当前位置:文档之家› 七年级英语下册阅读理解培优题(word)

七年级英语下册阅读理解培优题(word)

七年级英语下册阅读理解培优题(word)一、七年级英语下册阅读理解专项目练习(含答案解析)1.阅读理解Last year, some groups of students in their community (社区) made a survey about "How do people spend their free time?" The following diagrams(图表) show some results of it:Diagram (1): Hours for people of different ages who surf the Internet in a week.Diagram (2): Different days people go to the library. (library attendance出席)(%)Diagram (3): Different programs people like.(1)People aged _______spend the most time surfing the Internet every week.A. 7—16B. 17—30C. 31—55D. over 56(2)How many people go to the library on Saturdays?A. About 20%.B. About 40%.C. Over 60%.D. More than 80%.(3)The three diagrams show us the results of a survey about________.A. what people do every dayB. people's different habitsC. people's different lifestylesD. how people spend their free time【答案】(1)C(2)A(3)D【解析】【分析】主要讲了去年社区一些学生关于人们怎样花费他们的空闲时间的调查结果。

(1)细节题。

根据第一个表格可知31-55岁的人花费最多时间上网,故选C。

(2)细节题。

根据第二个可知每周六大约20%的人去图书馆,故选A。

(3)细节题。

根据some groups of students in their community (社区)made a survey about "How do people spend their free time?"可知主要讲了社区一些学生关于人们怎样花费他们的空闲时间的调查,故选D。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

2.阅读理解If you do not use your arms or your legs for some time, they will become weak; when you start using them again, they slowly become strong again. Everybody knows that. Yet many people do not seem to know that memory (记忆) works in the same way. When someone says that he has a good memory, he really means that he keeps his memory in practice by using it. When someone else says that his memory is poor, he really means that he does not give it enough chance (机会) to become strong.If a friend says that his arms and legs are weak, we know that it is his own fault (过错). But if he tells to us that he has a poor memory, many of us think that his parents may be to blame (责备), and few of us know that it is just his own fault. Have you ever found that some people can't read or write but usually they have better memories? This is because they cannot read orwrite, they have to remember the things. Since they cannot write them down in a small notebook, they have to remember days, names, songs and stories. Therefore, their memory is being exercised the whole time.So if you want to have a good memory, learn from the people:practise remembering things as other people do.(1)Someone can't have a good memory if ________.A. he can't read or writeB. he doesn't use his memoryC. his parents don't have a good memoryD. he doesn't use his arms or legs for some time (2)If you do not use your arms or legs for some time, ________.A. you can't use them any moreB. they will become strongerC. they become weak but they will slowly become strong againD. they become weak and won't become strong until you use them again(3)Which of the following is TRUE?A. Your memory works in the different way as your arms or legs.B. A good memory comes from less practice.C. Don't learn how to read or write if you want to have a better memory.D. Your memory becomes weak if you do not give it enough chance for practice.(4)The writer wants to tell us ________.A. how to use our arms or legsB. how to read and writeC. how to have a good memoryD. how to learn from the people【答案】(1)B(2)D(3)D(4)C【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述的死用进废退的道理,最后告诉我们如果要想提高记忆力好像别人那样联系记忆东西。

(1)细节理解题,根据 When someone else says that his memory is poor, he really means that he does not give it enough chance (机会) to become strong. 可知当其他人说他的记忆不好,他真正的意思是他没有给它足够的机会变得强大,也就是用得少,或者不用。

故答案是B。

(2)细节理解题,根据 If you do not use your arms or your legs for some time, they will become weak; when you start using them again, they slowly become strong again. 可知如果你一段时间不用你的胳膊或者腿,他们将会变弱,当你开始使用他们的时候,他们又会慢慢地变得强壮。

故答案是D。

(3)正误判断题,根据根据 When someone else says that his memory is poor, he really means that he does not give it enough chance (机会) to become strong. 可知当其他人说他的记忆不好,他真正的意思是他没有给它足够的机会变得强大。

因此D的叙述是正确的,故答案是D。

(4)主旨大意题,本文通过用手和腿做例子,告诉我们如何增强记忆力。

故答案是C。

【点评】考查阅读理解。

本文涉及细节题、正误判断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;正误判断也是细节理解题的一种变形,也要从文章中选找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

3.阅读理解You probably know a typhoon is a large and powerful storm that can cause a lot of rain and wind. Everyone pays attention to typhoons because they can be dangerous. Some typhoons come and go and really don't cause much more trouble than a bad thunderstorm. Others may damage homes and cause some floods that go away on their own.Typhoons are always a concern, especially for people who live near the coast. When a typhoon is on the way, weather forecasters can say which areas will be affected. Maybe you've heard people call a typhoon a "natural disaster", but what does that mean? A natural disaster is something that happens in nature and causes big problems, like a typhoon, a tornado(龙卷), an earthquake, or a tsunami. But wherever you live, it's important to remember that there are lots of people looking out for you. In a bad storm or other crisis, this would include not only mums and dads, but also police officers, firefighters, doctors, nurses, and other people who are trained to handle emergencies.(1)A typhoon is a large and powerful .A. rainB. windC. thunderstormD. storm(2)Why does everyone pay attention to typhoons?A. Because they may cause much more trouble.B. Because they may damage homes.C. Because they can be dangerous.D. Because they may cause some floods.(3)What can we know about a typhoon according to the passage?A. People can stop a typhoon from happening.B. It's harmless.C. It's a "natural disaster".D. It's safe.(4)Why is it important to remember that there are lots of people looking out for you?A. Because people love us though nature is sometimes cruel.B. Because weather or nature always causes big problems.C. Because police officers, firefighters, doctors and nurses are brave.D. Because some people are trained to handle emergencies.【答案】(1)D(2)C(3)C(4)A【解析】【分析】本文介绍了台风的威力。

相关主题