2018年湖北省武汉市中考英语试卷二、选择填空(共15小题,每小题1分,满分15分)1. ﹣﹣﹣Hello,haven’ t seen you for a long time! You look fine! ﹣﹣﹣________________()A.Oh,noB.ThanksC.GreatD.Not at all【答案】B【考点】情境对话【解析】你好,好久不见了!你看起来很好.谢谢.【解答】考查情景对话.A. oh,no 哦!不! B. Thanks谢谢; C. Great 真棒; D. Not at all别客气.根据题干Hello,haven’ t seen you for a long time! You1ook fine!可知有人赞美你时,应说谢谢.故选:B.2. ﹣﹣﹣How is the young man?﹣﹣_____________.()A.He’s twentyB.He’s much betterC.He’s a doctorD.He’s Mr Smith【答案】B【考点】情境对话【解析】那个年轻人怎么样了?他好多了.【解答】考查情景对话.A.He’s twenty他二十;B.He’s much better 他好多了; C.He’s a doctor他是一名医生;D.He’s Mr Smith他是史密斯先生.根据How is the young man?可知应说他好多了.故选:B.3. ﹣It’s very kind of you to help me. Thank you very much.﹣______.()A.Thank youB.Don’t thank meC.Sorry to help you very littleD.You are welcome【答案】D【考点】情境对话【解析】你帮助我真是太好了.非常感谢你.不客气.【解答】考查情境对话.A.Thank you谢谢;B.Don’t thank me 不要感谢我; C.Sorry to help you very little很抱歉,帮你很少.D.You are welcome不客气.根据题干It’s very kind of you to help me. Thank you very much.可知对别人的感谢,应说不客气.故选:D.4. My sister______ the piano very well,but she hasn’ t had time to play recently.()A.will playB.has playedC.playedD.plays【答案】D【考点】一般现在时【解析】我妹妹钢琴弹得很好,但她最近没有时间玩.【解答】根据句意:我妹妹钢琴弹得很好,但她最近没有时间玩.可知时态为一般现在时,主语是三单式,故用plays.故选:D.5. ﹣﹣﹣I still don’ t know what____ while I was away from home.﹣﹣﹣You’ ll know it all some day, l believe.()A.had happenedB.would happenC.has happenedD.happened【答案】D【考点】一般过去时【解析】﹣﹣我仍然不知道离家出走时发生了什么事.﹣﹣我相信你总有一天会知道的.【解答】从I was away from home,判断句子使用一般过去时.故选:D.6. ﹣Do you still play basketball?﹣Oh, no. I ______ it for the past two years.()A.haven’t playedB.didn’t playC.won’t playD.hadn’t played【答案】A【考点】现在完成时【解析】﹣﹣你还打篮球吗?﹣﹣哦,不.我过去两年没打过篮球.【解答】从for the past two years判断句子使用现在完成时,构成have/has+动词的过去分词.否定形式在助动词have/has后面加not.故选:A.7. ﹣What are you doing?﹣I’m looking ______ the kids. They should be back for lunch now.()A.afterB.atC.forD.up【答案】C【考点】介词辨析【解析】你在干什么?﹣我在找孩子们.他们现在应该回去吃午饭了.【解答】考查介词辨析.look after照顾,look at看着,look for寻找,look up向上看,查阅,结合句意:我在找孩子们.他们现在应该回去吃午饭了.故选:C.8. We experienced a few ________ moments as we waited to hear the results of the test.()A.pleasantB.anxiousC.hopefu1D.disappointing【答案】B【考点】形容词的辨析【解析】当我们等待测试结果时,我们经历了一些焦虑的时刻.【解答】考查形容词词义辨析.A.pleasant令人愉快的;B.anxious焦虑的;C.hopefu1有希望的;D.disappointing令人失望的.根据we waited to hear the results of the test.可知我们经历了一些焦虑的时刻.故选:B.9. —Who ______ the computer?—Sorry, I’ve no idea. But it has changed the world greatly.A.inventedB.discoveredC.madeD.played【答案】A【考点】九年级下动词辨析【解析】——谁发明了计算机?——对不起,我不知道,但它极大地改变了世界。
【解答】A 考查动词辨析。
A.发明;B.发现;C.制造;D.玩。
结合语境“——谁……了计算机?——对不起,我不知道,但它极大地改变了世界。
”可知,应该是“发明”。
故选A。
10. ﹣﹣﹣Must you go?﹣﹣﹣ Yes,I’ m afraid I rea11y_____.()A.mayB.shouldC.mustD.can【答案】C【考点】情态动词【解析】﹣﹣你一定要去吗?﹣﹣是的,恐怕我必须去.【解答】考查情态动词.A可能.B应该.C必须.D能.结合语境“﹣﹣你一定要去吗?﹣﹣是的,恐怕我__去.”.可知,应该是“必须”.故选:C.11. ﹣﹣﹣ Kate,I’ m going shopping. Anything to buy for you?﹣﹣﹣Yes, that will save me a_____.()A.handB.tripC.visitD.bill【答案】B【考点】名词的辨析方法【解析】﹣﹣凯特,我要去购物.有什么东西要买给你吗?﹣﹣好的,省的跑一趟.【解答】选项A意为:手,选项B意为:旅行,选项C意为:参观.选项D意为:账单.结合句意:﹣﹣凯特,我要去购物.有什么东西要买给你吗?﹣﹣好的,省的跑一趟.故选:B.12. —He said he wanted to own a big farm.—Who ______ what he says? He is such a big mouth.A.knowsB.wondersC.caresD.remembers【答案】C【考点】动词辨析【解析】——他说他想拥有一个大农场。
——谁在乎他说什么?他是个大嘴巴。
【解答】C 考查动词辨析。
A.知道;B.好奇;C.在乎;D.记得。
结合语境“——他说他想拥有一个大农场。
——谁______ 他说什么?他真是个大嘴巴。
”可知,应该是“在乎”。
故选C。
13. I took the subway and_____at the downtown station.()A.got throughB.got overC.got onD.got off【答案】D【考点】动词短语【解析】我坐地铁到市中心车站下车.【解答】选项A意为:通过,选项B意为:克服,选项C意为:上车.选项D意为:下车.结合句意:我坐地铁到市中心车站下车.故选:D.14. ﹣﹣﹣Do you know where the last two pictures went?﹣﹣﹣A millionaire bought _____of them. He thought they were worth.()A.eitherB.eachC.noneD.both【答案】D【考点】代词辨析【解析】﹣﹣你知道最后两幅画到哪里去了吗?﹣﹣一个百万富翁买了他们两个,他认为它们值得.【解答】either两者之一;each每个;none三个或三个以上都不;both两个都;根据后半句:他认为它们值得.此处应该是:一个百万富翁买了他们两个.故选:D.15. ﹣﹣﹣ I wonder______.﹣﹣﹣I’ m not sure yet.()A.which is hersB.which hers isC.Whether is it hersD.whether hers it is【答案】A【考点】宾语从句【解析】﹣﹣我想知道哪个是她的.﹣﹣我还不确定.【解答】考查宾语从句.宾语从句中,从句通常用陈述语序,C不正确.B,D选项hers位置不正确.A选项which做主语.故选:A.三、完形填空(共1小题,满分15分)16. Mr. Hawkins, the headmaster, stopped Anna one day at the school gate.“Now,” he said, "I want you to tell me the (1)_______, my dear." Feeling something terrible had happened, Anna said slowly, "(2)_______""I have had a most(3)_______accusation(投诉) made against you byMrs. Bond."“MK. Bond? ” said Anna, not understanding. Janet Bond was a quiet little(4)_______of a Child. As far as Anna could remember she had never had(5)_______to speak an angry word to the girl.“Mrs. Bond, ” went on Mr. Hawkins, “told me that you scolded(责备) her daughter yesterday afternoon.”“Scolded?”cried Anna."I certainly didn’t do that.(6)_______not in school." she added honestly.Mr.Bond’s (7)_______is that Janet was a little late back to school in the afternoon. She said she set out from home a little late.“Just a minute.” said Anna, beginning to (8)_______."She did come late, very late. I had marked Her(9)_______, of course. Then she (10)_______slowlyin, when we’d started our paper﹣cutting, and I believe I said she was a nuisance(讨厌).She didn’t appear to hear, and was certainly quite(11)_______."“A nuisance!” Mr.Hawkins couldn’t (12)_______it and asked, “You’re sure you said nuisance? ”“I may not even have said that, ” Anna replied."I was not angry at all at that moment﹣﹣(13)_______I certainly didn’t scold."“Mrs. Bond said that you called her child a ‘nuisance’, Is that true? ”“Indeed it isn’t.”said Anna."The child﹣﹣or the other﹣﹣had (14)_______it up!" After Anna’s explanation, Mr. Hawkins felt(15)_______.“Just as I thought, my dear, but of course I had to make sure.”(1)A.resultB.truthC.newsD.secret(2)A.NaturallyB.No wayC.ExactlyD.Certainly not(3)A.mistakenB.correctC.seriousD.careless(4)A.mouseB.pigC.rabbitD.bird(5)A.courageB.chanceC.timeD.cause(6)A.At firstB.At leastC.In factD.After all(7)A.explanationB.excuseC.storyD.question(8)A.thinkB.imagineplainD.understand(9)A.absentB.presentC.sickD.early(10)A.rushedB.jumpedC.walkedD.pushed(11)A.sadB.tiredC.cheerfulD.proud(12)A.guessB.repeatC.followD.believe(13)A.asB.andC.butD.or(14)A.putB.pickedC.lookedD.made(15)A.interestedB.satisfiedC.disappointedD.surprised【答案】BACADBCDACCDBDB【考点】记叙文完形填空【解析】这是一篇记叙文,主要介绍一位校长对家长投诉情况真伪进行核实的故事.一个学生家长投诉一名学生骂她的女儿.经过核实,这个学生只是把她女儿迟到的事给记下来了.【解答】(1)B.考查名词.A结果.B真相.C新闻.D秘密.句意“我要你告诉我___”.根据最后一句After Anna’s explanation在安娜的解释之后.Just as I thought, my dear,but of course I had to make sure就像我想的那样,亲爱的,但我当然要确定.可知,这里指核实家长投诉,应该是“真相”.选B.(2)A.考查副词.A自然地.B没门.C确切地.D当然不.句意“感觉有什么可怕的事情发生了,安娜慢慢地__说.”.Anna 积极配合校长的询问.应该是“自然地”.选A.(3)C.考查形容词.A弄错的.B正确的.C严重的.D粗心的.句意“我有一个对你不利的最__投诉.”.可知,应该是“严重的”.选C.(4)A.考查名词.A老鼠、胆小羞怯的人.B猪.C兔子.D鸟.句意“Jant Bond 是一个__小孩”.mouse胆小羞怯的人.选A.(5)D.考查名词.A勇气.B机会.C时间.D原因、理由.句意“就安娜所能记得的,她从来没有__对这个女孩说一句愤怒的话.”.根据上一句Janet Bond was a quiet little mouse of a ChildJant Bond 是一个胆小羞怯的小孩.可知,应该是“理由”.选D.(6)B.考查搭配.A首先.B至少.C事实上.D毕竟.句意“责骂?安娜喊道.我当然没有那样做,__在学校里没有.”.可知,应该是“至少”.选B.(7)C.考查名词.A解释.B原谅.C故事.D问题.句意“Bond 女士的___是这样的”.根据下一句Janet was a little late back to school in the afternoon. She said she set out from home a little late珍妮特下午有点晚回到学校,她说她离家有点晚了.可知,下文开始说明事情的经过,即Bond 女士说她女儿的事,因此应该是“故事”.选C.(8)D.考查动词.A认为.B想象.C抱怨.D明白.句意“‘等一下.’安娜开始__.‘她确实来得很晚,很晚.’”.听了校长的话,Anna 开始“明白”Bond 女士的投诉.选D.(9)A.考查形容词.A缺席的.B目前的.C生病的.D早的.句意“当然,我已经记录她__了.”.根据上一句She did come late, very late她确实来得很晚,很晚.可知,应该是“缺席的”.选A.(10)C.考查动词.A冲.B跳.C走.D推.句意“然后,她慢慢地__进来”.迟到了,应该是“走”进来.选C.(11)C.考查形容词.A伤心的.B累的.C高兴的.D自豪的.句意“她似乎没有听见,所以当然很___”.根据上一句I believe I said she was a nuisance我相信我说她是个讨厌的人.可知,没听见,应该是“高兴的”.选C.(12)D.考查动词.A猜.B重复.C跟随.D相信.句意“‘讨厌!’霍金斯先生不敢___,问道:‘你确定你说的是讨厌吗?’”.听了Anna说“讨厌”,校长很惊讶,不敢“相信”.选D.(13)B.考查连词.A作为.B和.C但是.D或者.句意“安娜回答说:‘当时我一点也不生气,__我当然没有骂.’”.表示递进,用and且.选B.(14)D.考查动词.A放.B捡.C看.D做.句意“Anna 说,我当然没有,是这个孩子或者另外一个孩子__出来的”.make up编造.固定搭配.选D.(15)B.考查形容词.A有趣的.B满意的.C失望的.D惊讶的.句意“Hawkins先生感到___”.根据下一句Just as I thought, my dear, but of course I had to make sure 就像我想的那样,亲爱的,但我当然要确定.可知,应该是“满意的”.选B.四、阅读理解(共3小题,每小题10分,满分30分)17.(1)We may read the advertisement above________.A.in a geography book.B.in a history magazine.C.on a travel website.D.in a city newspaper.(2)The advertisement offers information mainly to people from________.A.China. B.America. C.England. D.Canada.(3)If you want to get an event pack, you need to________A.text CHINA to 82727.B.learn about the Great Wall.C.visit nspcc.D.e﹣mail chailenges@nspcc.(4)we learn from the material that________.A.you can sign up on Octobr 30th.B.you can call for more information.C.the Great Wall Trek lasts for half a month.D.the joiners can trek on the whole Greal wall.(5)NSPCC has something to do with________.A.nature.B.children.C.the Great Wall.D.standard network.【答案】DCABB【考点】广告布告类阅读【解析】图片中主要介绍的是伦敦时报中的一篇小文章,主要介绍了活动的信息,目的以及注册时间等信息.【解答】(1)D,细节理解题,图片右侧提到London times伦敦时报,故选D.(2)C,细节理解题,在sign up中提到了邮箱,后缀是uk,所以是英国,故选C.(3)A,细节理解题,根据text CHINA to 82727 an event pack可以发送短信获取,故选A(4)B,细节理解题,根据22﹣30 October活动时间是十月二十二到三十,所以在30日不能注册,故选B.(5)B,细节理解题,图片右下角提到every childhood is worth fighting for可知是有小孩子相关的项目,故选A.18.During the summer holiday, some students might have been busy with traveling, summer camps and all kinds of courses. But a special group of Chinese middle school students decided to taste the hardship of life outside school.Twelve students in a big city sold vegetables at a local market together. Within 12 days, they made more than 1,500 yuan.Among them, the oldest is 21 years old, while the youngest is just 10. They are all cousins in a big family and eight of them are from rural areas.“Compared to traveling, such social practice connects us and makes us learn how tough our parents are,” said Dalin, 18, to the City Morning Post. Dalin, a senior high graduate, and her 12-year-old brother Xiaolin came up with the idea.They learned to work hard to sell their veggies. Every morning they had to wake up at 3o’clock. Some of them went to the farmer’s market to buy vegetables. So me of them went to the local market to take up a temporary stall(临时摊位). To lower the cost, they learned to bargain(讲价)with the sellers.At about 6:30 am, they began to sell vegetables. They peddled(吆喝)loudly to attract (吸引)customers. After several days, they got some experience, too.For example, it was better to put vegetables in order and bigger ones on top. When the vegetables are too heavy, they should give customers an extra plastic bag.When they finally packed up and went home, they had a small meeting. Everyone took notes and shared their feelings.“We are tired,” said Dalin. “but we gained a lot.”(1)In the writer’s opinion, the 12 students’ action was ______.A.popularB.encouragingC.strangeD.embarrassing(2)The cousins decided to sell vegetables at a market to ______.A.show how able they wereB.have less hardship of lifeC.learn how hard their parents workD.prepare for their future traveling(3)They bargained with the sellers to ______.A.cut down the costB.share their feelingsC.get bigger vegetablesD.attract more customers(4)It’s clear that ______.A.they took up the temporary stall in turnB.they gave each customer an extra plastic bagC.Dalin and Xiaolin got the idea of selling vegetablesD.the elder sold vegetables when the younger took notes(5)The best title of the story should be ______.A.Summer CoursesB.Family BusinessC.Students Learn from BargainsD.Cousins Work with Vegetables【答案】BCACD【考点】九年级上标题归纳题推理判断题细节理解题记叙文阅读新闻报道类阅读【解析】本文是一篇新闻报道类文章,讲述的是几个表兄弟在暑假去卖菜的故事。