当前位置:文档之家› 阅读理解推理判断题解题技巧

阅读理解推理判断题解题技巧

2013届高考英语阅读理解专题二推理判断题启东市汇龙中学姚莉莉Teaching aims:Enable students to make some judgment according to reading strategies Teaching key and difficult points: How to infer properly according to information in the passage Teaching procedures:Step1:Lead-in讲解前提测评Passage AA rainforest is an area covered by tall trees with the total high rainfall spreading quite equally through the year and the temperature rarely dipping below l6℃.Rainforests have a great effect on the world environment because they can take in heat from the sun and adjust the climate.Without the forest cover,these areas would reflect more heat into the atmosphere,warming the rest of the world. Losing the rainforests may also influence wind and rainfall patterns,potentially causing certain natural disasters all over the world.In the past hundred years,humans have begun destroying rainforests in search of three major resources:land for crops,wood for paper and other products,land for raising farm animals.This action affects the environment as a whole.For example,a lot of carbon dioxide(二氧化碳)in the air comes from burning the rainforests.People obviously have a need for the resources we gain from cutting trees but we will suffer much more than we will benefit.There are two main reasons for this.Firstly,when people cut down trees,generally they can only use the land for a year or two.Secondly,cutting large sections of rainforests may provide a good supply of wood right now,but in the long run it actually reduces the world’s wood suppl y.Rainforests are often called the world’s drug store.More than 25%of the medicines we use today come from plants in rainforests.However,fewer than l%of rainforest plants have been examined for their medical value.It is extremely likely that our best chance to cure diseases lies somewhere in the world’s shrinking rainforests.1.Rainforests can help to adjust the climate because they .A.reflect more heat into the atmosphereB.bring about high rainfall throughout the worldC.rarely cause the temperature to drop lower than l6℃D.reduce the effect of heat from the sun on the earth2.What does the word “this” underlined in the third paragraph refer to?A.We will lose much more than we can gain.B.Humans have begun destroying rainforests.C.People have a strong desire for resources.D.Much carbon dioxide comes from burning rainforests.3.It can be inferred from the text that__________.A.we can get enough resources without rainforestsB.there is great medicine potential in rainforestsC.we will grow fewer kinds of crops in the gained landD.the level of annual rainfall affects wind patterns4.What might be the best title for the text?A.How to Save Rainforests B.How to Protect NatureC.Rainforests and the Environment D.Rainforests and Medical DevelopmentPassage BA recent study, while showing a generally positive attitude toward science, also suggests a widespread worry that it may be “running out of control”. This idea is da ngerous.Science can be a force for evil as well as for good. Its applications can be channeled either way, depending on our decisions. The decisions we make, personally or collectively, will determine the outcomes of science. But here is a real danger. Science is advancing so fast and is so strongly influenced by businesses that we are likely to believe whatever decisions we come to will make little difference. And, rather than fighting for the best possible policies, we may step back and do nothing.Some people go even further. They say that despite the moral and legal objections(反对), whatever is scientifically possible will be done-somewhere , sometime. They believe that science will get out of control in the end. This belief is dangerous too, because it fuels a sense of hopelessness and discourages then from making efforts to build a safer world.In our interconnected world, the lack of agreement in and out of the world of science can lead to the failure to control the use of science. Without a common understanding, the challenges of “controlling” science in this century will be really tough. Take human cloning for example. Despite the general agreement among scientists on its possible huge impact(影响) on traditional moral values, some countries still go ahead with the research and development of its related techniques. The outcomes are hard to predict.Therefore, discussions on how science is applied should be extended far beyond scientific societies. Only through the untied efforts of people with hope, can we be fully safe against the misuse of science and can science best serve mankind in the future.1. What can we conclude from the recent study?A. People think highly of science.B. People hold mixed opinions about science.C. Science is getting dangerously out of control.D. Science is used for both good and bad purposes.2. According to the passage , what will happen if we hold that science is getting beyond control?A. The development of science will hopelessly slow down.B. Businesses will have even greater influence on science.C. The public will lose faith in bringing about a bright future.D. People will work more actively to put science under control.3. The discussion should reach beyond scientific societies because_______A. scientists have failed to predict the outcomesB. the ties between different areas need strengtheningC. united efforts are necessary for the development of scienceD. people need to work together to prevent the bad use of science4. What is the main idea of the passage?A. Science and its applications bring us many dangers.B. The development of science mostly lies in people's attitudes.C. Mankind can largely take control of science with their efforts.D. The future of science will be influenced by the dangerous ideas.Step2 Presentation《高中英语课程标准》对于高考中阅读理解部分的要求1、找出作者要传达的主要信息;辨识内涵的主旨或观念——主旨大意及态度意图2、对事实和证据进行评价和判断;根据文中提供的事实和证据得出结论;辨识语篇中的思路发展和逻辑关系;进行逻辑推断——推理判断及词义猜测3、按要求辨认语言结构、内容、事物发展顺序和程序——排序:4、辨认、辨识、比较事实、证据和观点,以及定义和假设等信息——细节理解一、阅读理解推理判断题解题技巧1. 首先要抓住文章的主题和细节,整合与题目有关的有效信息,分析文章的结构,根据上下文的内在联系,挖掘文章的深层含义。

相关主题