当前位置:文档之家› 中考英语阅读理解做题技巧

中考英语阅读理解做题技巧


常见的推理判断题题干ቤተ መጻሕፍቲ ባይዱ
①According to the passage,what /which 根据 is“……”?
文章 哪一个
B
细节认定题。此类题主要考查学生对相关信 息的识别能力,旨在考查学生对短文的关 键词句、某个具体事实、具体情节或特定 的细节是否注意和理解。
【考题再现】(2007兰州中考题)
Vision-phones can be of great use when you have something to show the person whom you are calling. It may also have other uses in the future. Some day you may be able to call up a library and ask to read a book right over your vision-phone. You may be able to do some shopping through it, too. Some day you 【剖析】根据 59.In the future, you can use a vision-phone to a may be able to call up ________. library and ask to read a A book right over your vision A. read a book phone. B. ask an assistant to read a book结合 for someday you 与题干 the future 相等。所 C. ask an assistant to bring 中的 youIn a book 以答案为A D. ask an assistant to do some shopping for you
3. 逻辑结论推断题
逻辑结论: 指严格根据文中所陈述的事实、论点、例证 等一系列论据材料进行推理,从而得出合乎 逻辑的结论,而不是根据自己的经验、态度 或观点去理解文章的内涵。
实例
My father has little time for films. But one day as he finished his work, he found a film ticket under the glass on the desk. He went to the cinema quickly. When he was seated, a woman came to my father and said the seat was hers. They both took out their tickets and found the seat shown on them was Row 8,Seat 16. After looking at the ticket more carefully, my father said, “Sorry, it’s not today’s ticket.”
Which of the following sentence is probably true?
很可能的 A. The class was over. B. The boys had just come back from playing. C. The teacher told the boys to work.
A
1.数字推断题
Party in Taiwan.. On his nine-day trip from May 5-13, he visited Xi’an, Nanjing, Shanghai and Changsha, as well as Beijing. Soong, 63, was born in Xiangtan, Hunan Province in 1942. He went to Taiwan with his father at the age of seven. 67. Soong went to Taiwan with his father in ________. C A. 1942 B. 1945 C. 1949 D. 1948

From this passage we can know that the writer’s father was ____________. careless
4. 细节推断题
为了阐明主题,作者将陈述一些事实来支持 主题,如what, who, where, when, 等,即 “supporting details”。 所依据的 细节
“infer, conclude, imply, suggest”等。
推论 推断
暗示 暗示
技巧
1.
吃:吃透意思 2. 捕:捕捉线索 3. 挖:挖掘加工 4. 握:把握关系 5. 摸:揣摸作者
1.数字推断题

Mr Brown first went to look at the underground - fire when he was seven. "Through the hole(洞)in the earth you could see the orange fire, but you had to look fast because it was so hot," said Mr Brown. In 1898, he saw the fire once more(再一次). 1. Mr Brown first saw the underground - fire ________. A. at the age of seven B. seven years old C. in the year of 1898 When he D. more than(超过)80 years ago was seven years old
63. How many dangers will animals meet in the deep sea according to the passage? A. One B. Two C. Three D.Four 64.According to the passage, which of the following is WRONG? A. When one animal finds something to eat, it may be eaten by others. 63.选C根据文中第五段Besides the cold and darkness, animals face a third dangerB. Many sea animals eat sea plants. other animals这组句子。 64.选 D根据文中第四段第二行” the depth C. The deeper the sea is, the darkerAt it is. of about 3,000 feet, there is no light at all. 可推断;没有光线,就很难找到路, 项 D. At the depth of 3,000 feet, all animalsDcan 不符 find their ways.
注意年与世纪的关系,
例如:1867年是19世纪,1990年是20世纪, 2008年是21世纪。
例题: The United States became an independent country in 1783, and New York Was its capital for a short time………………….
知识推断: 根据细节,运用基础知识进行分析、推敲, 得出符合文章原义的结论的一种推断方法。
实例
Tokyo:Three snakes, whose poison could kill a person in ten minutes, are guarding a blue star sapphire(蓝宝石) worth nearly six hundred dollars at a Japanese exhibition of jewels sent from an Indian museum. “Normally it would be forbidden to let these poisonous snakes guard exhibition objects, but it’s different this time because the jewels are being exhibited at a hotel,” a police said. C The jewels was being shown in ______. A. an Indian hotel B. an Indian museum C. a Japanese hotel D. a Japanese museum
题型大聚会
1.
推理题 2. 词汇题 3. 主旨题 4. 态度观点题 5. 指代题
解题技巧碰碰碰
(一)推理题及解题技巧
推理题:
数字推理 知识推断 逻辑推理 细节推断 考查理清上下逻辑关系的能力(最难)。
考查学生
判断、推理和引申
理解作者的意图、观点或态度 常用逻辑词:

【考题再现】(2007天津中考题) The deep sea is not an easy place to live in. It is cold and dark. The deeper it is, the less light there is. At the depth of about 3,000feet, there is not light at all. Besides the cold and darkness, sea animals face a third danger—other animals. Animals eat! They must find food to eat. Many animals eat plants. However, some eat meat.
相关主题