surf the net with the touch of a finger. The invitations could be encoded(编码). You can deal with them on the computer. It's part of Microsoft's Smart Personal Objects Technology, whose aim is to make every object more efficient(有效率的).“The day when your house becomes a member of your family is not far,” says Pam Heath, a manager of Microsoft. At the Andersen Windows Company, Jay Libby imagines that windows made of intelligent glass can be changed into TVs.“Nobody wants a television set,” says Libby. “What you want is the service it provides.” If the TV isn't improved, it will disappear in the future.Home entertainment is one consideration for the future. At the Georgia Institute of Technology in Atlanta, scientists are designing systems that will allow old people to live better on their own. So Grandma's home can be cleverly designed to recognize(识别)her ways of waking, sleeping and movement. Family members will be told any change by their computers.(1)We can know from the passage that Grace _________.A. is an idea known as the Microsoft HomeB. is a machine that works like a TVC. can understand what its master doesD. can cook meals for its master(2)According to the passage, all the following are true EXCEPT________.A. Grace can help you in the kitchenB. you can use the computer with a touch screenC. windows will take the place of TV sets in the near futureD. TV technology needs improving(3)It can be inferred(推断) from the passage that ________.A. the building in the future will be intelligentB. your windows will be changed into TVsC. few people will like watching TV in the futureD. all the old people will live without others’ help(4)Which would be the best title for the text?A. Modern HomeB. Popular HomeC. Future HomeD. Smart Home【答案】(1)C(2)C(3)A(4)D【解析】【分析】你走进厨房,Grace会告诉你相关的留言,你看见面粉,Grace会给你提供面食的菜单,你选择一个菜单,Grace会给你相关的配料,这些都是智能家庭给我们带来的便利,高效。

在未来智能家庭还会提供更多更便利的科技,计算机正改变着我们的生活。

(1)推理判断。

根据第一段的描述和第二段tells you your messages告诉你信息; makes a menu of flour-based foods on the table制定面食菜单; gives you ingredients给你配料等,可知Grace应该是一台家庭智能机器,它会看懂你做的事情,并提供必要的帮助,故选C。

(2)推理判断。

根据第二段在厨房的活动可知A是对的;根据第二段that works like a touch screen computer和You can deal with them on the computer可知B是对的;根据第三段 windows made of intelligent glass can be changed into TVs用智能玻璃做成的Windows可以变成电视,并没有要取代电视的意思,故C是错误的;根据第四段If the TV isn’t improved, it will disappear in the future可知如果电视没有改进,它在将来会消失,故D也是对的。

因此选C。

(3)推理判断。

根据最后一段Home entertainment is one consideration for the future和scientists are designing systems that will allow old people to live better on their own可知科学家们正努力使未来的建筑智能化。

故选A。

(4)主旨大意。

根据本文举到的例子“智能厨房”可知,未来的家庭智能化必将是一种趋势。

故选D.智能家庭。

【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

2.阅读理解Chip was in the first grade when I arrived at his school as a counselor(辅导员). It was shocking to me that he was described as an angry, uncontrollable and evil(道德败坏的)boy. How could such a little boy, after being in school only one year, be considered "evil"?Over the next several months, I came to know Chip well enough to see that he was neither evil nor uncontrollable.But, one day, Chip threw a chair at his teacher and was sent to my office. I asked him what made him do this. He replied that his teacher hated him. He felt there was no way to ever get her to like him. I asked him if he would tell his teacher this. He nodded, and we called her into myoffice.When the teacher came, . He then said that he knew he was a very, very bad boy, and he didn't think anyone could ever like him. His teacher listened to him with heartfelt compassion. Then she gave him a big warm hug, telling him she didn't hate him at all and, actually, she cared very much about him. Only sometimes Chip's behaviour really scared her. It was clear to both Chip and me that she really meant it.I put my left arm on his shoulders and the right hand on his heart. I told him how wonderful and lovely I saw him to be. I praised how special and brave he was to express his hurt feelings.As I was speaking to him, his whole body came to rest on my right hand next to his heart. It was a moment in time unlike anything I had experienced before. From then on, I'm pleased to see his behaviour improved through the rest of school years.A child's mind is clear and sensitive(敏感的). He receives whatever others say without protection. It is as easy to consider someone hopeless as it is to consider him able in his own special way.(1)The first paragraph mainly tells us .A. Chip was very popular at schoolB. the teacher didn't care about Chip at allC. Chip had no way to get others to like himD. the writer thought differently about Chip(2)Which of the following is the best sentence to fill in the blank in the passage?A. she couldn't control her feelingsB. I advised her to be more patientC. Chip became angry and crazy againD. I encouraged Chip to express his feelings(3)The underlined sentence in Paragraph 5 shows that Chip .A. accepted the writerB. wanted a restC. was quite afraidD. felt a little nervous (4)What can we learn from the passage?A. No pains, no gains.B. Love me, love my dog.C. Expect higher, act better.D. Where there is a will, there is a way.【答案】(1)D(2)D(3)A(4)C【解析】【分析】文章大意:本文讲述了作者在学校里面对一个被所有人看成“恶魔”的孩子,并没有放弃她,反而安慰鼓励她,结果她真的像作者期盼的那样,变得更好了的事情。

相关主题